Pověst je v trapu, ale kulichy mají všude, zní z Motola

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 2. 2011 21:45
Léčíme všechny stejně, VIP pacienti dodají nemocnici prestiž, říká profesor Pafko
Prezident jako bezdomovec, nechal se před lety slyšet Pavel Pafko, když operoval Václava Havla. Důlěžité pacienty ale neodmítá. "Je to prestiž."
Prezident jako bezdomovec, nechal se před lety slyšet Pavel Pafko, když operoval Václava Havla. Důlěžité pacienty ale neodmítá. "Je to prestiž." | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výpovědi lékařů, konec přesčasové práce i odchod mluvčí Jurinové přebilo na chodbách nemocnice v Motole jiné téma - nahrávka, kde ředitel Miroslav Ludvík mluví o pochybném zadávání zakázek i o péči o vlivné pacienty, v nemocničním slangu "kulichy".

Motolští lékaři, které oslovilo Aktuálně.cz se shodnou, že Ludvíkova slova mohou pověst největší nemocnice v Česku poškodit, ačkoli systém "kulichů" funguje ve všech nemocnicích.

"Přišlo by mi to ale nespravedlivé. Na chirurgii se nikdy nestalo, že by někdo známý předběhl jiného pacienta. Když tady byl pan prezident Havel, řekl jsem prezident jako bezdomovec. Na druhou stranu nevidím nic špatného na tom, když si někdo významný vybere naši nemocnici a my ho ošetříme, je to pro nás věc prestiže," řekl Aktuálně.cz chirurg Pavel Pafko.

"Lidi z nemocnice video nešokovalo, ale věřím, že pacienty ano. Pověst nemocnice to jednoznačně poškodilo," říká další z motolských lékařů, který si kvůli probíhajícím jednáním s vedením nemocnice o platech a přesčasech nepřál zveřejnit své jméno.

VIP pacienty z jeho informací vyhledávají všechny nemocnice, hodně si na nich podle něj zakládá třeba vojenská nemocnice ve Střešovicích.

"Mám zkušenosti, že u dětské medicíny, kterou dělám já, je to mnohem méně časté než u dospělých," dodává.

Odbory: Vidíte, jak se zachází s penězi

Foto: Aktuálně.cz

V Motole panuje v řadách lékařů velké napětí, pod podmínkou anonymity se k Ludvíkově projevu k vedení klinik vyjádřila lékařka, která podala výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme.

"Nechci ze sebe udělat terč, ale možná, že zanedlouho tady bude jiný ředitel a budu moci mluvit otevřeně," říká.

"Pro nás je nahrávka důkazem, že záruka, aby peníze, které slíbilo ministerstvo, šly přímo na platy lékařů, je důležitá. Jinak se rozpustí v zakázkách, které jsou vypisovány stylem jeden vyhraje, ostatní se zúčastní," říká.

Kauza vrhne stín na motolskou nemocnici i podle Ondřeje Hrušáka, děkana 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která s Motolem úzce spolupracuje.

"Já pro nemocnici pracuji a je mi to líto," říká Hrušák. Doufá ovšem, že medici se s nešvary, které popsal na zmíněné nahrávce ředitel Ludvík, setkají co nejméně.

"Jsou přeci jen poměrně vzdálení provozu nemocnice, takové věci přímo nevidí, u pacientů je zajímá jejich diagnóza," domnívá se Hrušák. "Navíc jsou to inteligentní lidé a mají svoje názory, vše, co vidí, hned neberou jako pozitivní vzor."

 

Právě se děje

Další zprávy