Sonda u lékařů-rebelů: S odchodem nepočítá skoro nikdo

Radim Klekner Radek Nohl Radim Klekner, Radek Nohl
4. 2. 2011 5:30
Máte už práci? ptalo se Aktuálně.cz signatářů petice Děkujeme, odcházíme
Lékaři odcházejí, ale neví kam.
Lékaři odcházejí, ale neví kam. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednání mezi rebelujícími lékaři a vládou opět zkrachovala. V okamžiku, kdy do odchodu bezmála 4000 lékařů z nemocnic zbývají už jen necelé čtyři týdny, si však málokdo z nich skutečně hledá novou práci.

Vyplynulo to z průzkumu deníku Aktuálně.cz.

Redakce oslovila dvě desítky náhodně vybraných lékařů s dotazem, kam nastoupí a jaké konkurzy absolvovali, aby se neocitli bez příjmů.

Ani jeden z nich neřekl, že by už měl práci zajištěnou.

A když se redakce ptala lékařských svazů v Německu, byla odpověď podobná: Nemají signály o tom, že by se k nim čeští lékaři masivně chystali za prací, jsou nicméně ochotny je přijmout. V Německu totiž v současnosti chybí šest tisíc lékařů.

Týká se to i lídrů hnutí Děkujeme, odcházíme. "Rád si na několik týdnů vezmu dovolenou," podává příznačnou odpověď jeden z předáků protestu Miloš Voleman, člen předsednictva Lékařského odborového klubu.

"Jsem na pokraji vyčerpání," dodává a hned přidá vzkaz pro ministra: "Když ale skončíme, nastane kolaps českého zdravotnictví."

Nic si nehledám

Fakta:

  • Výpověď podalo 3800 lékařů, což je podle zjištění Aktuálně.cz zhruba každý třetí.
  • Lékařské odbory podle návrhu, který v pondělí předložili ministru Hegerovu, žádají navýšení platů lékařů o 8 až 12 tisíc korun měsíčně, podle vzdělání a délky praxe.
  • Nyní mají lékaři v průměru 50 tisíc včetně přesčasů a služeb. Cílový požadavek 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle vzdělání a délky praxe má ministr podle nich splnit k 1. lednu 2013. Někteří odboráři označili dohodu za ústupek a chtějí, aby proti ministerstvu a vládě přitvrdili.

Navzdory opakovaně krachujícím jednáním zůstávají protestující lékaři ve víře, že o své posty nepřijdou. "Nic si nehledám. Čekám, co se bude dít dál," říká třeba chirurg z českokrumlovské nemocnice Jan Vorel. Podobně se vyjadřují i další.

"Jsem připraven odejít," odpověděl na otázku, kam půjde, předseda LOK Martin Engel. Výpověď kromě něj podali i manželka a syn, ale lídr odborů se tváří, že je zatím v klidu.

"Chyba ale není na naší straně, že s námi nikdo nezačal jednat dříve, proto nás teď tlačí čas," dodává.

Rovněž další lékaři se tváří klidně, přestože dali výpověď sami a nemají v případě odchodu nárok na odstupné.

"S tím nemám problém. Klidně si vezmu měsíc neplaceného volna. Uživím se i mimo zdravotnictví," uvedla Jana Vedralová, lékařka z patologie Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nemocnice nečekají

Managementy nemocnic situaci vyhodnotily jinak.

Zejména zdravotnická zařízení na Moravě se rozhodla, že nebudou čekat a už hledají prostřednictvím personálních agentur či úřadů práce nové lidi.

Přes sedmdesát lékařů tak shání například nemocnice v Novém městě na Moravě nebo Havlíčkově Brodě.

"Vzhledem k vývoji situaci ohledně nespokojenosti lékařů jsme zaznamenali rostoucí poptávku o lékařské pozice, a to zhruba o osmnáct procent," potvrzuje trend konzultant portálu Jobs.cz Jiří Kocourek.

V některých nemocnicích si za protestující lékaře už dokonce náhradu našli. V Kladně přijali nového primáře neurologie a v Liberci gynekology.

"V některých regionech evidují úřady práce zvýšený počet volných pracovních míst. V současné době je evidováno celkem 875 volných pracovních míst v profesi lékař," uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková.

Lékaři chtěli do zahraničí. Teď si tam práci nehledají

Ministr Leoš Heger.
Ministr Leoš Heger. | Foto: Jan Langer

Ještě před několika měsíci odboráři tvrdili, že když se jim nevyhoví, klidně odejdou do zahraničí. Dnes ani jeden z oslovených lékařů neřekl, že by měl práci zajištěnu v Německu či jiné zemi, nebo se tam chystal.

Přitom v německých nemocnicích lékaři chybějí. Ale nikdo nemá signál, že by se chystal "příval" českých odborníků.

"V současnosti je v Německu zapotřebí asi šesti tisíc lékařů, zejména v nových spolkových zemích, hlavně v Sasku, Braniborsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku," řekl Aktuálně.cz šéf představenstva profesního svazu německých nemocničních lékařů (Marburger Bund) Armin Ehl.

"O situaci v českých nemocnicích jsme poměrně dobře informováni a zdá se nám neuvěřitelná," uvedl Ehl. "V Německu je prostě zakázáno, aby lékař pracoval šestnáct hodin v kuse, pak měl osm hodin pohotovost, přespal v nemocnici a ráno nastupoval znovu do služby, jak se dovídáme. To je nebezpečné nejenom pro pacienty ale i pro samotné lékaře. V Německu odpracují v průměru čtyřiadvacet hodin přesčasů měsíčně."

Ehl říká, že německé svazy nehodlají české lékaře nějak zvlášť lákat. Přijmou v podstatě každého, zájemce ovšem musí umět německy.

Prezident komory si výpověď sám sobě nedá

Lékaři jsou přesvědčeni, že je přijmou zpět. Pokud to prý neudělají dojde například v havířovské nemocnici k omezení péče. "Tam nikdo nemusí ani odcházet. Stačí, když dva lékaři onemocnění a hned je celý chod nemocnice v ohrožení," řekl místní chirurg Martin Sedláček.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek.
Prezident České lékařské komory Milan Kubek. | Foto: Jan Langer

V klidu je prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten vlastní soukromou ambulanci a sám sobě výpověď dávat nebude. "Být mladší a nemít rodinu, okamžitě bych šel," prohlásil.

Ani šéf LOK pro Plzeňský kraj Štěpán Bejvačický výpověď nepodal. "Vím, že někteří kolegové nabídky na práci dostali. Do zahraničí ale neodcházejí," dodal.

Další otevřeně říkají, že si klidně několik dnů odpočinou na úřadu práce, pokud se ministr s lékaři nedomluví.

I kdyby jednání s odbory zkrachovala, chce Heger slib dodržet. Tři čtvrtiny ze slibovaných dvou miliard dostanou lékaři, zbytek sestry a další zdravotníci.

 

Právě se děje

Další zprávy