Připadlo až 20 centimetrů, sníh zastavil vlaky

Domácí Domácí
28. 12. 2010 10:00
Kvůli závějím nejezdí některé vlaky, vozovky namrzají
Většinu silnic vyšších tříd stačili silničáři chemicky ošetřit.
Většinu silnic vyšších tříd stačili silničáři chemicky ošetřit. | Foto: Reuters

Česká Republika - Většinu území republiky v noci pokryla čerstvá pokrývka sněhu - na některých místech napadlo až dvacet centimetrů a sněžení neustává. Po nočních teplotách, které klesly až k 10 °C pod nulou, ztěžuje dopravu namrzlá pokrývka silnic. Zaváté jsou ve vyšších polohách i koleje.

Na Liberecku napadlo až 20 centimetrů sněhu, sněžení pomalu ustává. Sníh zavál koleje na frekventované trati do Krkonoš v úseku Kořenov - Harrachov. Vlak nejezdí ani mezi Novým Městem a Jindřichovicemi pod Smrkem, stejně tak nejedou i některé vlaky z Frýdlantu. Kvůli špatné sjízdnosti silnic není zavedena náhradní doprava.

"I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh a řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností," upozorňují silničáři. Na silnicích nižších tříd leží vrstva uježděného sněhu, proto by měli mít řidiči i sněhové řetězy.

Po chemickém ošetření zůstávají ve Středočeském kraji komunikace vyšších tříd sjízdné, i tady si ale musí dát řidiči pozor. Na méně důležitých úsecích leží vrstva sněhu. Komplikace jsou především na Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku.

Kvůli závějím nejezdí od rána vlak mezi Rakovníkem a Kralovicemi. Výluka by podle Českých drah měla trvat do šesti hodin večer. Na většině území sníh stále padá.

Na silnici I/56 u Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji se ve stoupání kolem přehrady Šance utvořila ledovka. Ostatní silnice jsou sjízdné, ale řadu z nich pokrylo náledí, proto je třeba zvýšené opatrnosti. V obci Šenov u Nového Jičína stojí odstavená dvě auta poté, co najela do výtluků.

Řadu silničních úseků není možné projet ve Zlínském kraji. Kvůli stálému sněžení dochází k řadě dopravních nehod.

Problémy mají hlavně kamiony "V tuto chvíli je neprůjezdný kopec Sirákov, u Petrůvky směrem na Slavičín je zpříčený kamion. Ze Zádveřic na Luhačovice je také kolona kamionů, pro nákladní vozy je tato cesta neprůjezdná, osobní vozy projedou jen se zvýšenou opatrností," sdělila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

V Pardubickém i Královéhradeckém kraji nasněžilo okolo deseti centimetrů sněhu. U Pardubic a Skutče se tvoří sněhové jazyky, na Hlinecku fouká nárazový vítr.

V Krkonoších sníh na cestách namrzal. Po chemickém ošetření zůstává na většině silnic rozbředlý sníh, jsou s opatrností sjízdné.

 

Právě se děje

Další zprávy