Firmy chtějí vydělat na nové maturitě, účtují i tisíce

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 1. 2011 10:30
V květnu čeká studenty poprvé státní maturitní zkouška
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První maturity pod taktovkou státu a nikoli škol čekají studenty za čtyři měsíce. Jazykové školy i nejrůznější vzdělávací agentury se však právě teď snaží přilákat do svých kurzů studenty, na kterých se bude státní maturita prvně testovat.

Zájem je přitom podle provozovatelů, které redakce Aktuálně.cz oslovila, menší, než se čekalo.

"Je to zkušební rok. I studenti zatím vyčkávají. Určitě otevřeme kurzy matematiky a češtiny. Další předměty ještě zvážíme podle zájmu," říká jednatel vzdělávací agentury AZ smart Martin Vaněk.

Někteří studenti stále doufají, že státní maturita bude zrušena na základě návrhu, který na začátku prosince schválil senát, ale před pár dny jej odmítla vláda.

"V některých školách, které jsme oslovili, panuje zvláštní klid. Říkají si, že jednou to nějak přežijí, a pak stejně bude státní maturita zrušena. Studenti jsou připraveni si poslední ročník zopakovat," popisuje zkušenost Bohumil Kartous se společnosti Scio.

Ta studentům nenabízí kurzy, ale možnost si státní maturitu zkusit nanečisto. "Zatím zájem nemůžeme hodnotit, je ještě příliš brzy."

Připlatí si studenti z učilišť a "sošek"

Za kurzy si podle oslovených firem zřejmě připlatí spíše studenti z učilišť s maturitou a středních odborných škol, pro které je určena lehčí verze maturitní zkoušky, ostatní ze zkoušky nemají takový strach. 

Studenti totiž mají letos výjimečně možnost zvolit si lehčí verzi jako základní, a tu obtížnější jako volitelnou. "Toho využili třeba gymnazisté, takže se zkoušky tolik nebojí, " říká Martin Vaněk. 

Lehčí verze předmětů si podle údajů ministerstva vybralo 86 procent studentů.

Svou roli v menším zájmu studentů může hrát i cena. Kurzy přijdou na tisíce korun. Například třicetihodinový kurz češtiny v Praze stojí 3000 korun.

Nejvíce nabídek na studenty útočí právě z jazykových škol. Maturita z cizího jazyka je kromě matematiky nejobávanější a u generálky státních maturit studenti u jazyku navíc pohořeli.

"Státní maturitu budou studenti letos skládat poprvé. Povinně je čeká český jazyk, jako druhý předmět si mohou vybrat matematiku nebo cizí jazyk. Pro ten se podle posledního průzkumu rozhodlo přes 60 procent žáků. Již nyní mají možnost využít nabídku přípravných kurzů," láká studenty třeba jazyková škola Skřivánek.

Stát se od jakýchkoli kurzů, které mají na maturitu připravit, už loni ostře distancoval.

"Ministerstvo školství i Centrum pro reformu maturit (CERMAT) se od těchto nabídek co nejdůrazněji distancují. MŠMT nevydává akreditace k těmto školením, kurzům a seminářům a CERMAT se na jejich přípravě nepodílí, nekontroluje jejich průběh a není ani garantem jejich úrovně a obsahu," vzkázaly úřady studentům.

 

Právě se děje

Další zprávy