Ředitel nastínil plán krize: S banalitou vůbec nechoďte

Radek Nohl Radek Nohl
12. 2. 2011 10:36
Všechny české nemocnice začnou již od 15. února odkládat všechny operace

Praha - Pacienti se musí připravit na nejhorší. Takový je vzkaz ministerstva zdravotnictví, hejtmanů a ředitelů nemocnic.

Kvůli odchodu tisíců lékařů v rámci akce "Děkujeme, odcházíme" se již od 15. února začnou odkládat naplánované operace ve všech českých nemocnicích.

Lidé ohroženi na životě, budou mít od prvního března zřejmě jako jediní jistotu, že je v nemocnici přijmou. Ostatní budou muset čekat.

"Odložitelné případy přijímány nebudou, rovněž plánované zákroky budou odsunovány na dobu vyřešení celé krizové situace," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula.

Ten také počítá s tím, že pacienti, u kterých bude nutný chirurgický zákrok, se velmi často transportují do Prahy. Hradecká nemocnice totiž na ně nebude kapacitně připravena.

A.cz: Budete přijímat jen pacienty, kteří budou ohroženi na životě?

Život ohrožující stavy mají absolutní prioritu a zde je logicky nutná péče bez ohledu na ostatní souvislosti. Odložitelné chronické případy přijímány nebudou. Rovněž plánované zákroky budou odsunovány na dobu vyřešení celé krizové situace.

Akutní případy přijmeme v rámci kapacitních možností. O jejichž aktuálním vývoji bude informován centrální dispečink, kam budou moci potenciální pacienti volat a získat informaci, kam se mohou v případě překročení kapacity obrátit.

A.cz: Kdy se rozhodne o tom, zda budou odloženy naplánované operace? Napíšete rovnou pacientovi?

Dohodne se šéf LOK Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger?
Dohodne se šéf LOK Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger? | Foto: Ludvík Hradilek

Pokud nedojde k centrální dohodě, budou od 15. února postupně informováni pacienti, kteří jsou na seznamech plánovaných výkonů na nadcházející období. Pacienti budou informováni z naší strany. Omezování provozu je nutné již od poloviny února, abychom byli schopni některá oddělení vyprázdnit k 1. březnu a využít zbytkového personálu k posílení akutní péče.

A.cz: Na jakých odděleních bude situace nejkritičtější?

Krizová situace se bude týkat zejména neonatologie, chirurgie, anesteziologie, ortopedie, dětského lékařství a gynekologie.

A.cz: Jak se bude u vás rozhodovat, zda přijmout pacienta, nebo ho transportovat jinam?

Nemocnice bude vnitřně přizpůsobena příjmu akutních pacientů, který bude oproti stávající situaci posílen. V souladu s nařízením ministerstva zdravotnictví budeme přijímat akutní pacienty bez ohledu na spádovost, avšak pouze v rámci kapacitních možností.

Pacienti, kteří budou potřebovat chirurga, budeme často transportovat do pražských zařízení. Neboť tady kapacita Fakultní nemocnice Hradec Králové bude výrazně omezena oproti stávajícímu stavu. Tyto informace získá centrální krajský dispečink, který bude převozy pacientů řídit.

Podívejte se na fotografie z pražské porodnice:

A.cz: Jak budou pacienti transportováni? Budete využívat i armádní sanitky nebo vrtulníky?

Je předpoklad zvýšených transportů. Na vstupu do nemocnice se bude dominantně uplatňovat jako doposud záchranka. Na následných transportech, kdy z kapacitních důvodů bude nutný přesun do jiného zařízení, využijeme sanitní vozidla fakultní nemocnice a velmi uvítáme i podporu armády, o jejíž konkrétní podobě se ještě dále jedná.

A.cz: Bude na příjmu běžná služba nebo posílený tým?

Tým na centrálním příjmu posílíme, aby zvládal zvýšený nápor akutních pacientů. Posílení bude zejména kapacitní. Odpovědnost bude identická jako v současnosti. Část lůžkového fondu nemocnice se upraví na jednotný, bez rozdílu vstupní diagnózy či oborové příslušnosti, aby byla optimalizována jeho kapacita.

A.cz: Musí pacienti počítat s tím, že je nemocnice po operaci pošle neplánovaně dříve domů?

Bude snaha zkracovat hospitalizaci samozřejmě v souladu s vývojem zdravotního stavu. Je třeba si uvědomit, že délka hospitalizace je v České republice delší než řadě západních zemí, takže určitý prostor tady nepochybně je.

A.cz: Co lékaři ze záchranky? Bude fungovat normálně linka 112, 155 pro rychlou záchrannou službu?

Záchranka nebude výpověďmi dotčena a bude fungovat normální způsobem.

A.cz: Bude omezena záchranná služba, protože se bude podílet na převozech pacientů?

Omezena výrazným způsobem být nemůže. Transportní kapacity budou proto posíleny, aby základní funkce záchranky nebyly dotčeny. Vzhledem k možným delším transportům však může být kapacitně přetížena.

A.cz: Prodlouží se doba dojezdu sanitek?

Doba se prodloužit může, vzhledem k možným delším transportním vzdálenostem, ale bude snaha systém posílit tak, aby k tomuto docházelo co možná nejméně.

 

Právě se děje

Další zprávy