Poslední online roku 2010: Sledovali jsme Silvestra

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
1. 1. 2011 17:00
Projděte si, co se u nás a ve světě odehrávalo, než odbila půlnoc
Ohňostroj je třeba zdokumentovat. Ještě, že už všichni máme mobily... Momentka z oslav v bulharské Sofii.
Ohňostroj je třeba zdokumentovat. Ještě, že už všichni máme mobily... Momentka z oslav v bulharské Sofii. | Foto: Reuters

Praha - Toto byla poslední online reportáž Aktuálně.cz v roce 2010.

Sledovali jsme pro vás, jak se blížil Nový rok a jak se příchod letopočtu 2011 slavil u nás a ve světě.

00:05 - Nový rok pozdravili herci - Tentokrát žádní státníci či osobnosti veřejného života. Všechny tři tuzemské televize při vítání Nového roku vsadily na hvězdy vlastních pořadů.

Na obrazovkách České televize se k přípitku shromáždila rodina Dvořákových ze seriálu z dob normalizace Vyprávěj. Herci Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Nina Divíšková, Hana Vágnerová a Roman Vojtek popřáli lidem radost v kruhu svých blízkých, zdraví, lásku a zdůraznili, že brát svobodu jako cosi samozřejmého není samozřejmé.

Na Primě, která své diváky bavila sestřihem z reality show Česko-Slovensko má talent, se o přípitek postarala porota v čele s Lucií Bílou, která hovořila o lásce.

Na Nově, jejíž silvestrovský program se nesl na vlně seriálu Ulice a Ordinace v Růžové zahradě, se pak slavilo na "Ulici", hlavním řečníkem byla kadeřnice Simona v podání Pavly Tomicové.

00:02 - Maďarsko předsedá unii - Maďarsko se právě na šest měsíců ujalo předsednictví Evropské unie. K hlavním úkolům Budapešti bude patřit zvládání otřesů na finančních trzích, řešení problematiky evropských Romů a citlivé jednání se Spojenými státy o spolupráci v boji s terorismem.

00:00 - DO ČESKÉ REPUBLIKY PRÁVĚ DORAZIL ROK 2011.

23:55 - Česko se otřásá zvuky pyrotechniky - Záliba Čechů v drobné pyrotechnice trvá; soudě podle zvuků, které otřásají hlavním městem. Společnost Unilever zjistila, že Češi letos před svátky utratili při nákupu novoroční pyrotechniky v průměru 700 korun, o dvě stě korun více než loni.

23:50 - V USA skončilo bankovní drama - Dva lupiči, kteří v pátek přepadli banku na předměstí Houstonu na jihu USA, se po čtyřhodinovém vyjednávání vzdali policii, která budovu obklíčila s pěti desítkami lidí. Podle policejního činitele Onesmia Lopeze útočníci poté, co vtrhli do banky, zranili úderem do hlavy ředitele banky, který jim odmítl otevřít trezor. Drželi pět rukojmích, dokud se policejním vyjednávačům nepodařilo vymoci jejich propuštění.

23:30 - Mnohá města ohňostroje nechystají - Řada velkých měst už dopředu řekla, že velký silvestrovský ohňostroj nebude. Například ostravský  magistrát se tradičně soustředí spíše na vánoční výzdobu a trhy. Obdobně je to v Karviné, Bruntále či Opavě. Žádné organizované oslavy ani ohňostroje nedělají pak ani v Písku, Táboře či Českých Budějovicích.

23:15 - Praha bez ohňostroje - Bez "oficiálního" ohňostroje je letos i Praha. Tradiční světelnou show každoročně pro obyvatele i návštěvníky Prahy zajišťoval magistrát. Tentokrát se neuskuteční kvůli úsporným opatřením minulého vedení města pod vedením tehdejšího primátora Pavla Béma.  "Nové vedení města by již projednání a schvalování ohňostroje báňským úřadem a dalšími povinnými institucemi nestihlo," uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

22:55 - Bombový útok v Nigérii - Nejméně 30 mrtvých si dnes vyžádal výbuch bomby v areálu vojenských kasáren v nigerijské metropoli Abuji. Podle nigerijské státní televize se na dvoře kasáren shromáždili vojáci k silvestrovským oslavám.Bombu umístil neznámý pachatel v místě, kde jsou prodejní stánky a lavice se stoly, kde vojáci zpravidla tráví volný čas. (Celou zprávu naleznete zde)

22:35 - Úchvatné asijské ohňostroje - Agentura Reuters zveřejnila videoreportáž, která zachycuje úchvatné ohňostroje z oslav příchodu Nového roku na mnoha místech Asie. Tisíce lidí se shromáždily v HongKongu, aby mohli sledovat světelné efekty vytvořené nad přístavem Victoria Harbour.

Čas přitom divákům odpočítávala světla umístaná na nejvyšší budově metropole.

Podobně to vypadalo na Tchaj-wanu v hlavním městě Tchaj-peji: Davy lidí si přišly poslechnout koncert připravený pro oslavu příchodu nového roku. Odpočítávání posledních okamžiků starého roku proběhlo z druhé nejvyšší budovy světa - mrakodrapu Tchaj-pej 101. Věž zalévalo bílé světlo z ohňostroje, který byl odpalován z mnoha míst metropole.

22:00 - Moskva má Nový rok - Nový rok právě vítají v dalším časovém pásmu. Oslavy například naplno vypukly v Moskvě.

21:55 - Vlakové neštěstí v Argentině - Na Silvestra nebudou rádi vzpomínat cestující dvou osobních vlaků, které se srazily v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Na padesát zraněných muselo do nemocnice, z toho tři lidé, včetně těhotné ženy, jsou ve vážném stavu, uvedla agentura AFP. (Více ve článku zde.)

21:30 - Pohlaváři z Ruska bez proudu - Tři vysocí ruští činitelé nedodrželi slovo a budou za to pykat. Slíbili totiž, že se postarají o obnovení dodávek elektrického proudu v moskevské oblasti, které byly v důsledku rozmarů zimního počasí přerušeny. Nesplnili to a premiér Vladimir Putin jim nyní nařídil, aby uvítali Nový rok s postiženými obyvateli bez elektřiny. 

"Řekli jste, že všechno bude opraveno do pátku do 18:00," řekl podle ruské televize premiér Vladimir Putin. "Myslím, že byste měli strávit Silvestra s nimi," dodal premiér, který měl na mysli ministra energetiky Sergeje Šmatka, guvernéra moskevské oblasti a ředitele místní elektrárenské společnosti.

Guvernér moskevské oblasti Boris Gromov večer oznámil, že navštíví dvě obce a sejde s obyvateli, kteří jsou bez elektřiny, uvedla agentura ITAR-TASS.

21:00 - Drama v USA -  Dva lupiči dnes přepadli banku na předměstí Houstonu na jihu USA. Jednoho z nich policie následně zatkla. V budově zůstal druhý útočník, který drží dva rukojmí. Podle úředních zdrojů budovu obklíčilo asi 50 policistů. Se zbývajícím pachatelem loupežného útoku úřady vyjednávají.

20:55 - Ohňostroj v Třebové - V Moravské Třebové na Svitavsku se už chystají na silvestrovský ohňostroj. Konat se bude na náměstí, na pyrotechniku radnice věnovala 40 tisíc korun jako loni.

20:50 - Berounka ohrožuje Černošice - V Černošicích u Prahy se vytvořila ledová bariéra, kvůli níž se zvedla hladina řeky Berounky. "Situaci monitorují hasiči, evakuace zatím nebyla nutná," řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.Nad jezem se podle ní kolem poledne začaly hromadit ledové kry a hladina vzrostla zhruba o metr.

20:10 - Olomouc na náměstí - V centru Olomouce začal silvestrovský program již v 16:00. Jeho první část nazvaná Malý Silvestr pro děti vyvrcholila v 18:00 ohňostrojem. Nyní běží hlavní program, hlavní hvězdou je ostravská kapela Rock & Roll Band Marcela Woodmana.

20:00 - Ohňostroj v Prostějově - "To nejlepší" z hromadných oslav už mají za sebou v Prostějově. Ve 20:00 nebe obarvil ohňostroj, který pro občany připravilo město; radnici přišel na na zhruba 100 tisíc korun.

19:50 - Frýdek a Havířov chystají petardy - Tradiční patnáctiminutový ohňostroj připravuje Havířov na Karvinsku. Konat se bude v Centrálním parku naproti Společenskému domu. "Ohňostroj se uskuteční od 00:15 tak, aby si lidé ještě doma stihli v klidu připít. Ohňostroj bude doprovázen hudbou," řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Náklady budou stejně jako v minulosti 200 tisíc korun.

Také ve Frýdku-Místku připravili pro obyvatele města tradiční ohňostroj. "Půjde o dvacetiminutový ohňostroj v obrazcích s výškovým finále, který bude pozorovatelný z celého města a jeho nejbližšího okolí. Bude ho doprovázet scénická hudba," uvedla mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Ohňostroj odpálí z prostranství u Víceúčelové sportovní haly. Radnice za něj zaplatí stejně jako loni 200 tisíc korun.

19:25 - Co chystá západní Evropa -

Desítky milionů lidí budou konec roku poznamenaného hrozbami teroristických útoků, ekonomickou nejistotou a v neposlední řadě vlnou silných mrazů slavit venku. Sejdou se například u římského Kolosea nebo na Champs-Elysées v Paříži, v Londýně bude poslední vteřiny před půlnocí tradičně odbíjet Big Ben. Hudební a pyrotechnická produkce se chystá na 135 metrů vysokém obřím vyhlídkovém kole známém jako Londýnské oko.

Slovo "Na zdraví" vévodí oslavám v centru Vídně. Snímek z 31. 12. 2010 byl pořízen za jízdy.
Slovo "Na zdraví" vévodí oslavám v centru Vídně. Snímek z 31. 12. 2010 byl pořízen za jízdy. | Foto: Reuters

18:50 - Telč a čočka - V Telči na Jihlavsku zve stejně jako v minulých letech místostarostka Hana Müllerová lidi o silvestrovské půlnoci na čočkovou polévku. Dlouholetou tradici má v Telči silvestrovský turistický pochod na nejvyšší vrch Vysočiny - na Javořici. Pořádá ho telčský Klub českých turistů. Každý rok na Javořici vystoupají tisíce lidí.

18:45 - Německo se schází u Braniborské brány - Oslavy už jsou v plném proudu také u Braniborské brány v Berlíně. Obří koulovačku, které se na Nový rok mělo v Berlíně zúčastnit až 8000 lidí, však úřady podle agentury AFP zrušily, údajně v obavách, aby se organizátorům nevymkla z rukou.

18:30 - Milion na Times Square -

V New Yorku se na náměstí Times Square a v jeho okolí chystá slavit Silvestra na milion lidí. Sněhové bouře, které město trápily v posledních dnech, ustoupily a díky relativnímu oteplení mohou Newyorčané vítat příchod nového roku daleko příjemněji.

18:15 - Japonské oslavy s balónky - V centru Tokia se sešly tisíce lidí, kteří u starobylého budhistického chrámu vypustili do vzduchu stříbrné balónky, ke kterým přivázali své prosby a přání do nového roku. Nový rok přivítaly také tradiční údery do zvonu, které mají pomoci zapudit zlo.

18:00 - Obavy ze zranění na Filipínách

- Na Filipínách v uplynulých dnech petardy zranily nejméně 245 lidí a filipínský ministr zdravotnictví vyzval při dnešních oslavách k opatrnosti. Mnoho Filipínců se pod vlivem čínské kulturní tradice domnívá, že hlučné oslavy odvrátí zlo a neštěstí. Během Silvestra odpalují petardy, jejichž síla je někdy srovnatelná s náložemi dynamitu.

17:30 - Zábava v Praze už běží - V Praze se oficiální přivítání roku 2011 odehrává na Staroměstském náměstí. Program začal dětskou show, která potrvá do 18:00; v 18:30 odstartuje více než pětihodinový Silvestr pro dospělé.

Na pořádek dohlíží více než 200 policistů. Kvůli oslavám je v centru města omezeno parkování, některé ulice jsou pro automobilovou dopravu zcela uzavřeny. Na Václavském náměstí platí od 12:00 do dalšího dne do 10:00 zákaz parkování. Od silvestrovských 16:00 opět do 10:00 na Nový rok je rovněž uzavřen vjezd z ulic Wilsonova, Jindřišská, Vodičkova, Štěpánská a Ve Smečkách. Jezdit tudy budou smět pouze vozy integrovaného záchranného systému.

17:15 - Otužilci naskákali do Bečvy - Koupelí v mrazivé vodě řeky Bečvy se dnes v Přerově na dvě desítky moravských otužilců rozloučily s končícím rokem 2010. Při plavecké show dělaly otrlým plavcům společnost i potápěči z přerovského klubu, kteří se starali o jejich bezpečnost a dělali jim také cestu v řece plné ledových ker. Tradiční akci na obou nábřežích Bečvy sledovaly tisíce diváků, na rozdíl od otužilců oděných do čepic a zimních bund. Teplota vzduchu se pohybovala kolem minus pěti stupňů Celsia, teplota vody byla jen asi dva stupně nad nulou.

17:05 - Barma bez ohňostroje - Silvestrovský ohňostroj není samozřejmostí ve všech částech světa. Vojenská junta v Barmě pro dnešní večer zakázala veškeré odpalování rachejtlí. Důvod prý nesdělila, dříve však uvedla, že "bezohlední lidé" by mohli ohňostroje využít k rozpoutání nepokojů.

16:50 - Ústí slaví v divadle

- Asi 400 lidí zahájilo silvestrovské oslavy v hledišti Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem. Na poslední letošní večer si pro ně vedení divadla přichystalo operu Prodaná nevěsta. "O lístky byl velký zájem, divadlo bylo téměř vyprodané," řekla mluvčí divadla Alena Vaicová.

16:35 - Ceny ropy končí rok mírným poklesem - Světové ceny ropy uzavíraly jinak růstový rok mírným poklesem a americká ropa WTI zůstala pod 90 dolary za barel. Nad příznivými zprávami z ekonomiky, neobvykle chladnou zimou a dalším poklesem amerických zásob ropy a benzinu převládlo vybírání zisků z posledního růstu, při němž se dostala ropa na maximum za 26 měsíců. Za celý rok WTI získala více než 12 procent.

15:45 - "Ne petardám" za pizzu v Neapoli - S nebezpečím při odpalování raket při oslavách nového roku se rozhodla bojovat jistá pizzerie v Neapoli. Dvě stovky pizz nabízí zdarma lidem, kteří písemně slíbí, že na Silvestra nebudou odpalovat rachejtle nebo pomohou při odklízení žhnoucího odpadu v ulicích. Oznámila to dnes agentura ANSA. Tunami odpadků je jihoitalské město zaneseno již týdny a panují obavy, že by se mohl vznítit.

Italská vláda ve středu slíbila, že ulice Neapole do silvestrovské noci uklidí. Podle posledních oficiálních odhadů v nich dnes ráno leželo na 600 tun odpadků. Podle ANSA by se cíl - odstranit především hromady hořlavých látek - mohlo podařit splnit. Neapol se dosud odpadu nemohla zbavit především kvůli tomu, že obyvatelé obcí ležících v blízkosti skládek brání jejich využívání a rozšiřování.

15:15 - Záchranářský kamion v Praze - Na pražském Václavském náměstí bude během silvestrovských oslav připraven záchranářský kamion. Na Staroměstském náměstí bude stát záchranářský stan. Na obě náměstí zároveň postaví záchranáři i klasické sanitky. Před rokem zaznamenali záchranáři během silvestrovské noci přes 300 tísňových volání, v ulicích pak ošetřili přes 140 oslavenců.

14:55 - Sjezdovku ve Vrbně dnes zdolala vana i postel - Netradiční věci se dnes proháněly po sjezdovce ve Vrbně pod Pradědem. Místo lyžařů svah patřil například jezdcům ve vaně či na posteli. Tradičního Silvestrovského sjezdu na pekáči se dnes odpoledne zúčastnilo osm desítek závodníků. Jejich zápolení sledovalo na 600 lidí.

14:50 - Na Šumavě umrzl 150 metrů od svého domova muž - Příběh se smutným koncem se odehrál na Silvestra na Šumavě. Padesátiletý muž, který se v předvečer oslav vypravil za kamarády do hospody, se už domů nevrátil. Pohřešování padesátiletého muže z Horní Vltavice nahlásila dispečinku Horské služby v pátek ráno jeho manželka. Uvedla, že manžel odešel večer do vzdálené restaurace a do rána se nevrátil. Záchranáři později našli muže asi 150 metrů od jeho bydliště. Dál už zřejmě nedokázal dojít. (Celou zprávu naleznete zde)

Bella Rigdonová z Houstonu v Texasu lepí na Zeď přání svoje vlastní přáníčko pro rok 2011. Zeď byste našli na Times Square v New Yorku.
Bella Rigdonová z Houstonu v Texasu lepí na Zeď přání svoje vlastní přáníčko pro rok 2011. Zeď byste našli na Times Square v New Yorku. | Foto: Reuters

Z papírků se pak nasekají konfety, které pokropí ty, kdož příjdou vítat příchod Nového roku na Times Squre.
Z papírků se pak nasekají konfety, které pokropí ty, kdož příjdou vítat příchod Nového roku na Times Squre. | Foto: Reuters

14:15 - ČSA posiluje spoje

- České aerolinie na Silvestra a Nový rok posílí linky do nejvytíženějších destinací. Bude se to týkat letů do Moskvy, Petrohradu a Jekatěrinburgu, tedy výhradně do Ruské federace. "V době těchto svátků je zájem o cestování mezi Českou republikou a Ruskem obrovský," uvedla mluvčí společnosti Hana Hejsková.

Na Silvestra vypraví České aerolinie do Moskvy pět zpátečních letů, což je o dva lety více než obvykle. O dva zpáteční lety posílí linku Praha - Moskva i na Nový rok. Další navýšení spojů aerolinie plánují na lince Karlovy Vary - Jekatěrinburg, kde přidají jeden mimořádný zpáteční let.

14:00 - Austrálie přepisuje datum - Nový rok 2011 již vzhledem k časovému posunu přivítali obyvatelé východní Austrálie. V Sydney oslavy zahájila letecká přehlídka historických letadel a ukázka lodí v místním přístavu. Přípravy oslav letos zastínily bezprecedentní povodně, se kterými se potýká severovýchod země, ohňostroj z mostu Harbour Bridge se přesto z okolních pláží chystalo sledovat nejméně 1,5 milionu lidí.

13:05 - Nehoda na sjezdovce na Šumavě - Při vážné nehodě na sjezdovce museli v pátek o Silvestru zasahovat letečtí záchranáři v Plzeňském kraji. Na Malé sjezdovce v Churáňově u Zadova vylétla z dráhy šestnáctiletá dívka, narazila do stromu a upadla nakrátko do bezvědomí. (Další podrobnosti naleznete zde)

12:30 - Brněnský orloj dostal "kosmickou" pláštěnku proti rachejtlím

- Brněnský hodinový stroj na náměstí Svobody dostal speciální dvouplášťový návlek, který ho ochrání při silvestrovských oslavách v centru města.

Výroba nepromokavé a ohnivzdorné bílé pláštěnky, jejíž autorem je spoluautor hodinového stroje, sochař Oldřich Rujbr, přišla radnici na téměř 50 tisíc korun. Obal má nekonvenční žulový orloj chránit i při podobných akcích v následujících letech.

"Řešení obalit hodiny na jeden den pláštěnkou se ukázalo jako nejvhodnější," řekl ČTK Rujbr. Podle něj budou hodiny fungovat i pod obalem. Pláštěnka z nich bude sundána v sobotu dopoledne. "Odstávka hodin v takovýchhle mrazech by znamenala jisté riziko, že se hodinám něco stane," dodal.

12:05 - Oslavy v Kyjově - Zřejmě programově nejbohatšími oslavami na jižní Moravě se se starým rokem loučí a Nový rok vítá Kyjov na Hodonínsku. Na dospělé příchozí čeká na náměstí Guláš párty, děti zase promítání pohádky. Ohňostroj se plánuje již na 17:00, aby si ho mohli užít i nejmenší. Na náměstí se podle starosty Františka Lukla čeká asi tisícovka lidí.

12: 00 - Nový Zéland 2011 - Již ve 12:00 SEČ oslavil příchod nového roku Nový Zéland. Silvestrovské veselí provázel ohňostroj z mrakodrapu Sky Tower v největším městě země Aucklandu. Plány oslav podle agentury AP neotřásly ani dva dnešní menší záchvěvy půdy v novozélandském městě Christchurch. Silné zemětřesení zde v září poškodilo tisíce domů, obešlo se však beze ztrát na životech. "Lidé mají o mnoho více důvodů než dříve k tomu sejít se a oslavit začátek nového roku," řekla úřadující starostka Ngaire Buttonová.

11:00 - Nový rok na Kiribati - Na 5000 obyvatel tichomořského ostrova Kiritimati přivítalo příchod roku 2011. Atol Kiritimati - označovaný dříve jako Vánoční ostrov - je součástí ostrovního státu Kiribati, kterým prochází takzvaná datová hranice. Leží tedy západně od poledníku na 180 stupni zeměpisné délky.

Ostrované díky poloze ostrova slaví Nový rok mezi prvními na planetě. Podle agentury AFP tam zhusta učinili v kostelech. Půlnoc u nich nastala v 11:00 SEČ. Jako poslední na světě Nový rok o 24 hodin později přivítají obyvatelé Havaje.

Nový rok se dá přivítat různě - například novým stylovým účesem, jaký si pořídil tento muž v Alláhabádu na severu Indie.
Nový rok se dá přivítat různě - například novým stylovým účesem, jaký si pořídil tento muž v Alláhabádu na severu Indie. | Foto: Reuters

10:30 - Aktuální předpověď počasí - Přes den bude v pátek velká oblačnost a především na severu území budou padat srážky. "Převážně sníh, ojediněle sníh s deštěm - to by znamenalo problém, protože tekutá část srážek by na zmrzlé zemi okamžitě namrzala a vznikala by ledovka. Také tam, kde teplota vzduchu vystoupí nad nulu, bude zčásti odtávat sníh, který pak navečer zase zmrzne, čímž vznikne náledí," uvedl Petr Dvořák z odboru letecké meteorologie ČHMÚ. (Celou předpověď naleznete ve článku zde)

10:20 - Autobus srazil u Jihlávky otce a dvě děti - V obci Jihlávka autobus srazil otce se dvěma dětmi. Podle záchranářů neměli viditelná zranění, k vyšetření byli převezeni na chirurgickou ambulanci v Počátkách. Autobus havaroval při projíždění zatáčkou. Pětadvacetiletý řidič nezvládl řízení, dostal smyk a vjel na chodník. (Další podrobnosti naleznete zde)

10:00 - Přípravy: Od Austrálie po Estonsko - Australské Sydney bude prvním velkým městem, které Nový rok přivítá. Oslavy zde zahájí letecká přehlídka historických letadel a ukázka lodí, kterou se v tamním přístavu a v okolí mostu Harbour Bridge chystá sledovat nejméně 1,5 milionu lidí.

Oficiální oslavy včetně odpočítávání vteřin do půlnoci nebo světelné show letos podle agentury AP chystá také vietnamská metropole Hanoj. Komunistický stát si dosud oslav Nového roku příliš nevšímal. Změnu lunárního kalendáře tradičně mohutně oslavuje během takzvaného svátku Tet, který tentokrát připadne na začátek února.

Historické oslavy podle AP chystá Estonsko, které úderem půlnoci zahájí jako první postsovětský stát přechod na společnou evropskou měnu euro.

9:30 - Česko trápí smog - Smog v Podkrušnohorské pánvi přes noc ještě zhoustl. Okamžitá koncentrace prachu na nejhůře postiženém Teplicku překročila limit devítinásobně a stoupá i jinde. Vyplývá to ze záznamů měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Smogová situace se zhoršuje i na dalších místech Česka, především v Moravskoslezském kraji. Hůře se může dýchat také lidem v Praze, Plzni či některých částech Brna. (Více si o tom přečtěte zde)

 

Právě se děje

Další zprávy