Ještě 5 let a střešní elektrárny se obejdou bez dotací

Pavel Baroch
12. 2. 2011 20:05
Tvrdí do fotovoltaická asociace. Jenže stát zatím nezrušil stop stav
Foto: CZEHPO

Praha - Česká průmyslová fotovoltaická asociace odhaduje, že už za několik let se malé sluneční elektrárny na střechách rodinných domů vyplatí i bez zvýhodněné výkupní ceny solárního proudu.

"Během pěti let se dosáhne parity: ceny energií budou vyšší než pořizovací náklady na solární technologie. Domácnosti budou moci ušetřit až 40 procent z ceny elektřiny," řekla Zuzana Musilová, generální sekretář asociace.

Jenže lidé, kteří by si na svůj rodinný dům chtěli namontovat pár solárních panelů a snížit si účet za elektřinu, na to musí zatím zapomenout. Minimálně na několik měsíců, možná na celý letošní rok, nebo i déle.

Napřed to zanalyzujeme, pak uvidíme

Ministr průmyslu Martin Kocourek oznámil, že úřady zatím neodvolají fotovoltaický stop stav, který se týká třeba i jen několika tmavomodrých desek na střeše.

Podle Kocourka se nejprve musí zjistit, jak velký výkon je možné do sítě připojit, a pak rozhodnout o dalším postupu. Žádné konkrétní datum ovšem neuvedl.

Energetický regulační úřad přitom v uplynulých dnech oznámil, že na konci uplynulého roku dostaly licenci elektrárny o celkovém výkonu 1820 megawattů, což je ovšem už o 125 megawattů více, než by podle platného Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje mělo být v roce 2020.

Co prohlásil Kocourek

"Elektrizační soustava ČR má určité technické limity, které jsou mj. předmětem studie připojování obnovitelných zdrojů energie (OZE) do elektizační soustavy České republiky, která byla zaměřena na anylýzu dopadu rozvoje OZE na provoz elektrizační soustavy ČR. V březnu tohoto roku, až bude jasné, kolik zdrojů bylo do konce února připojeno, bude nutné vyhodnotit situaci a určit, zda je česká elektrizační soustava schopna pojmout další OZE. V případě kladného posouzení bude možní další zdroje připojit."

A to ještě letos nějaké elektrárny přibudou, protože stop stav se nevztahuje na už rozpracované projekty, i když v některých případech úřady nepřipojily ani připravované elektrárny.

"Na základě aktuálních čísel od Energetického regulačního úřadu teď bude nutné, aby si regionální distributoři udělali své dílčí analýzy toho, jak vysoký výkon je ještě možné do jejich lokálních sítí připojit. Podle toho se rozhodnou o dalších možnostech," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček.

Podporujeme střešní instalace...

Ministerstvo tvrdí, že chce podporovat malé místní elektrárny včetně střešních instalací.

"Podporujeme obnovitelné zdroje energie tam, kde je to ekonomicky i technicky vhodné. Takovými zdroji jsou především malé lokální elektrárny, u kterých se energie v nich vyrobená také lokálně spotřebuje," konstatoval ministerský mluvčí Pavel Vlček.

"Volnou kapacitu pro tyto energetické zdroje pak ukáží právě dílčí analýzy jednotlivých regionálních distributorů," dodal Vlček.

...ale jen na papíře

Česká průmyslová fotovoltaická asociace oponuje, že sliby o analýzách a zrušení stop stavu slyšela už několikrát. A zatím nic nezměnilo, ani pro solární panely na rodinných domech.

"Střešní instalace s výkonem do 30 kilowattů nijak nezatěžují distribuční síť," připomněla Zuzana Musilová, generální sekretář fotovoltaické asociace. "Navíc to vypadá, že změna je v nedohlednu."

Drobní podnikatelé krachují

Musilová připomněla, že na současný stop stav doplácejí především drobní podnikatelé, instalační a montážní firmy nebo dodavatelé komponentů.

"Evidujeme stovky subjektů, které krachují v těchto měsících. V ohrožení jsou tisíce pracovních míst," upozornila Musilová.

 

Právě se děje

Další zprávy