Anonymní akcie zůstanou, zrušení sněmovna odmítla

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 12. 2010 15:05
Proti návrhu ČSSD hlasovali všichni poslanci vládní koalice
Anonymní akcie firmy spojené s Opencard
Anonymní akcie firmy spojené s Opencard | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci vládní koalice smetli ze stolu zákaz listinných akcií na majitele, tedy akcií zcela anonymních. A to hned v prvním čtení. Zrušit je navrhla ČSSD.

Sociální demokraté chtěli, aby listinné akcie na majitele musela valná hromada firmy do dvou let od začátku platnosti zákona proměnit na akcie na jméno nebo na zaknihované akcie na majitele. Tím by byl majitel evidovaný.

Svoboda podnikání?

Vládní poslanci většinou argumentovali svobodou podnikání.

"To, co potřebujeme nejvíce, jsou investice. Přitom akcie na majitele jsou bezesporu jedním z významných investičních nástrojů, kterými jsme schopni do naší ekonomiky alokovat obrovské množství zdrojů," hájil anonymní akcie poslanec ODS Jaroslav Plachý.

"Odmítám tezi, že toto ustanovení bude mít negativní hospodářské dopady," reagoval úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Souhlasím s tím, že toto ustanovení pomůže omezit korupci," dodal.

Volání sociálních demokratů ale sněmovna nevyslyšela, podpořili je jen komunisté.

V USA zakázané...

Aktuálně.cz už dřív psalo, že akcie na majitele existují i v takových zemích, jako je Francie, Německo, Polsko nebo Slovensko - ale vždy jen v zaknihované podobě, kdy je jméno majitele evidované.

Naopak v některých zemích jako jsou Austrálie, Itálie, Japonsko nebo Spojené státy jsou akcie na doručitele úplně zakázány.

Naprosto benevolentní přístup českého práva znají podle databáze OECD jen "daňové ráje" jako je Anguilla, Guatemala, Marsallovy ostrovy a Nauru.

 

Právě se děje

Další zprávy