Politické ambice nemám, zůstanu lékařem, plánuje Engel

Radek Nohl Radek Nohl
23. 2. 2011 6:44
Šéf lékařských odborů v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiblížil, jak vidí svou budoucnost
Martin Engel (vlevo) vyjednával s ministrem Leošem Hegerem.
Martin Engel (vlevo) vyjednával s ministrem Leošem Hegerem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf lékařských odborů Martin Engel stál v čele rebelujících doktorů, pro které dojednal s ministerstvem zdravotnictví kompromisní dohodu. Sám ale o práci nakonec přišel.

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman s ním už nepočítá. Engel v rozhovoru pro Aktuálně.cz však tvrdí, že se o svou budoucnost nebojí.

Dostal asi třicet pracovník nabídek. Celá rodina, manželka pracuje jako lékařka ve Fakultní nemocnici Bulovka a syn v Jihlavě, by podle něj mohla okamžitě začít pracovat na Maltě.

Engel si ale po 1. březnu dá několik dní volno a pak uvidí. "Ve zdravotnictví určitě zůstanu, jsem lékař," prohlásil pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Sejdete se ještě s ředitelem vinohradské nemocnice Markem Zemanem?

Já už s ním nemám, o čem jednat. Jsem rád, že v nemocnici již nemusím pokračovat.

A.cz: Co budete dělat dál?

Během víkendu jsem dostal asi třicet pracovních nabídek. Jedna z nich byla pro celou rodinu na Maltě. O svou pracovní budoucnost tedy nemám žádnou obavu. Velmi si vážím solidarity i nabídky míst, které jsem dostal.

A.cz: A zůstanete ve zdravotnictví?

Dám si pár dní volno, odpočinu si, a pak uvidím. Ve zdravotnictví určitě zůstanu, jsem lékař. Pokud se ptáte na politické ambice, ty rozhodně nemám.

Podívejte se na fotky z klíčového jednání lékařských odborů:

A.cz: Má za vás ředitel Zeman náhradu, nebo to byla pouze výmluva?

Nemocnice své rozhodnutí odůvodnila tím, že místo je obsazené. Na internetu ovšem na mou pozici stále visí inzerát a někteří kolegové mě na to upozornili. Když pak volali na personální oddělení, aby se na tuto pozici informovali, bylo jim sděleno, že místo ještě není obsazené.

A.cz: Ředitel Zeman prý zpět nechtěl ani vašeho kolegu Miloše Volemana. Ten se ale nakonec do vinohradské nemocnice vrátí. Údajně jste za něj hodně bojoval.

Ano, na návratu Miloše Volemana jsme se s ředitelem vinohradské nemocnice domluvili. Nepochybuji ovšem, že by neměl doktor Voleman případně problém s tím, najít si adekvátní místo někde jinde.

A.cz: Akce "Děkujeme, odcházíme" je u konce. Nebo jsou ještě někde problémy?

Jsou, ale pouze lokální. Jak nám ministerstvo zdravotnictví nemohlo garantovat návrat všech lékařů, tak já jim nemohu zaručit, že se všichni do nemocnic vrátí.

Podívejte se, jak lékaři jednali s ministrem Leošem Hegerem:

A.cz: Budete řešit situaci v Uherském Hradišti, kde chtějí dát lékařům nové smlouvy?

Pokud jsou informace pravdivé, jsem velice znepokojen postojem pana hejtmana Mišáka. Místo toho, aby jako zástupce zřizovatele nemocnice v Uherském Hradišti neprodleně zasáhl, zajistil dodržování zákonů a plnění memoranda v této nemocnici, vydává z našeho pohledu právně irelevantní stanoviska.

 

Právě se děje

Další zprávy