Autoškoly čeká revoluce. I kvůli agresivním řidičům

Radek Nohl Radek Nohl
22. 1. 2011 6:30
Experti volají po přísnějších zkouškách a psychologii v autoškole

Praha - Příběh první: Agresivní řidič vytlačil z dálnice řidičku, která mu dost rychle neuhnula z rychlého pruhu. Příběh druhý: Jiný "závodník" spodem předjel pomalejší vůz a pak mu natruc zabrzdil téměř před kapotou.

To jsou jen dva - byť nejznámější - případy agresivity za volantem, s níž se běžně setkáte na českých silnicích. Experti z meziresortní dopravní komise pod taktovkou poslance Stanislava Humla (VV) už podle informací Aktuálně.cz připravili plán zásadních změn, které by mohly četnost podobného jednání snížit.

Změny se v prvé řadě dotknou autoškol.

Dopravní znalci chtějí, aby budoucí řidiči strávili za volantem více hodin než dosud. A součástí jejich výuky má povinně být psychologie.

Psychologie ve výuce a více hodin za volantem

Meziresortní komise, která vznikla dohodou ministerstev dopravy a vnitra, nemá rozhodovací pravomoc. Nabízí doporučující stanoviska a návrhy. První z nich hodlá předložit během několika týdnů.

Jaké změny se připravují?

  • Řidičák na silnou motorku a autobus bude možné získat až od 24 let. Vozidla těžší nežli 7,5 tuny budou jen pro řidiče starší 21 let.
  • Učitelé v autoškole nebudou dostávat osvědčení na doživotí, ale na omezenou dobu.
  • Závěrečné testy budou přísnější.
  • Při výuce čeká budoucí řidiče více psychologie a stráví hodiny za volantem navíc. Tím se s největší pravděpodobností cena za autoškolu zvýší.

"Já sám chci prosadit řidičský průkaz na zkoušku a pod dohledem od sedmnácti let. Jít cestou přísnějších a přesně stanovených zkoušek," uvedl poslanec Stanislav Huml.

Mladé řidiče by do ostrého provozu na silnici experti pustili až po roce nebo dvou praxe pod dohledem zkušeného řidiče.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil se řidičskému průkazu na zkoušku nebrání.

"Zároveň chceme, aby byl kladen daleko větší důraz na praktickou výuku," řekl Aktuálně.cz Tržil. Důležité podle něj je i to, aby se v autoškolách vyučovala psychologie. Tím by se prý mohli budoucí řidiči naučit, jak některé krizové situace řešit.

Doposud je psychologie v autoškolách zcela opomíjena.

Zvýší se věk

Člen meziresortní dopravní komise Alois Hudeček Aktuálně.cz řekl, že by se už konečně měl upravit věk, odkdy budou moci lidé získávat řidičské průkazy.

"Silnější motocykly a autobusy bude možné řídit až od 24 let, vozidla nad 7,5 tuny od 21 let," prohlásil Hudeček.

Komisaři prý budou nezávislí

Odborníci z meziresortní komise budou podle informací Aktuálně.cz navrhovat další změny. Mluví i o zavedení dopravní výchovy do škol nebo chtějí uzákonit značku "bezpečný odstup". Právě nedodržování bezpečné vzdálenosti je jednou z hlavních příčin nehod na dálnicích.

Hudeček řekl, že požadují, aby byli komisaři při závěrečných zkouškách nezávislí. To prý není nyní běžné.

Expertům také vadí, že učitelé v autoškolách dostávají potvrzení na celý život. "Chceme, aby získali jakýsi certifikát na pět let a poté museli jít znovu ke zkouškám," dodal Hudeček.

 

Právě se děje

Další zprávy