Zima on-line: Mráz vykolejil vlak, led zavíral silnice

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 12. 2010 21:45
Je tu první z mrazivých nocí tohoto týdne. Teploty padají pod -10 °C
Po víkendové kalamitě je v úterý ráno D1 průjezdná bez větších potíží
Po víkendové kalamitě je v úterý ráno D1 průjezdná bez větších potíží | Foto: Jan Langer

Online - Ledový a zasněžený, takový byl na většině území České republiky první pracovní den tohoto týdne.

Ranní teploty klesly až k -8 °C, na řadě míst sněžilo a foukal čerstvý nárazový vitr. Na silnicích se tvořily sněhové jazyky, na horách závěje.

V noci na pondělí se na některých cestách vytvořilo také náledí. Silničáři řidičům doporučují, aby byli velmi opatrní.

Mrazivé počasí, které má pokračovat po většinu tohoto týdne, na řadě míst zkomplikovalo dopravu.

TIP: Pokud víte o místech, kde počasí komplikuje dopravu, pište nám (nebo posílejte fotografie) na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostaními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

21:45 - Začíná první z mrazivých nocí tohoto týdne. V nížinách a středních výškách je teď od -5 do -10 °C, na horách -10 až -14 °C. Šumavský Churáňov hlásil v 21 hodin -11,5 °C, Lysá Hora -14 °C. (Podle teletextu ČT.) Sněžení předpovídají meteorologové hlavně pro sever republiky.

21:05 - Byly uvolněny dva jízdní pruhy a kolona před 134. kilometrem D1 se začala rozjíždět, řekla ČTK policejní mluvčí.

20:32 - Dálnici D1 blokuje na 129. km ve směru na Prahu nehoda čtyř aut. Policie provoz odklání na exitu 134 Měřín, zpáteční nájezd je na exitu 119 Velký Beranov. Tvoří se kolona. Nehoda se stala kolem 19:35. Havarovala dodávka s přívěsem a tři osobní automobily. "Policisté pouští na objízdnou trasu pouze osobní vozidla," řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Prý zatím nelze odhadnout, jak dlouho bude provoz na dálnici zastaven.

20:15 - Ještě jeden e-mail ze Slezska: "Dneska se pěkně blokovala cesta z Třince na Český Těšín a Frýdek-Místek. V obci Ropice nedaleko části Svibice se převrátil kamion do přikopy. A tak to blokovalo dopravu z obou jízdních pruhů."

16:40 - Na železničním přejezdu v Chýnově na Táborsku dnes odpoledne kvůli nízkým teplotám vykolejil motorový vlak na trase mezi Pelhřimovem a Táborem. "Nikdo z cestujících nebyl zraněn," řekl ČTK policejní mluvčí Milan Bajcura. Kvůli nehodě však zůstává omezený provoz na železničním přejezdu. Vykolejený vlak stále stojí na místě. "K nehodě došlo vlivem mrazu," řekl Bajcura. Podle něj se patrně nepodařilo správně přehodit výhybky na kolejnici, a vlak se proto dostal mimo koleje.

16:38 - Na silnicích Olomouckého kraje musejí řidiči odpoledne počítat se sněhem. Na Jesenicku, Šumpersku a několika místech okresu Olomouc nadále hrozí tvorba sněhových jazyků. Podle dispečerů okresních správ silnic je jich ale mnohem méně než v ranních hodinách a všechny vozovky v regionu jsou sjízdné. Na severu kraje odpoledne přestalo sněžit a ustal i vítr.

16:36 - „V Jihlavě je oblačno až polojasno, slabě sněží. Aktuální teplota je minus 7,7 stupňů Celsia. Na neošetřených komunikacích a chodnících se tvoří náledí," informuje jihlavský amatérský meteorolog Petr Janoušek.

16:05 - Kombinace hustého provozu a havarovaného nákladního auta v těchto chvílích trápí řidiče mířící po silnici č. 35 z Liberce na Prahu.

15:58 - V Krkonoších, ale také třeba u Rychnova na Jablonecku museli silničáři nasadit sněhové frézy, protože pluhy na množství sněhu nestačily. I na hlavních tazích leží několikacentimetrová vrstva rozježděného sněhu. Teploty v kraji se pohybují kolem pěti až sedmi stupňů pod bodem mrazu a silnice namrzají.

15:47 - Silničáři z Karlovarska hlásí, že stále platí silniční uzávěra pro úseky Rotava - Smolná a Nové Hamry - Jelení. "Poslední dva uzavřené úseky budou zprovozněny po odstranění padlých stromů firmou Telefonica O2. Dle sdělení jejich pracovníka budou k odstranění závady vyjíždět dnes po 17:00," informoval ČTK šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

15:00 - Policie varuje řidiče před jízdou po silnici 3525 u Stříteže na Jihlavsku. Úsek dlouhý zhruba 600 metrů je zde zcela „pod ledem" a jízda je proto velmi nebezpečná.

14:38 - Pro nákladní vozidla je zcela neprůjezdná komunikace č. I/56 směr Ostravice - Staré Hamry - na Bílou. Pro osobní auta je sjízdná pouze se zimní výbavou a s maximální ostražitostí. V opačném směru je komunikace uzavřena pro nákladní i osobní dopravu. Policisté odklánějí dopravu již na křížení silnic I/56 a I/35, na křižovatce Hlavatá. Omezení by mělo trvat nejméně dvě hodiny.

14:36 - Pražský okruh ve směru na Brno se již podařilo zcela zprůjezdnit, trasa na Plzeň však kvůli následkům ranní nehody stále jezdí pouze jedním pruhem.

13:57 - Další problém hlásí dálnice D1. Na trase Kroměříž - Praha, zhruba 11,5. Kilometr, bourala dvě těžká nákladní vozidla. Nehoda naštěstí brání provozu jen v odstavném pruhu.

13:52 - Kluzké vozovky stále trápí především řidiče kamionů. Jeden z nich před chvílí uvíznul u Bystřice pod Pernštejnem. Pro změnu v příkopě skončil kamion nedaleko Chodové Plané na Tachovsku. Bouralo se také u Liberce, kde se střetl autobus s osobním autem. Nehoda se obešla bez zranění.

13:27 - V Lovečkovicích na Litoměřicku to pořádně klouže. Na náledí a sněhu tu uvízl kamion, informuje policie.

13:10 - V Karlovarském kraji musí silničáři kvůli padajícím stromům postupně uzavírat některé cesty. Uzavřeny jsou nyní tři málo frekventované krušnohorské silnice ve všech třech okresech kraje. Stromy tady většinou popadaly na elektrické dráty. Uzávěra platí pro úseky Rotava - Smolná, Nové Hamry - Jelení a částečně v úseku Luby - Kraslice.

12:27 - Stojící kamiony zablokovaly hraniční přejezd Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Nemohou jet dál, ledovka tam pokrývá téměř pět kilometrů silnice. Správa silnic vyslala na místo sypač, přesto má být úsek uzavřený až do úterního rána.

12:04 - Na Pražském okruhu ve směru na plzeňskou dálnici D5 už se jezdí relativně plynule, alespoň v levém pruhu. Průjezdné jsou i tunely, které musely být ráno a dopoledne uzavřeny.

11:54 - Dálnice D1 na 211. kilometru ve směru Brno - Vyškov je opět průjezdná. Brzy ráno zde na kluzké vozovce havaroval kamion, který se převrátil a zablokoval tak oba jízdní pruhy.

11:50 - Kluzká vozovka u Valašské Bystřice na Vsetínsku se stala pastí pro řidiče kamionu. Nákladní vůz zde uvízl a silnice je průjezdná jen s velkou opatrností, varuje policie.

11:35 - Nákladní auto se převrátilo na silnici č. 39 u Želnavy na Prachaticku. Komunikace bude neprůjezdná zhruba do 12:30 hodin.

11:30 - Situace na Pražském okruhu ve směru na dálnice D1 a D5 se částečně zlepšila. V obou směrech se podařilo zprůjezdnit levé jízdní pruhy. Řidiči ale stále neprojedou Lochkovským tunelem na Brno a Cholupickým tunelem na Plzeň. Podle dispečera Centra dopravních informací se motoristé setkají s problémy také na Jižní spojce, na kterou kvůli potížím na okruhu sjela většina řidičů osobních aut.

11:21 - "Kvůli poruše trakčního vedení je v tuto chvíli neprůjezdná stanice Vyšehradská v Praze. Vlaky jsou odkláněny přes Krč, některé rychlíky byly odřeknuty" sdělila Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Katka Šubová. Plánovaný čas zprůjezdnění je 12:20.

11:06 - „Rychlík z Prahy do Chebu s odjezdem z Prahy v 10:10 hodin ukončil svoji jízdu za železničním tunelem v prostoru Nuslí. Důvodem je stržená trolej. Údajně má být vlak stažen zpět na hlavní nádraží, ale není jisté, kdy se tak stane. Potom prý pojede odklonem přes Krč. V 10:46 měl být vlak v Berouně. Personál vlaku průběžně informuje cestující o situaci," píše čtenář Jindřich Karel.

11:05 - Hromadnou nehodu hlásí i Teplice. V Duchcovské ulici se kvůli špatnému povrchu vozovky střetlo šest aut. Nikdo nebyl zraněn.

10:52 - Mezi 211. a 211,5. kilometrem dálnice D1 na trase Praha - Kroměříž bouralo pět aut. Levý jízdní pruh je neprůjezdný. Podle policie se havárie obešla bez zranění.

10:41 - Lyžaři se mají na co těšit, už víkendové počasí jim přálo a sněhové podmínky budou na horách i nadále velmi dobré. Od pátečního do pondělního rána přibylo v horských oblastech většinou od 10 do 65 cm sněhu. Informace o sněhové pokrývce na našich horách čtěte ZDE.

10:23 - Nehoda dvou aut zastavila dopravu na silnici č. 145 u Kašperských Hor na Klatovsku. Silnice je neprůjezdná v obou jízdních pruzích, hlásí policie. Odstraňování následků kolize odhaduje na zhruba dvě hodiny.

10:01 - Policie je stále v terénu kvůli dvěma nehodám, které ochromily provoz na nové části Pražského okruhu. K první došlo v 5:43 hodin ve směru na D5, kde se srazilo několik kamionů. Jeden z nich skončil převrácený na boku na svodidlech a druhý v příkopu. Pravý jízdní pruh je od osmi hodin průjezdný, odstraňování následků nehody ale potrvá ještě několik hodin. Druhá nehoda se stala přibližně o půl hodiny později v opačném směru, tedy k D1, konkrétně před sjezdem na Jesenici. Kde se srazila dvě nákladní auta a jedno osobní. „Tato kolize zcela zablokovala Pražský okruh ve směru k D1, kdy provoz policisté odklání u sjezdu na Vestec," uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan s tím, že kvůli nehodám byl zcela uzavřen Cholupický tunel.

9:52 - Kvůli nehodě dvou kamionů a dvou osobních aut je stále zablokován sjezd na Jesenici ve směru na Brno. Policie odklání dopravu na Vestec, ovšem projet zde mohou pouze osobní vozy, kamiony stojí.

9:40 - Silnice mezi Svijany a Svijanským Újezdem na Liberecku je kvůli uvízlému kamionu zcela neprůjezdná. Policie počítá s uzavřením komunikace nejméně do 10:30 hodin.

9:29 - V Karlovarském kraji jsou neprůjezdné silnice mezi Kraslicemi a Luby, z Jindřichovic na Háj a složitá situace je mezi Mnichovem a Teplou.

9:03 -  V jihočeské části Šumavy je zataženo, sněhové přeháňky a silný vítr. Srážky snižují viditelnost. Na silnicích první třídy je po chemickém ošetření rozbředlý sníh. Na vozovkách udržovaných inertním posypem leží uježděná a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na všech vozovkách se tvoří sněhové jazyky.

8:59 - Podle informací České televize byl právě kamionům zakázán vjezd na Pražský okruh.

8:32 - V hlavním městě jsou stále největší problémy na Pražském okruhu, který na dvou místech blokují nehody kamionů. Nehoda dvou kamionů a osobního automobilu se stala před sjezdem na Jesenici ve směru na Brno. Půl kilometru za sjezdem z Barrandova pak havarovaly tři kamiony. Tady bude zřejmě doprava zablokovaná po celé dopoledne, jeden z havarovaných kamionů je totiž naložený 24 tunami papíru, které se musí přeložit. Kvůli kolonám je uzavřený Lochkovský i Cholupický tunel.

8:26 - Jižní částí Prahy se dá zatím projet bez větších potíží, hlásí na Facebooku Michael Kohout: "Modřany až N. Butovice - cesta normálně sjízdná, pouze hustší provoz (nejspíše v souvislosti s pražským okruhem směrem na Plzeň). Teplota kolem -4°C."

8:19 - Dobrá zpráva z dálnice D1: Obě místa za Brnem, která byla po nehodách kamionů neprůjezdná, se podařilo krátce po osmé hodině zprůjezdnit. Převrácený kamion na 211. km ve směru na Vyškov i havarovaný náklaďák n 117. km ve směru na Brno už silničáři ze silnice odtáhli.

8:13 - Až do úterního rána bude zřejmě neprůjezdný hraniční přejezd Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Ráno ho zablokovaly kamiony, které nemohou jet dál: ledovka tam totiž pokrývá téměř pět kilometrů silnice. Správa silnic vyslala na místo sypač, přesto má být úsek uzavřený po celý dnešní den.

8:11 - Uživatel Czertík Czert na Facebooku hlásí: "České středohoří - 7 stupňů, 10 cm nového sněhu, silnice třetích tříd neošetřené, sjízdné jen s náhony obou náprav."

8:06 - Počasí podcenili po ránu dva řidiči na rychlostí silnici z Liberce na Prahu, obě auta skončila u Turnova mimo silnici. Na hlavní silnici I/65 u Rychnova u Jablonce nad Nisou komplikuje dopravu kamion, který uvízl ve stoupání, a průjezdný je tam jen jeden jízdní pruh. Zapadlý nákladní vůz omezuje i dopravu od Desné na Kořenov. Blokuje stejně jako u Rychnova jeden ze dvou stoupacích pruhů.

8:03 - Vlaky zatím jezdí bez větších problémů. Kvůli sněhu je mimo prvoz jen lokální trať Kravaře ve Slezsku - Chuchelná v Moravskoslezském kraji. Aktuální informace o případném zpoždění spojů najdete zde.

7:59 - V Praze čekejte velké problémy na pražském okruhu. U nájezdu u Slivence směr D5 ráno havarovaly dva kamiony, jeden se převrátil na bok a vytéká z něj nafta. Místo je jen obtížně průjezdné a tvoří se tu kolony.

7:55 - Jaká je situace na severu Moravy? Na Facebooku píše Aleš Hečko: "Havířov - Ostrava Rudná je rozježděná v odstavném pruhu jsou na dvou místech odstavené auta, jedni mění kolo u druhého to vypadá na drobný ťukanec. Jeďtě opatrně hodně to klouže. Jinak stále sněží. Ostrava je po chemickém posypu mokrá. Havířov je jenom odhozen zatím to vypadalo bez posypu."

7:53 - Další komplikace: Na rychlostní silnici R10 se u obce Zápy nedaleko Brandýsa nad Labem srazila ve směru na Prahu čtyři auta.

7:48 - Na Valašsku v noci připadlo asi 25 centimetrů sněhu, navíc fouká silný vítr, informovali cestáři ze Zlínského kraje. Silnice jsou většinou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Menší cesty na Vsetínsku pak pokrývá vrstva ujetého sněhu do deseti centimetrů.

7:46 - V Moravskoslezském kraji jsou silnice po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Bruntálsku se na odkrytých úsecích mohou tvořit sněhové jazyky nebo závěje, informovali silničáři. Na některých místech na Frýdecko-Místecku v noci napadlo až 20 centimetrů sněhu.

7:45 - Na Pardubicku varují silničáři před sněhovými jazyky a závějemi zvláště v okolí Hlinska, Lanškrounu, Svitav, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skutče, Žamberku a v Železných horách. Lokálně se vyskytuje náledí a námraza.

7:43 - V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek napadlo až deset centimetrů sněhu. Na Rychnovsku a v Krkonoších hrozí závěje a sněhové jazyky. Na hlavních silnicích ve vyšších polohách kraje leží rozbředlý sníh. Řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní.

7:40 - Dobré ráno čtenářům na Facebooku popřál David Tejnecký. A přidal informaci: "Trasa Písek - České Budějovice je namrzlá, hned 6 km za Pískem nehoda, auto na střeše v příkopu," varoval.

7:30 - Velké problémy čekejte na dálnici D1 nedaleko Brna. Na 211. km ve směru na Koměříž havaroval kamion a neprůjezdné jsou levý i pravý jízdní pruh. Další kamion havaroval v opačném směru na Prahu na 118. km.

7:27 - Ve středních Čechách p ránu sněží. Na Berounsku komplikuje jízdu mlha, na Příbramsku nárazový vítr. Sněhové přeháňky jsou po ránu hlášeny na Kutnohorsku, Benešovsku, Kladensku, Kolínsku, Nymbursku, Příbramsku, Rakovnicku a v okolí Prahy.

7:25 - Silnice na Vysočině většinou pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh. Kvůli nárazovému větru se vytvářejí sněhové jazyky. Řidiči by měli jezdit s nejvyšší opatrností, uvádí krajská správa a údržba silnic. Místy mají problémy nákladní auta. Nyní je hlášen vzpříčený kamion u obce Příseka. V kraji se stále vyskytují sněhové přeháňky, k ránu byl pětistupňový mráz.

 

Právě se děje

Další zprávy