Nejšpinavější oblast v Česku. Stát povolí více exhalací

Pavel Baroch
19. 2. 2011 11:36
Dobrovolná dohoda státu s Mittalem: Jeden provoz emise sníží, druhý zvýší
Smog na Ostravsku. V poslední době už skoro běžný stav
Smog na Ostravsku. V poslední době už skoro běžný stav | Foto: Marek Jagla

Ostrava - Když ministr životního prostředí Tomáš Chalupa minulý týden slavnostně podepisoval s hutí ArcelorMittal dobrovolnou dohodu o snižování exhalací, nezmínil se o jednom bodu smlouvy, který jednomu z největších znečišťovatelů na Ostravsku umožní i jedovaté emise zvýšit.

Čerstvě uzavřená dohoda totiž umožní podniku "přesunout" část ušetřených emisí z jednoho provozu do druhého. Ministerstvo ovšem tvrdí, že celkovým výsledkem bude méně škodlivin a čistší vzduch na Ostravsku.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvíce znečištěným ovzduším v celé Evropě, v některých ukazatelích dokonce oblastí nejšpinavější. Tamní obyvatele dusí v zimních měsících poměrně často především prachové částice, které několikanásobně překračují povolené limity.

Poslední smogová situace skončila na Ostravsku jen pár dní před tím, než ministr Chalupa podepsal s vedením hutě ArcelorMittal dobrovolnou dohodu o snižování emisí a dalších ekologických opatřeních.

Tady emise zmizí, jinde se objeví

V dobrovolné dohodě je problematický třetí bod v kapitole s názvem Závazky a prohlášení ministerstva životního prostředí. Doslova se zde uvádí:

"Snížení emisí vyplývající z realizace investičních opatření obsažených v této dohodě může být na základě žádosti ArcelorMittal Ostrava, a.s. a po vzájemné dohodě částečně využito jako kompenzační opatření imisního vlivu jiných záměrů realizovaných společností ArcelorMittal Ostrava a.s. v předmětné lokalitě."

Podle Daniela Vondrouše z ekologické asociace Zelený kruh tato část dobrovolné dohody prakticky znamená, že se podnik nakonec ke snižování emisí vlastně nezavazuje.

Jan Šrytr z Ekologického právního servisu kritizuje vedení ministerstva životního prostředí. "Nemůže se dopředu zaručovat za výsledek nějakého zákonem definovaného procesu, ve kterém má především hájit veřejný zájem," řekl Aktuálně.cz Šrytr.

Zkontrolujeme, pohlídáme

Ministerstvo životního prostředí schválenou podobu dohody obhajuje.

"Při posuzování vlivu na životní prostředí se nemůže pracovat s podnikem jako celkem, ale pouze s jednotlivými investičními záměry. Kraj při povolení zase pracuje s několika územními řízeními, takže při jednotlivých záměrech se může využít část opatření z této dohody ke kompenzaci," sdělila Aktuálně.cz mluvčí resortu Michaela Jendeková.

"Jde ale o to, aby celkově byly emise 'v mínusu', a to budeme samozřejmě pečlivě kontrolovat a hlídat," dodala Jendeková.

Dáme do ekologie miliardy, slibuje huť

Vedení společnosti ArcelorMittal tvrdí, že dobrovolná dohoda jednoznačně pomůže ostravskému ovzduší.

"Dohoda obsahuje širokou škálu závazků, které pro nás znamenají řadu konkrétních ekologických opatření včetně investic do nejmodernějších technologií. Jde o několik miliard korun investovaných do roku 2015," uvedl generální ředitel společnosti Augustine Kochuparampil.

Firma se například zavázala i k tomu, že poskytne miliony korun na ozdravné pobyty dětí z nejvíce znečištěných oblastí Ostravy a jejího okolí. Bude přispívat na provoz čistícího vozu a snížit emise v některých svých provozech.

"Je to první z kroků, které by měly vést ke zlepšení životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Postupně bychom měli podepsat dohody i se sedmi dalšími podniky, které se na znečišťování nejvíce podílejí," řekl ministr Tomáš Chalupa. Slíbil, že se bude věnovat i dalším zdrojům znečištění - dopravě a domácímu vytápění.

Pouhá deklarace, nebo přísná norma?

Daniel Vondrouš z ekologické asociace Zelený kruh ovšem tvrdí, že dobrovolná dohoda prakticky nepřináší nic nového, co by si úřady nemohly vymoci platnými zákony či vyhláškami.

Ocelárna Mittal Steel Ostrava z ptačí perspektivy.
Ocelárna Mittal Steel Ostrava z ptačí perspektivy. | Foto: Ondřej Besperát

"Je to spíše deklarace," tvrdí Vondrouš, podle něhož se společnost ArcelorMittal zavázal v dohodě rovněž k opatřením, které už udělal nebo by je uskutečnil i bez dohody.

Ve smlouvě se například firma zavazuje ke "snižování spotřeby vstupních surovin, materiálů a energie a snižování objemu produkce odpadu s ohledem na ekonomickou rentabilitu".

Vedení ministerstva ovšem tvrdí, že dohoda je některých ohledech "přísnější" než platné předpisy. Jako příklad uvádí snížení emisí na aglomeračních pásech pod hodnotu 20 mikrogramů na metr krychlový nebo odstavení takzvaných tandemových pecí a jejich nahrazení moderními kyslíkovými konvertory.

 

Právě se děje

Další zprávy