Penzijní fondy přísně svážeme, slibuje Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 2. 2011 12:30
Fondy budou muset povinně získat alespoň 50 tisíc klientů, chce ministr financí
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) upřesnil podmínky, za kterých budou moci působit nové penzijní fondy poté, co se rozjede důchodová reforma.

Reforma počítá s dobrovolným připojištěním u penzijních fondů. Kdo se pro ně rozhodne, nebude muset odevzdat celých 28 procent své hrubé mzdy, které platí zaměstnanec a zaměstnavatel, jen státu, ale 3 procenta může vyvést právě do některého z penzijních fondů. Pokud si ovšem ještě další 2 procenta připlatí ze svého.

Povinná nabídka investice do dluhopisů

Každá penzijní společnost, která bude chtít licenci pro poskytování tohoto penzijního připojištění získat, bude muset splnit několik základních podmínek.

Předně má být striktně oddělen majetek klientů - tedy peníze naspořené na důchod - od majetku akcionářů. O tom mluvila vláda už dříve.

Další podmínkou bude, že fond musí získat minimálně 50 tisíc klientů, jinak licenci nedostane. Na nalákání budoucích penzistů bude mít nějaký čas.

A klientům bude muset povinně nabídnout 4 licencované a kontrolované produkty: konzervativní, vyvážený i dynamický. Přičemž povinné bude nabízet investování jen do státních dluhopisů. Naopak - klient, který bude ochoten jít do většího rizika, si bude moci vybrat "dynamický" fond, ve kterém bude povoleno investovat i do akcií.

Zároveň by mohl budoucí penzista čas od času penzijní fond měnit.

Ministr financí to vysvětloval během diskuse v televizi Prima.

S odboráři se Kalousek neshodne!

Se svým sokem, kterým byl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, se ale v pohledu na důchodovou reformu neshodl. Předseda odborů nazval některé kroky, které koalice chystá, "svinstvem".

"Já se s panem ministrem shodnu v jediné věci: že je třeba systém reformovat," prohlásil Zavadil. "Nechcete jen trochu zdevastovat ten průběžný státní systém?"

Zavadil kritizoval sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na 20 procentech - i to, že ji chce vláda zavést už od letošního října. Rodinám s dětmi a důchodcům bude zvýšené ceny kvůli vyšší DPH kompenzovat. Valorizace důchodů ale proběhne až v lednu 2012.

"Nelze valorizovat dopředu, valorizuje se vždy podle skutečné inflace," odrazil námitku Kalousek. Zároveň prohlásil, že chystá změny i v přímých daních - daních z příjmů lidí a firem - a že je brzy zveřejní.

 

Právě se děje

Další zprávy