Úřady spustily masovou prověrku solárních elektráren

Pavel Baroch
2. 3. 2011 13:35
Zjišťují, zda jsou v souladu s územním plánem či ochranou nezastavěného území
Foto: Jan Langer

Praha - Krajské stavební úřady začaly na upozornění ministerstva pro místní rozvoj všechny kontrolovat fotovoltaické elektrárny s výkonem větším než jeden megawatt.

Prověřují, zda investoři neporušili stavební zákon. Především, jestli jsou solární parky v souladu s územním plánem, nestojí v místech, kde to není povoleno třeba kvůli ochraně přírody a krajiny, nebo zda panely nezasahují do práv sousedních majitelů nemovitostí.

Kontrolou tak podle Bronislava Bechníka z Czech RE Agency projde několik stovek fotovoltaických elektráren po celé republice.

Úřady byly zavalené žádostmi

Jan Dvořák z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj uvedl, že prověrka souvisí s tím, že loni byl díky mimořádně výhodným výkupním cenám obrovský zájem o instalace solárních elektráren, takže stavební úřady byly zavaleny žádostmi o povolení stavby.

"S ohledem na to, že většina fotovoltaických zdrojů byla připojena v druhé polovině či v závěru loňského roku, lze předpokládat zvýšené nároky na množství a kvalitu práce příslušných stavebních úřadů," sdělil Aktuálně.cz Dvořák.

Podobnou plošnou prověrku fotovoltaických elektráren stavební úřady ještě nikdy nedělaly. "Naše ministerstvo metodicky řídí stavební úřady a je naší povinností je upozornit na možná rizika. A důvody k obavám podle našeho názoru skutečně jsou," uvedl úřad ministra Kamila Jankovského.

Výsledky v nejbližších dnech

Závěry z kontroly fotovoltaických parků by měly být známy v nejbližších dnech.

Jan Dvořák z ministerstva pro místní rozvoj nechtěl sdělit, jak budou úřady postupovat dál, pokud zjistí porušení zákona.

Budou muset někteří majitelé své solární parky případně rozebrat?

"K těmto krokům jsou kompetentní místně příslušné stavební úřady a je v tuto chvíli předčasné předjímat výsledky kontroly i případná rozhodnutí," dodal Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy