Šeherezáda Čechy moc nezajímá, Nova ji posune dřív

Domácí Domácí
11. 2. 2011 11:33
Od pondělí se začne vysílat pětkrát týdně vždy v 17:30
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Turecká telenovela Tisíc a jedna noc, která měla být jedním z vysílacích trumfů televize Nova pro jarní schéma, se po týdnu vysílání posune z hlavního času do odpoledních hodin. V pátek to potvrdila mluvčí televize Michaela Fričová.

O den dříve uvedl server Mediálne.sk,že seriál neplní očekávání a bude přesunut do pozdějšího vysílacího času dřív, než se plánovalo. Vedení stanice se tak prý rozhodlo po čtyřech dnech vysílání. Nova nejprve informaci blíže nekomentovala, později změnu vysílacího času opravdu potvrdila. Místo pozdního večera se ale telenovela posune před Ulici.

"V návaznosti na profil diváků seriálu Tisíc a jedna noc a kritérium sledovanosti v hlavní komerční cílové skupině TV Nova, kterou je D15-54, se TV Nova rozhodla pokračovat s vysíláním tohoto formátu od pondělí do pátku v čase 17:30 hodin," uvedla mluvčí.

Čtěte také:
Turecká telenovela nasytí touhu Čechů po lásce
Bojkotujte Šeherezádu, baví se lidé na Facebooku

Televize vysvětluje změnu vysílacího času přizpůsobením cílové skupině ve věku 15-54. Do té přitom patří pouze asi třetina z diváků, kteří mají o telenovelu zájem. Nepřehlédnutelný zbytek, kolem 900 tisíc, z velké části zastupují lidé staršího věku od 55 let dále.

Nova plánovala posun ve vysílacím čase ještě před zahájením vysílání, původně se ale mělo jednat o devátou večerní a změna měla odstartovat až 21. února. Televize ji pak chtěla vysílat čtyřikrát týdně od pondělí do čtvrtka po jednom dílu denně. První dva týdny plánovala vysílat Tisíc a jednu noc pět dní v týdnu, z toho tři dny po dvou dílech za sebou od 20 hodin (celkem tedy osm dílů týdně).

Turecká telenovela Tisíc a jedna noc, v originálu "Binbir Gece"
Turecká telenovela Tisíc a jedna noc, v originálu "Binbir Gece" | Foto: Repro: Wikipedie

Příběh Šeherezády je sice nejúspěšnějším pořadem prime timu, ale nemá takový podíl na trhu, jak zřejmě vedení čekalo. Na tiskové konferenci při představování nového schématu zaznělo, že úspěch je pro televizi 40 - 45 procentní podíl na trhu. Tisíc a jedna noc však dosáhla maximálně nad třicet procent.

První díl ze sto osmdesáti představila televize v neděli 6. února. Úvodní čtyři pokračování sledovalo okolo 1,3 milionu lidí. Ve středu se na šestý díl od 20:54 podle digizone.cz dívalo 1,2 milionu diváků (share 30 procent).

Pátý předchozí díl, který byl vysílán ve středu od dvaceti hodin,  ale v přímém souboji s Primou a novou řadu jejich seriálu Cesty domů, vidělo "jen" 1,086 milionu lidí (share 25,87 procenta). Nejúspěšnější domácí seriály se přitom na Nově dokázaly dostat na dvojnásobek. 

Vlna kritiky i odporu

Proti turecké telenovele a hlavně jejímu masivnímu nasazení se od počátku zvedla velká vlna kritky v médiích i na diskusních fórech. Ve středu se k nim připojili i čeští uživatelé Facebooku. Stránka, kterou založil uživatel s nickem Já za to nemůžu !!! To samo, vyzývá k bojkotu pořadu.

Ordinace v růžové zahradě - Dana Morávková
Ordinace v růžové zahradě - Dana Morávková | Foto: TV Nova

Už první den měla 30 000 přátel. Ne všichni jsou přitom zklamanými diváky, kteří chtějí jiný pořad. V části diskusních příspěvků se objevují názory, že "díky" telenovele a její hrdince Šeherezádě můžeme jít dělat něco pořádného; další dokonce píší, že vůbec nemají televizi. Někdo si ovšem přeje, aby "místo toho na Nově dávali Top Gear".

Zatím není jasné, co je cílem zakladatele nebo zakladatelů stránky. Zda jde jen o začátek a přibudou ještě další akce, nebo vše končí tímto "spontánním" nápadem, jenž zcela zapadá do lehkosti a logiky sociálních sítí.

Nova od začátku odmítá, že by za uvedením telenovely byly finanční úspory, a tvrdí, že si o ni řekli sami diváci tím, že po letech kriminálek a v doznívající ekonomické krizi "chtějí lásku". Navíc se podle vedení nejedná o klasickou telenovelu, nýbrž o romantický seriál s nádhernými exteriéry. Úspěch u diváků a divaček mělo potvrdit uvedení na Slovensku, v Rumunsku nebo v Řecku.

 

Právě se děje

Další zprávy