Zemřel veterán z druhé světové války Josef Hercz

10. 12. 2010 17:51
Účastnil se bojů u Tobruku, po válce byl lékařem
Zemřel veterán z druhé světové války Josef Hercz.
Zemřel veterán z druhé světové války Josef Hercz. | Foto: Repro: Wikipedia

Praha - Veterán druhé světové války Josef Hercz zemřel ve čtvrtek ve věku 93 let. V roce 2004 obdržel francouzský Řád čestné legie, v roce 2005 mu byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Byl několik let místopředsedou Československé obce legionářské. 

 "V Josefu Herczovi odešel vynikající voják i lékař. Byl jedním z těch, kteří se navždy zapsali do historie Armády České republiky," uvedl v tiskové zprávě ministr obrany Alexandr Vondra.

Hercz se narodil 11. července 1917 na samotě Čalovka ve slovenské obci Egreš. V roce 1935 maturoval v Košicích a šel studovat medicínu do Prahy. V roce 1939 se po uzavření vysokých škol vrátil do nově vzniklého Slovenského štátu, kde byl odveden do pracovních oddílů.

Začátkem května 1940 byl z armády dočasně propuštěn a rozhodl se emigrovat do Palestiny. Na vystěhovalecké lodi Pentscho vyplul z Bratislavy v květnu 1940. Loď však ztroskotala a Hercz byl internován v egyptském vězení v Alexandrii a zanedlouho propuštěn.

Do československé armády vstoupil v květnu 1941. Účastnil se bojů při obléhání Tobruku v severní Africe, kde byl zraněn. Po příjezdu do Británie sloužil u motopraporu československé samostatné brigády. Později byl v bojích u francouzského přístavu Dunkerque jmenován velitelem průzkumné čety.

Po válce Hercz dokončil studia na lékařské fakultě, v roce 1947 nastoupil na chirurgické oddělení pražské nemocnice Na Bulovce, kde pracoval až do svého odchodu do důchodu v roce 1992. Pohřeb brigádního generála se uskuteční ve středu v pražském strašnickém krematoriu.

 

Právě se děje

Další zprávy