Vesecká rezignovala, Pospíšil je podle ní populista

Domácí Domácí
28. 2. 2011 18:20
Ministr označil výroky za nepravdivé a osobně zaujaté
Renata Vesecká, bývalá nejvyšší státní zástupkyně
Renata Vesecká, bývalá nejvyšší státní zástupkyně | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalá nejvyšší státní žalobkyně Renata Vesecká se vzdala funkce řadové státní zástupkyně. Své rozhodnutí zaslala přímo ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Úřad by vzhledem k dvouměsíční výpovědní lhůtě měla opustit na konci dubna.

"Důvody, které mne vedly k tomuto nelehkému rozhodnutí po více než pětadvacetiletém působení v rezortu prokuratury a státního zastupitelství, je vaše působení na pozici ministra spravedlnosti, které je pro mne neakceptovatelné vzhledem k vašim postojům, postupům a prohlášením," píše Vesecká ministru Pospíšilovi.

"Ano, odcházím, budu působit v soukromé sféře," sdělila Aktuálně.cz Renata Vesecká.

Tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková přijetí rezignačního dopisu redakci potvrdila.

Ministr Pospíšil se kvůli stranickým povinnostem vyjádřil k celé situaci velmi stručně. "Rozhodnutí doktorky Vesecké beru na vědomí. Není důvod, abych se vyjadřoval k nepravdivým a osobně zaujatým výrokům," vzkázal prostřednictvím tiskové mluvčí s tím, že zatím neměl čas se s dopisem podrobně seznámit a jeho obsah zná pouze z médií.

Ve svém obsáhlém dopise ministru spravedlnosti Vesecká kritizuje mimo jiné Pospíšilův přístup ke kauze Jiřího Čunka.

Svými výroky podle ní v době předvolebních bojů na jaře 2010 záměrně v očích veřejnosti posiloval názory o ztrátě důvěryhodnosti justice v důsledku jejího jednání. "Činil jste tak přesto, že jste znal skutečný stav věci a jasně jste tím upřednostnil politický populismus a ambice před Vámi proklamovanou čestností, transparentností a otevřeností," prohlašuje Vesecká.

"Efektivní boj s korupcí se zdá být z vaší strany pouhou proklamací a záminkou k mému odvolání, neboť legislativní změny jsem v této oblasti navrhla již v roce 2006, bez výsledku...," tvrdí například.

Renata Vesecká stála v čele Nejvyššího státního zastupitelství více než pět let. Vedením ji koncem září 2005 pověřila tehdejší vláda Jiřího Paroubka, definitivního jmenování se dočkala v listopadu téhož roku.

V posledním období pozici padesátileté Vesecké zpochybnily soudní pře a spekulace o jejím spojení s členy takzvané justiční mafie. Soud ale začátkem února dal Vesecké zapravdu a autorka výroku o justiční mafii Marie Benešová se musí omluvit.

Vláda Petra Nečase Veseckou odvolala na konci října k 31. prosinci 2010, poté se stala řadovou státní zástupkyní. Vystřídal ji Pavel Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy