Odejde maximálně tisíc lékařů, uklidňuje ministr Heger

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 11. 2010 19:49
Lékařům slibuje vyšší platy, ale až dokončí reformu zdravotnictví
Leoš Heger
Leoš Heger | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se neobává, že odejde tolik nemocničních lékařů, aby to ohrozilo pacienty nebo provoz nemocnic.

Lékařský odborový klub rozdával v pondělí v nemocnicích formuláře pro výpovědi. Pokračuje tak v akci "Děkujeme, odcházíme".

Formuláře hodlá sbírat 2 až 3 týdny a poté je předá "ke kontrole" právní kanceláři. Fakticky tak formuláře zůstávají v rukou LOK. Podle ministra to tedy zatím zřejmě nemá ani právní dopad.

Podle ČTK akci podpořily zhruba 4 z 16 tisíc lékařů pracujících v nemocnicích. Což ovšem neznamená, že ony 4 tisíce skutečně podají výpovědi a do zahraničí odejdou.

Heger: Chytne se slabá tisícovka!

"Myslím, že lidí, kteří reálně mohou odejít do zahraničí a kteří tam najdou své místo a budou schopni obsadit místa, na která jsou podmínky dost přísné, může být maximálně do tisícovky," řekl Aktuálně.cz ministr Heger. "A to myslím, že jsem ještě hodně nadsadil."

Minulý týden, když představoval úhradovou vyhlášku - tedy faktický rozpočet resortu zdravotnictví, ministr lékaře uklidňoval, že se jejich platy nebudou snižovat.

Lékaře neuklidnil, chtějí totiž na platech výrazně přidat.

"Já bych strašně nerad, aby to vyznělo jako vtip, tu situaci beru hrozně vážně," tvrdí Heger. "Jenom nemám dostatečně volné ruce na to, abych jim ty peníze mohl dát a tak jim od začátku naprosto konzistentně říkám: nebudeme mít na ty vyšší výplaty, letos to prostě nemůžete dostat."

Počkejte a uvidíte, slibuje ministr

Rozvratu v nemocnicích se ani po odchodu některých lékařů nebojí a už jim vzkázal, že platy těch, kteří odejdou, si rozdělí ti, kteří zůstanou.

"Odboráři - zejména Lékařský odborový klub - začal s tou akcí ještě předtím, než přišla tato vláda. Počítal, že se to vyvine úplně jinak a teď nějak není cesty zpět," popisuje svůj pohled na věc Leoš Heger. "A vláda při tom nemá peníze, které by dala do platů, které oni chtějí. Znamená to minimálně 1 až 3 miliardy a ty opravdu letos nemáme."

Lékařům slibuje o něco vyšší platy až v budoucnu. Mají si prý počkat, jak dopadne reforma zdravotnictví: "V budoucnu musíme ukrojit více do těch mezd."

 

Právě se děje

Další zprávy