Už neustoupíme, řekli lékaři a odmítli Hegerovu dohodu

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
3. 2. 2011 15:20
"Dohoda je velmi daleko. Situace je extrémně vážná," tvrdí odboráři
Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Jan Langer

Praha - Shodli jsme se, že se neshodneme.

S tímto nepříliš překvapivým závěrem se po dnešní vyostřené schůzce rozcházejí zástupci Lékařského odborového klubu (LOK) s ministrem Leošem Hegerem.

Za ministra, který představil zástupcům lékařských odborů a komory upravený návrh smlouvy, kterou od nich v pondělí dostal, se odpoledne postavili poslanci ODS.

Smlouva řeší zvyšování platů lékařů i jejich účast na tvorbě reformních zákonů.

"Snažili jsme se najít rozumný kompromis, přestože nám někteří lékaři drží pistoli u hlavy," prohlásil po jednání Leoš Heger s tím, že lékaři mají slíbený průměrný plat s přesčasy 60 tisíc měsíčně. To jim garantuje i v otevřeném dopise, který dnes odpoledne zveřejnil.

Nabídka je nepřijatelná, tvrdí lékaři

Podle Hegerova návrhu by si každý lékař mohl polepšit o pět až osm tisíc korun měsíčně.

Předseda LOK Martin Engel.
Předseda LOK Martin Engel. | Foto: Ludvík Hradilek

"Po týdnu jsme se dostali tam, že jsme ztratili půl miliardy. Kdybychom jednali ještě týden, tak z té nabídky nezbude nic. Nikdo nemůže být překvapen, že pro Lékařský odborový klub je nabídka nepřijatelná," řekl předseda LOK Martin Engel.

Ministr zareagoval tím, že v současné době už není o čem jednat. "Dohoda je velmi daleko. Situace je ale extrémně vážná," potvrdil prezident lékařské komory Milan Kubek.

Zodpovědnost za zajištění lékařské péče je podle Engela po 1. březnu na vládě.

Odbory: Chceme garance

Odboráři říkají, že po ministerstvu zdravotnictví požadují garance, že skutečně peníze dostanou. "Jsme ochotni přijmout navýšení o osm až dvanáct tisíc korun, ale musí to jít do základního platu. Nemůžu se spokojit s tou směšnou sumou, která nám byla nabídnuta," uvedl Engel.

Podle něj dnes odboráři couvli od podmínky, že se všichni lékaři, kteří dali výpověď, musí vrátit zpět na svá místa. V současné době tak dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví a odbory vázne na tom, kolik půjde na jejich platy. "My jim celé dvě miliardy dát nemůžeme," prohlásil Heger.

Zároveň podotokl, že se připravují na krizový plán. "Jestli se v příštím týdnu ukáže, že lékaři výpovědi stáhnout nechtějí, tak se bude muset dít obrovská reorganizace," dodal Heger.

I kdyby jednání s odbory zkrachovala, chce ministr dodržet slib, že letos půjdou na platy navíc dvě miliardy korun. Z nich tři čtvrtiny dostanou lékaři, zbytek sestry a další zdravotníci.

Stojíme za Hegerem, řekli poslanci ODS

O situaci odpoledne jednal s Hegerem i poslanecký klub ODS. Zákonodárci nejsilnější vládní strany se za dosavadní postup ministra postavili.

Z usnesení, které přijali, navíc vyplývá, že požadují, aby byly přislíbené peníze rozděleny mezi všechny zdravotnické pracovníky, ne pouze lékaře. "Nabídku dvou miliard považujeme za maximální kompromis," prohlásil šéf klubu Petr Tluchoř.

"Odmítáme další ultimativní požadavky odborářů," prohlásil Marek Šnajdr. Podle Borise Šťastného je nezbytné, aby byl zrušen diskriminující systém tabulkového odměňování. Lékaři by podle něj měli dostávat plat podle výkonnosti. Zkritizoval navíc postup České lékařské komory, která se podle něj chová jako druhá odborová organizace.

Hejtmani jednotlivých krajů dávají vládě na dohodu s lékaři čas do neděle. Pokud se do té doby s lékařskými odbory nedohodne, musí kraje připravit krizové scénáře a v příštím týdnu začít rozjíždět přípravu krizových opatření na období po 1. březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy