Lékařům práci nařídím, zvažuje Heger. Rath je proti

ČTK ČTK
29. 12. 2010 17:43
Výpovědi podávají téměř čtyři tisíce lékařů
Leoš Heger chce doktorům práci nařídit
Leoš Heger chce doktorům práci nařídit | Foto: Jan Langer

Praha - Nemocnice dostaly ve středu další výpovědi od lékařů, kteří se připojili k výzvě "Děkujeme, odcházíme". Celkově se odhaduje, že by mohlo odejít 3650 specialistů z klíčových oborů. Řadě nemocnic tak hrozí kolaps.

Vláda zatím s žádným řešením nepřišla. Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že je připraven přesvědčit hejtmany, aby vyhlásili stav nebezpečí, a donutili tak lékaře, aby se do práce vrátili. Hejtmani z opoziční ČSSD tento postup ale odmítají.

Heger se s nimi a řediteli nemocnic sejde počátkem ledna a na základě konkrétního počtu výpovědí nastolí krizový plán. Podobné schůzky se budou konat i na úrovni krajů.

Nejvíc výpovědí zatím evidují nemocnice na Vysočině, kde na výzvu lékařských oborů reagovaly zhruba tři pětiny lékařů. Na jihu Moravy chce odejít už více než 540 lékařů, tedy téměř třetina z celkového počtu.

Přibližně tři pětiny lékařů odchází z nemocnice v Třinci, 40 procent ze Vsetína, Kroměříže, Ostravy a Karlových Varů. Českokrumlovské nemocnici hrozí kvůli výpovědím podaných více než třetinou lékařů uzavření.

Řešte odchody lékařů, nebo odstupte, vyzval Rath

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD a středočeský hejtman David Rath vyzval ministra Leoše Hegera, aby buď neprodleně začal řešit hromadné odchody lékařů z nemocnic, nebo aby odstoupil z funkce.

Ke konci roku podává výpověď třetina nemocničních lékařů. Středočeský kraj podle Ratha nepřistoupí na Hegerův plán vyhlásit stav nouze, kdy by lékařům byla práce nařízena.

"Buď začněte konat, nebo odstupte. Situace je příliš vážná, abyste nedělal nic," prohlásil. K Rathově výzvě se přidal jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Výpověď podává 3650 lékařů. Na severu Moravy, ve Slezsku a na Vysočině chce odejít 60 procent lékařů, v brněnské Úrazové nemocnici dvě třetiny. Ministr Heger se zatím se zástupci lékařských odborů nesešel.

"Přestaňte improvizovat a jasně sdělte krajům i veřejnosti plán vlády a ministerstva na řešení. Pokud ho nemáte, neumíte či nechcete fungovat jako krizový manažer a jen populisticky přehazujete odpovědnost na kraje, raději se poděkujte a odejděte," uvedl Hašek.

Podle vyhlášky klesnou nemocnicím platby od pojišťoven v příštím roce o dvě miliardy, podle Ratha by se měly naopak o čtyři miliardy navýšit, tím by bylo šest miliard na platy. Peníze na to podle Ratha jsou, na účtech zdravotních pojišťoven podle něho leží "nasysleno" 14 miliard.

"Pan ministr fantazíruje o vyhlášení stavu nouze jen proto, že mu chybějí tři až čtyři miliardy, které jsou u pojišťoven," podotkl Rath. "Důrazně žádáme ministra, a je-li to nad jeho síly, tak premiéra Petra Nečase, aby se vzpamatoval a přišel s jasným řešením," dodal.

Podívejte se, jak podávali výpovědi lékaři v Praze

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň naopak tvrdí, že ministr plán na zvýšení platů má. "Především je potřeba uskutečnit reformní kroky, z nichž některé už běží, například je v připomínkovém řízení novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zruší paragraf o zákazu připlácení na lepší péči, nebo je hotová novela o vzdělávání lékařů a sester," upřesnil mluvčí.

K situaci krajů Rath dodal, že ve středních Čechách je za "určitých organizačních změn řešitelná". Některá oddělení nemusejí být všude, mohou je převzít nemocnice sousední, lze sehnat jiné lékaře a racionalizovat nemocniční provoz. Řada oddělení má jen poloviční obsazenost lůžek, a tak výpovědi lékařů vyřeší dilema, zda redukovat či neredukovat lůžkový fond.

Podobné plány ale má i Heger. Už dříve řekl, že odchody lékařů pomohou upravit lůžkový fond podle potřeb daného kraje. Stačí méně akutních lůžek, část by se jich měla přeměnit na lůžka dlouhodobé a následné péče.

 

Právě se děje

Další zprávy