Vláda nebude dál prosazovat Fischerův růstový plán

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 12. 2010 18:14
Tripartita odmítla strategii proexportní politiky
2011: budou demonstrace, nebo sociální smír?
2011: budou demonstrace, nebo sociální smír? | Foto: Radek Nohl

Praha - Podnikatelé i odboráři "zásadně" odmítli návrh strategie české proexportní politiky, tedy koncepci "ekonomické diplomacie".

Spojili se tak proti návrhu, který připravovala vláda. Zástupci zaměstnavatelů a odborářů chtějí, aby nejdřív vzniklo jednotné místo ekonomické diplomacie, a teprve pak vznikala koncepce.

Problém osvětlil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák: ¨"Není dobrá spolupráce ministerstev zahraniční a průmyslu a obchodu. Každého potěší vyslání do zahraničí."

Podle nespokojených odborářů a podnikatelů  dohodu o tom, kdo bude ekonomickou diplomacii - tedy prosazování zájmů českých firem v zahraničí  - vést, blokují hlavně úředníci.

Zástupci vlády také oznámili sociálním partnerům, že dohoda na 38 bodech pro ekonomický růst, na kterých se shodla tripartita za poloúřednické vlády Jana Fischera, padá. Mezi těmito body bylo např. navýšení kapitálu České proexportní banky, ale i stavba jezů na Labi. Vláda Petra Nečase tyto body prosazovat nebude.

"Tato vláda si jde svojí cestou," komentoval to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

"Bereme na vědomí, že je to mrtvý materiál," dodal viceprezident Hanák.

Jak zaměstnavatelé, tak odboráři také upozornili vládu, že s ní chtějí probírat návrhy ekonomických reforem. "Chceme být u toho," řekl důrazně Jaroslav Hanák. "My jsme ti, kteří vytvářejí hodnoty v této zemi."

Podle zástupců podnikatelů a odborů přijde téma reforem na přetřes už v prvním čtvrtletí příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy