Už vás nechceme, vzkazují nemocnice vzpurným lékařům

Radek Nohl Radek Nohl
30. 1. 2011 19:07
Řada nemocnic si našla za protestující lékaře náhradu, jinde si budou vybírat
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Julie Remy

Praha - Ředitelé nemocnic odmítají garantovat v současné době klíčový požadavek odborů. A to, že přijmou zpět všechny, kteří dali výpověď v rámci akce "Děkujeme, odcházíme".

V řadě nemocnic si za ně našli náhradu. Jinde říkají, že si budou vybírat.

"Lékaři deklarovali, že mnoho lidí odejde do zahraničí. To, že se nemocnice staraly, jak lékaře nahradit, je normální," řekl Aktuálně.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Odbory ale poté, co jim nabídl dvě miliardy na platy, tvrdí, že pokud se zhruba čtyři tisíce lékařů nebude moci vrátit zpět, bude dohoda nepřijatelná.

"Situace není vůbec ve všech nemocnicích ideální. Jsou i také, kde řekli, že kdo dal výpověď, ať se nevrací," prohlásil Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu.

Nemocnice: Zpátky už všechny nevezmeme

Jak chce Heger docílit smíru

  • Dojde k úpravě úhradové vyhlášky od 1. dubna na úroveň roku 2009. Tím se uspoří dvě miliardy, které půjdou prioritně na platy lékařů.
  • K 1. září dojde k redukci počtu lékařů zejména na pohotovostech. Tam, kde se omezí služby, se mzdy krátit nebudou.
  • Od roku 2011 se změní úhradová vyhláška tak, že by pojišťovny dávaly více peněz nemocnicím, které nemají nouzi o pacienty. "Ta, která přiláká víc pacientů, přiláká i úhradové peníze," řekl ministr Leoš Heger. V síti by tak měla zůstat jen kvalitní a aktivní zařízení.
  • Redukce lůžek o deset procent. Již v roce 2011 bude připraven plán uzavření nejméně potřebných stanic, oddělení i celých nemocnic. Část akutních lůžek bude převedena na lůžka následné péče a zdravotně sociální péče.
  • Protikorupční strategii má zamezit únikům peněz za předražené nákupy léků nebo přístrojů.
  • Ministerstvo připraví návrh na úpravu tarifů především pro nastupující zdravotníky. Cílem pro rok 2012 je dosáhnout navýšení průměrného platu na poměr dvou a půl násobku průměrné mzdy v ČR.
  • Od 1. března s největší pravděpodobností dojde ke snížení maximálních cen některých léků o sedm procent. Tím by se mělo ušetřit zhruba 700 milionů korun.

V Kladně například již přijali nového primáře neurologie. "Bývalého primáře klidně vezmeme zpět, ale už jako řadového lékaře," řekla ředitelka Kateřina Pancová. Liberecká nemocnice nepočítá s gynekology, v Karlových Varech přijmou jen některé.

"Jsou tu i tací, se kterými už spolupracovat nechceme," prohlásil Zdeněk Horák, ředitel Karlovarské krajské nemocnice.

Místní internista Peter Igaz, který je i jednou z tváří akce "Děkujeme, odcházíme", Aktuálně.cz řekl, že mají podepsanou dohodu o solidaritě. Ta jim má zabezpečit, že se budou moci vrátit zpět.

"Pokud vyhraje Lékařský odborový klub, tak si pak Horák nebude moci nic diktovat," prohlásil Igaz. Sám ale neví, co bude dělat, když se do karlovarské nemocnice nedostane.

Vybírat si mezi lékaři bude také vedení Fakultní nemocnice Olomouc. "Do 26. ledna mohli výpovědi stáhnout. Stojíme o většinu lékařů, ale ti kteří se nechovali slušně zejména ke svým kolegům, tak s těmi se možná rozloučíme," řekl Aktuálně.cz mluvčí Egon Havrlant.

Lékaři nemohou na akci doplatit

Požadavek lékařů na to, že se všichni musí vrátit zpět, zabrzdil páteční jednání mezi ministrem a odbory. Schůzka se o jeden a půl hodiny protáhla.

Heger poznamenal, že ministerstvo zdravotnictví není schopno zasahovat do zákoníku práce. "Je tady řada signálů, že mnoho oddělení přijalo za lékaře náhradu, někde se rozhodli jejich počet redukovat," řekl.

V pondělí dopoledne se uskuteční další schůzka ministra s odbory. Heger ale několikrát zopakoval, že se jeho postoj již nezmění. "Lékaři zde statečně bojují proti korupci. Doufám, že právě ti na celou akci nedoplatí," prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Peníze půjdou na platy lékařů, premiér nesouhlasí

Ministr Heger v pátek oznámil, že se od 1. května změní úhradová vyhláška. Tím se získají dvě miliardy korun, které půjdou prioritně na platy lékařů. Podle Kubka to znamená, že se navýší hodinová mzda o 15 až 50 korun.

Podle premiéra Petra Nečase je ale těžko akceptovatelné, aby existovala "jednosměrka", která by řekla, že prostředky nemocnicím musí být použity výhradně na platy lékařů.

Naopak odbory chtějí od ministerstva garanci, že peníze nepůjdou na předražené zakázky a léky.

Ministerstvo plánuje kvůli úsporám další změny. Ještě letos připraví plán redukce deseti procent lůžek. Někde dojde k uzavření oddělení, jinde i celých nemocnic.

Od 1. března se sníží ceny některých léků. Tím se prý ušetří až 700 milionů korun. Změní se také cena za den pobytu v nemocnici ze šedesáti na sto korun.

 

Právě se děje

Další zprávy