Odborový předák: Proti Nečasovi jdou i zaměstnavatelé

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 11. 2010 10:00
Josef Sředula v rozhovoru pro Aktuálně.cz vládu varuje, aby neměnila zákoník práce
Zákoník práce změny nepotřebuje!
Zákoník práce změny nepotřebuje! | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Podpoříme kolegy ve veřejné sféře a vládu varujeme, že vše směřuje ke generální stávce, prohlásil předseda nejsilnějších průmyslových odborů KOVO Josef Středula.

Tvrdí, že vláda je v tzv. tripartitě, kde diskutují ještě zaměstnavatelé a odboráři, často víceméně osamocena a odbory nacházejí společní jazyk s podnikateli. "Je to až překvapivé," říká k tomu Středula.

A jako velký problém do budoucna vidí otázku důchodové reformy - dosavadní nápady koalice kritizuje, a také debaty, které začaly kolem zákoníku práce. Podle něj zákoník změny nepotřebuje. A říká: nestrašte Řeckem, jsme od něj na hony vzdálení.

První část rozhovoru čtěte ZDE.

A.cz: Čekáte, že vláda bude dál - po nadcházející stávce - vstřícnější?

Já bych byl rád, kdyby byla moudřejší, než to bylo dosud.

A.cz: Co by tedy měla podle vás vláda udělat?

Za premiéra Fischera jsme se dohodli na 38 bodech, které by mohly řešit krizi. A my stále čekáme na reakci vlády, která řekla, že dohoda platí. A hned první bod mluví o tom, že se měly propojit datově daňové úřady s Českou správou sociálního zabezpečení nebo i se speciálními útvary policie. A tak zjistíme, kdo neplatí zdravotní a sociální pojištění a na straně příjmů se objeví daleko více peněz a nebude se muset přistupovat k tak dramatickým škrtům.

A.cz: Myslíte, že ten nárůst by byl až tak velký?

Ano. V řádu desítek miliard korun. A také jsme chtěli přesměrovat peníze z evropských fondů. Zatím se - rok poté - nestalo vůbec nic.

A.cz: A mluvili jste o tom teď s premiérem Nečasem?

Ano.

A.cz: A co vám řekl?

V této chvíli nám ani nedali vyhodnocení, co s tím budou dělat. Celkově se jedná, když nebudu hodně idealistický, o 400 miliard korun.

A.cz: Jak jste na tom teď v tripartitě - kritizujete vládu, ale jaké máte momentálně vztahy se zástupci podnikatelů?

Velmi výborné.

A.cz: To znamená, že i oni se staví kriticky na jednáních tripartity vůči vládě?

Je to až nečekané. Teď poslední dvě zasedání tripartity to bylo tak, že zaměstnavatelé a odbory měli společná stanoviska vůči reprezentaci vlády. Drtivá většina věcí byla kritických vůči vládě.

A.cz: Přiznáváte vládě nějaké kladné body za tu dobu, co je u moci?

Chvilku to bude trvat, než si na nějaký výrazný vzpomenu. Ale musím třeba ocenit velmi dobrou reakci v době povodní.  Není to lehké, když se vláda učí základní věci a do toho přijde takováto pohroma. Všichni v tu chvíli zapomněli na stranické barvy. A druhá věc - premiér Nečas je vždy připraven k diskusi.

A.cz: Ale v  době těchto jednání před vyhlášením stávky jste říkali, že vstřícný nebyl...

Nemyslím ve smyslu ke konkrétní věci. Ale mluvili jsme s ním ve formátu „sedm na jednoho" právě o důchodové reformě. Nepřijímali jsme žádná rozhodnutí, ale bavili jsme se velmi otevřeně. Dá se s ním mluvit a cesta k dohodě je pořád.

A.cz: Odbory často říkají, že nejsou nutné tak velké škrty, protože na tom nejsme jako Řecko. Není ale problémem spíš než velikost dluhu to rychlé tempo, jakým ten dluh roste?

Otázkou je, kdo to tempo tak zrychluje? Přeborník je na to současný ministr financí. Zadlužuje Českou republiku v nejvyšší míře, než jak to kdykoliv dřív bylo. Ale my jsme na hony vzdáleni Řecku.

A.cz: I analýza Aktuálně.cz ale ukazuje, že se ministr Kalousek snaží zkrotit státní rozpočet a že se mu to částečně podařilo...

Já nevím, nejsem o tom přesvědčen.

A.cz: Varovali jste vládu před „dalšími kroky" - zmínil jste důchodovou reformu, zpřísnění stávkových zákonů. Ještě něco?

Zákoník práce. Není potřeba ji teď zásadně měnit. My jsme se ptali i některých významných firem - Škody Auto, Arcelor Mittal. Oba personální ředitelé prohlásili, že nepotřebují měnit zákoník práce.

A.cz: Jak tedy směrem k vám argumentuje vláda, že je potřeba zákoník změnit?

Protože si to u nich možná objednali někteří zaměstnavatelé a protože si to napsali do programového prohlášení. Musí se akceptovat jen změny související s rozhodnutím Ústavního soudu (propojení s občanským zákoníkem - pozn. A.cz).

A.cz: Ale i premiér Nečas při prvním nástřelu ministra práce prohlásil, že by měly být změny zákoníku práce naopak radikálnější - přitom o premiérovi říkáte, že je k odborům vstřícný...

Já jsem neřekl, že je vstřícný. Něco bylo pozitivní.

A.cz: A on by tedy rád ty změny zákoníku práce hlubší...

Já jsem také během našeho rozhovoru řekl, že bych byl rád, abychom měli moudrou vládu. Možná, že to je nejlepší odpověď.

 

Právě se děje

Další zprávy