Srovnání znalostí online. Uspěli byste v 5. - 9. třídě?

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 1. 2011 21:03
Ministerstvo zveřejnilo k diskusi návrhy úkolů pro žáky 5. a 9. tříd
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kromě státních maturit chystá ministerstvo školství státní srovnávání vědomostí i pro mladší ročníky.

Výzkumný ústav pedagogický zveřejnil modelové úlohy zkoušek, kterými budou děti v pátých a devátých třídách základních škol povinně procházet možná už od roku 2013.

Aktuálně.cz nabízí čtenářům možnost seznámit se s úlohami z češtiny, matematiky, angličtiny i dalších předmětů. Úlohy ovšem nejsou definitivní, odborníci nad nimi nyní začnou diskutovat a hledat ideální verzi.

"Na základě diskuse budou tyto úlohy upraveny, indikátory dopracovány a následně bude obojí využito jako zadání pro firmu, která na základě výběrového řízení připraví národní srovnávací zkoušky," vysvětluje náměstek ředitele Výzkumného ústavu pedagogického Jaroslav Faltýn.

Úlohy z češtiny a matematiky (otevřete galerii):

Podle ministra školství Josefa Dobeše už budou testy pro základní školy, na rozdíl od státních maturit, probíhat výhradně přes internet, bez papírů.

"Pilotní testování plánujeme na září či říjen letošního roku, v červnu 2012 by měla být generální zkouška," říká k tomu ministr školství Josef Dobeš. Problém je v tom, že dostatečné počítačové vybavení má jen zlomek z celkového počtu škol. Celkem asi stovka.

Úlohy z angličtiny a dalších předmětů (otevřete galerii):

"Napsal jsem ředitelům dopis, ať zažádají o peníze na toto vybavení z peněz z evropských fondů," řekl Dobeš.

Kolik přesně ale budou školy potřebovat, ministerstvo zatím nemá spočítáno. Jakou hodnotu bude mít zakázka na pořádání srovnávacích zkoušek, ministr nechce prozradit. "Proto děláme výběrové řízení, aby se podařilo cenu velmi významně stlačit dolů. Kdybych řekl odhad, tak ministerstvo poškodím."

Josef Dobeš si od srovnávacích zkoušek hodně slibuje. Podle jejích výsledků, chce posílat do úspěšných škol více peněz. Srovnávací zkoušky bere i jako recept na strmý propad, který české děti zaznamenaly v mezinárodním srovnání PISA 2009, ve kterém si pohoršily nejvíce z celé Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy