Lékaři-rebelové přijdou o víc peněz, než si vybojovali

Radek Nohl Radek Nohl
20. 2. 2011 18:00
Doktoři přijdou kvůli akci "Děkujeme, odcházíme" o výhody i odměny, které měli
Lékaři bojovali o peníze, často ale přijdou o mnohem více.
Lékaři bojovali o peníze, často ale přijdou o mnohem více. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Řada lékařů nedostane navíc peníze, které jim slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Ředitelé v některých nemocnicích se rozhodli, že rebelujícím doktorům dají nové smlouvy. Kvůli tomu lékaři přijdou o odměny a výhody.

Další nedostanou příplatky za vedení, protože se vrátí zpět jen na pozici klasických lékařů. Pohorší si tak o několik tisíc korun.

Doktoři tvrdí, že tím ředitelé porušují memorandum, které ve čtvrtek podepsal ministr zdravotnictví Leoš Heger s lídrem odborářů Martinem Engelem.

Dohoda zaručuje všem, jejichž místa už nejsou obsazena, že se vrátí zpět. Zároveň by měl každému vzrůst tarifní plat o pět až osm tisíc korun.

V Uherském Hradišti si ale pohorší. Ředitel místní nemocnice Antonín Karásek Aktuálně.cz řekl, že všichni lékaři tam 1. března začnou nanovo. "Podle své tarifní třídy dostanou novou roční smlouvu s tříměsíční výpovědní lhůtou," podotkl Karásek.

Ředitel nedodržuje dohodu, tvrdí lékaři

Doktoři, kteří dali výpověď, podle něj určitě přijdou o důchodové připojištění. Navíc se mohou rozloučit i s věrnostním příplatkem. Za pět let tu každý lékař dostane navíc 5000 korun, za deset let 10 tisíc korun atd. "Když někdo dá výpověď, tak už pro mě není věrný," prohlásil Karásek.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka však ředitel porušuje memorandum. "Každé vedení nemocnice by si mělo dát pozor na to, aby lékaři nevyužili dohodu o solidaritě. Ta říká, že buď se vrátí zpět všichni, nebo nikdo," prohlásil pro Aktuálně.cz Kubek.

Podívejte se, jak probíhala jednání odborů s ministrem Leošem Hegerem:

Místní odbory s postojem ředitele nesouhlasí. Podle lékaře Petra Vysloužila chtějí Karáskovi nabídnout pro obě strany kompromisní řešení.

I podle něj ale ředitel porušuje memorandum. "V něm se mluví o 'zpětvzetí výpovědi', nikoli o žádosti o přijetí, čímž pan ředitel zcela zjevně porušuje dohodu garantovanou ministrem zdravotnictví," dodal Vyskočil.

Nemocnice si však za některé rebelující doktory už našla náhradu. "Jsou atestovanější nežli ti, kteří tu doposud byli," tvrdí Karásek.

Primáři přijdou o místo i tisíce korun

V několika nemocnicích chtějí ředitelé udělat z primářů "obyčejné" lékaře. Kvůli tomu tak mimo jiné přijdou o příplatek za vedení.

Ten se podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause může pohybovat mezi 1500 až 5000 korun. Ve větších zdravotnických zařízeních je prý i vyšší.

Leoš Heger (vpravo) a Martin Engel na ministerstvu zdravotnictví.
Leoš Heger (vpravo) a Martin Engel na ministerstvu zdravotnictví. | Foto: Ludvík Hradilek

Právě v Brně, Karlových Varech, Liberci nebo Kladně primáři o své posty přijdou. "Já je ale nechci trestat. Nové smlouvy jim dávat nebudeme," podotkl Kraus.

Zpět se však nejspíše nevrátí šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Ten pracoval jako retgenolog (dokud nepodal výpověď) ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Její mluvčí Jana Jelínková Aktuálně.cz potvrdila, že s Engelem již nepočítají a obsadí ho jiným lékařem.

O tom, jestli v nemocnici skončí i chirurg Miloš Voleman, další z lídrů odborů, vedení jedná.

Odmítnutí obou odborových lídrů zdramatizovalo situaci, protože lékaři pohrozili tím, že navzdory dohodě s vládou výpovědi ze solidarity nestáhnou. Sám Voleman však už v televizi řekl, že prioritu má dodržení dohody a že většina lékařů výpověď opravdu zruší

Prezident Lékařské komory Milan Kubek pak uvedl, že Martin Engel nebude solidaritu kolegů vyžadovat.

 

Právě se děje

Další zprávy