Kde vás ošetří? Zavolejte na infocentrum, vzkázal Heger

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 2. 2011 11:40
Ministr zdravotnictví bude odpoledne jednat se zástupci odbojných lékařů
Leoš Heger bude odpoledne jednat s lékařskými odbory
Leoš Heger bude odpoledne jednat s lékařskými odbory | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdravotní pojišťovny se zapojí do informování veřejnosti o aktuální situaci v jednotlivých nemocnicích.

V případě exodu lékařů plánují posílit telefonní linky a založit informační servis, který rozdělí na jednotlivé kraje.

Lehčí případy odbaví terénní ambulantní služby, zastoupené především soukromníky. Ministr Leoš Heger se na tom v pátek dohodl se zástupci pojišťoven.

Ministr od pojišťoven požaduje, aby se zapojily do informačního servisu a kladly důraz na řádné financování v době krize.

"Příští týden ukončíme přípravu krizových plánů a další začneme uvolňovat informace o současné situaci," představil první kroky ředitel VZP Pavel Horák. 

Informační centra budou sloužit jednotlivým krajům. Pacient se z nich dozví o kapacitách ve svém okolí i o možnostech v jiných krajích. Stejná data budou sbírat i zdravotní pojišťovny, které budou informovat přes sdělovací prostředky a elektronickou formou.

"Posílíme telefonní linky, budeme informovat klienty o aktuální situaci, informace budou selektovány podle krajů," uvedl generální ředitel pojišťovny Ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Po setkání se zástupci pojišťoven se Heger sejde s vedením lékařských odborů a komory, s nimiž bude zřejmě mluvit o svém návrhu na úpravy platových tarifů. Ministr se podle Hospodářských novin chystá lékařům nabídnout 1,9 miliardy korun. Informaci Hospodářských novin potvrdil v České televizi první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka.

Vytvoření nových tabulek, které si odbory u vlády prosadily, ale přináší doposud skryté náklady. Jedním z nich je to, že se rázem rozšíří počet příjemců, mezi které bude třeba peníze rozdělit.

"Nové tabulky nebudou moci platit pouze pro lékaře akutních nemocnic," vysvětlil HN náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Přidají se k nim také doktoři z léčeben a ústavů. O přislíbené peníze se tak nebude dělit patnáct, ale šestnáct a půl tisíce lékařů.

Podle Hegera peníze v systému budou za předpokladu, že začnou připravené reformy. Má se změnit systém přerozdělování vybraného pojistného, takže už nebudou tak velké přebytky na účtech zaměstnaneckých pojišťoven. Protikorupční opatření mají zastavit úniky peněz za předražené přístroje. Změní se i stanovení cen a úhrad léků, takže pojišťovny na lécích ušetří.

Plán na hrozící krizi ve zdravotnictví začala tento týden připravovat i bezpečnostní rada státu, která jednala s hejtmany. V případě, že od 1. března dojde k masivnímu odchodu lékařů, vypomůže s péčí také armáda a záchranná služba.

Akutní případy by v rámci možností měly ošetřit fakultní nemocnice a to bez ohledu na spádovost. Nemocnice začnou od druhé poloviny února zvyšovat kapacitu lůžek na úkor případů, které se dají odložit.

Kraj lékařům vyhověl 

Pardubický kraj, kde odchází více než třetina lékařů, se rozhodl řešit situaci po svém a nabídl jim zvýšení mzdy na úroveň požadovanou odboráři. Podmínkou je, že stáhnou do 15. února své výpovědi zpět.

Nemocnice by na platy letos ze svých zdrojů uvolnily téměř 34 milionů korun. Ve středu hejtman Radko Martínek prohlásil, že v krajním případě může vyhlásit stav nebezpečí a lékařům návrat do práce přikázat.

S podobným návrhem přišla již dříve ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová, lékaři na něj ale nepřistoupili.

 

Právě se děje

Další zprávy