I duchovní si utáhnou opasky, jejich mzdy jsou zmraženy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 1. 2011 16:01
Náboženské společnosti a církve na mzdy nedostanou ročně více než zhruba 1,25 miliardy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv počet duchovních rok od roku roste, objem peněz na jejich platy se nebude navyšovat až do roku 2014.

Takovou dohodu ve středu podepsal ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) se zástupci církví.

Náboženské společnosti a církve na mzdy nedostanou ročně více než zhruba 1,25 miliardy korun. Podle dohody ale zároveň stát nebude snižovat mzdy duchovním jako jiným státním zaměstnancům.

Právně nezávaznou deklaraci podepsal ministr kultury s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem, zástupci Federace židovských obcí a dalších církví.

"Tato dohoda je odpovědí na současnou ekonomickou situaci, kdy i církve a náboženské společnosti chápou potřebu úsporných opatření a současně dávají touto dohodou vládě možnost zodpovědně sestavovat rozpočet po dobu jejího úřadu," uvedl pro pražský arcibiskup Dominik Duka.

"Je to sice zmrazení, ale je to velice rozumná dohoda pro všechny strany," řekl tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Podle něj se vypočítalo určité status quo k říjnu 2010, kolik tehdy bylo duchovních a kolik na ně přispíval stát. Takto se to zmrazí minimálně do předpokládaného konce mandátu nynější vlády, tedy do roku 2014.

Nástupní plat 11 tisíc

Podle aktuálních údajů ministerstva kultury vyplácel stát za prvních deset měsíců roku 2010 peníze na mzdy 4892 duchovním z dvacítky různých církví a náboženských společností.

V roce 2009 stát vyplatil celkem 1,28 miliardy korun (včetně pojistného) pro 4755 duchovních.

Nejvíce duchovních zaměstnává katolická církev, téměř 3100, počet duchovních ale ročně vzrůstá postupně u všech církví. Například Českobratrská církev evangelická měla v roce 2005 celkem 229 duchovních, v roce 2009 jich bylo 250. Církev bratrská počítala v roce 2005 s 90 duchovními, v roce 2009 jich měla 111.

Mzdy duchovních nejsou nijak vysoké. Například katoličtí kněží mají průmětný plat 16 tisíc korun měsíčně, nástupní plat mladých vysokoškolsky vzdělaných kněží činí 11 tisíc. V průměru jsou platy duchovních na 70 procentech celostátního průměru.

 

Právě se děje

Další zprávy