Poslanci uvažují: Zdraží potraviny, léky, nebo obojí?

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
1. 3. 2011 17:45
Automaticky pro reformu penzí ruku nezvedneme, zní z poslaneckých lavic
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Chceme podrobné propočty dopadu vyšší daně z přidané hodnoty na domácnosti, na živnostníky, chceme vědět, jaký bude mít dopad na bydlení.

Takový hlas zní z poslaneckého klubu TOP 09 jen den předtím, než se špičky koalice mají definitivně shodnout na podobě penzijní reformy.

Ekonomičtí ministři už dojednali základní rámec důchodové reformy: dobrovolnou možnost, aby každý vyvedl 3 procenta ze svého penzijního pojištění do soukromých fondů, a to, že se reforma zaplatí sjednocením DPH právě na 20 procentech.

Zvýšené výdaje domácností odhadují na 3 procenta měsíčně, což pro rodinu se dvěma dětmi má znamenat 500 korun měsíčně navíc. Odhady Aktuálně.cz mluví až o 800 korunách.

"Zatím není jasné, jak k těm odhadům došli," říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Ministr práce i ministr financí ovšem patří právě k "topce".

Co ještě do nižší DPH?

Znovu chce také část vyjednavačů TOP 09 otevřít otázku nižší sazby DPH na knihy nebo léky.

Doposud se koalice shodovala, že výjimkou bude jen sedm druhů potravin - například ryby, zelenina nebo potraviny pro lidi s metabolickými poruchami.

A zatímco dříve Věci veřejné, které tento seznam prosadily, říkaly, že soupis je neměnný a "nepřekročitelný", teď chtějí v nižší sazbě DPH i další potraviny.

"Přijali jsme usnesení, že se budeme nadále snažit rozšířit počet základních potravin," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Jana Drastichová.

"Pan ministr Kalousek se snaží teplo a léky vyměnit za potraviny, ale my z toho nechceme ustoupit. Trváme na potravinách. A nižší sazba DPH na lécích by měla být otázka zdravotní reformy," dodává.

Nadto přišly VV i s dalším požadavkem: chtějí záruku, že se rodinám s dětmi a důchodcům budou zvýšené náklady kompenzovat v plné výši.

Věci veřejné teď chtějí pojistku pro případ, že by dosavadní odhady neplatily.

"V tom případě VV trvají na dodatečné valorizaci, aby pro rodiny s dětmi a důchodce byla tato valorizace stoprocentní," prohlásil v úterý ministr dopravy a hlavní vyjednavač VV Vít Bárta.

"Pandořiny skříňky" na obzoru

Zřejmě se tak nenaplní přání premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, aby se už neotevíraly, jak říká, "Pandořiny skříňky". Dohodu o základním rámci penzijní reformy považuje za hotovou a v tom ho podpořil v úterý i poslanecký klub ODS.

"Žádná dohoda se nedrolí, žádná zatím uzavřena nebyla," prohlašuje za poslance TOP 09 Petr Gazdík. "Zatím to je dohoda na úrovní ministrů, ale zákony se schvalují v parlamentu. A my nebudeme automaticky zvedat ruce."

Podle Gazdíka se zatím řešil dopad jen na důchodce a rodiny s dětmi. "Jde o celou střední třídu," dodává s tím, že vyšší DPH u potravin nebo tepla nevidí jako tak velký problém. Dopady na bydlení prý ano.

Otázkou tak je, zda zítřejší koaliční jednání skutečně uzavře dohodu o penzijní reformě. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek by přitom chtěl mít zákony zavádějící reformu penzí hotové do poloviny roku.

 

Právě se děje

Další zprávy