Krize v nemocnicích: Výpověď daly až dvě třetiny lékařů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 12. 2010 17:07
Největší pohroma hrozí v Moravskoslezském kraji, kde dalo výpověď 600 lékařů
Foto: Ludvík Hradilek

Česko - Vedení nemocnic po celé zemi již obdržela výpovědi 3 823 lékařů, kteří se připojili k iniciativě lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme.

Podle posledních zpráv se tedy zdá, že se hrozby odborářů skutečně naplní a v řadě nemocnic nastane na začátku příštího roku krizový stav.

Nejhorší situace je podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela v Moravskoslezském kraji, kde k 1. březnu odchází šest stovek lékařů. V Praze jich odejde asi 500 a na Vysočině své hrozby naplnily zhruba čtyři stovky.

"Lékaři skutečně odejdou, žádná jednání s vládou neprobíhají. Nikdo z vlády je neinicioval. Jsem hluboce zklamaný a smutný z přístupu pana ministra, který situaci manažersky nezvládl a teď vydává ostrá prohlášení, přestože jsme ho k jednání vyzývali už v březnu," řekl Engel Aktuálně.cz.

Co bude v březnu nikdo netuší

Ředitelé pěti fakultních nemocnic na Vysočině obdrželi 391 výpovědí, což odpovídá zhruba šedesáti procentům všech lékařů. Jak bude zajištěna lékařská péče po 1. březnu, nikdo netuší. Vedení nemocnic se teprve pojede radit na hejtmanství.

Obdobná situace je ve Zlínském kraji. V Uherském Hradišti už obdrželi 46 výpovědí, což je podle mluvčího nemocnice Ludvíka Valoucha 26 procent všech úvazků.

Mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Karla Havlíková uvedla, že vedení nemocnice obdrželo 128 výpovědí. Odejít tak chce 44 procent z 291 lékařů.

"Pokud své výpovědi aspoň polovina z lékařů nevezme zpět, nastane v nemocnici od března 2011 nebo i dříve v důsledku čerpání dovolených, krizový stav. A na ten se musíme připravovat už teď," reagoval na situaci ředitel Baťovy nemocnice Bohuslav Škubal.

Kritická situace hrozí také na jihu Moravy. V brněnské Úrazové nemocnici podaly výpověď skoro dvě třetiny lékařů. Kdyby všichni odešli, přestane v nemocnici fungovat to základní, tedy operativa, konstatoval její ředitel Karel Doležal.

Z Karlovarské krajské nemocnice odejde 39 % lékařů

Karlovarskou krajskou nemocnici, kterou budou od příštího roku tvořit nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, má v rámci akce Děkujeme, odcházíme celkem opustit více než 39 procent lékařů. V Karlových Varech podalo výpovědi 58 ze zhruba 140 lékařů. V Chebu, kde nyní pracuje 54 lékařů, jich 18 rovněž odevzdalo výpovědi.

Obdobná situace je po celém Česku. Jedinou oblastí, kde výpovědi nemocniční péči neohrozí, je podle odhadů odborářů Praha, kde bude lékařů dostatek i po případném odchodů doktorů, kteří se k výzvě připojili.

Nespokojení lékaři, kteří se k výzvě připojili, požadují zvýšení platu o polovinu až trojnásobek, a to v závislosti na kvalifikaci a zkušenostech, přičemž průměrná hodinová mzda začínajícího doktora je sto korun hrubého.

 

Právě se děje

Další zprávy