Odborový předák: Všechno směřuje ke generální stávce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 11. 2010 20:00
Rozhovor s Josefem Středulou o stávce i o tom, jak vypadají jednání s vládou
Líbí se mi, že má premiér strach z odborů
Líbí se mi, že má premiér strach z odborů | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - 8. prosince nás čeká velká stávka státních zaměstnanců. Zavřou některé školy, zdravotníci ošetří jen nutné případy, hasiči a policisté, kteří stávkovat nesmějí, si to vynahradí na zvláštní demonstraci.

Odbory mluví o největších nepokojích od roku 1989. Protestovat budou proti tomu, že vláda sníží množství peněz na jejich platy o 10 procent a navíc chce více využívat smluvní mzdy. Dosud má většina státních zaměstnanců své jisté - díky pevným platovým tabulkám.

Odboráři z průmyslových podniků stávkovat nebudou, ale své kolegy z veřejné správy podpoří. Předák nejsilnějšího odborového svazu průmyslu KOVO Josef Středula pak vládu vatuje, že tímto protestem to nekončí a že situace spěje ke generální stávce.

A.cz: Říkal jste, že v jednom velkém průmyslovém podniku zvažují také stávku - jak to dopadlo?

V této chvíli to ještě jasné není. Jejich výbor má přibližně týden na rozmyšlenou. Ale je velmi nezvyklé, když se v průmyslové firmě rozhoduje o takové podpoře, když stávkuje někdo jiný. Nečekal bych to.

A.cz: Který podnik to je?

Chci je v tuto chvíli ochránit. Někteří novináři už tipovali, myslím, že to netipnou, a i kdyby ano, já to rozhodně nepotvrdím.

A.cz: Teď ta stávka zaměstnanců státu proběhne, vláda řekla, že neustoupí. Co bude dál?

To bude záležet zejména na vládě. Lidé dávají najevo poměrně silným hlasem, že členové vlády nekonají vždy správná manažerská rozhodnutí. Já ještě neviděl, že by se ti lidé z rozpočtové sféry tak rychle v takovém měřítku sjednotili, za těch 20 let se to v této sféře nikdy neodehrálo. Takže pokud pan premiér bude chtít být moudrým správcem této země, měl to vzít velmi vážně na vědomí.

A.cz: Té chystané stávce státních zaměstnanců předcházela jednání, premiér Nečas je popisoval tak, že odbory nebyly ochotné jít na žádný kompromis...

Řeknu příklad: projednával se zákon, který zásadně mění postavení úřadů práce. A ve chvíli, kdy běželo připomínkové řízení, tak už ten zákon byl poslán prostřednictvím nějakého poslance přímo na jednání sněmovny. Takže to vypadá, že vláda nechce vůbec s nikým jednat, když má 118 hlasů.

A.cz: Nevycházely ale třeba i od odborů rozporuplné signály? Jeden den říkal předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, že se odbory státních zaměstnanců smířily s poklesem peněz na platy o 10 %, druhý den se ukázalo, že nesmířily...

Podívejte se, taky jsme jenom lidé a může sestát, že se někdy komunikačně může udělat chyba. Já k tomu řeknu toto: nikdy jsem neslyšel od kolegů, že jsou proti propouštění. Ale také jsem na ministerstva vzkázal, že by bylo někdy dobře, kdyby se propustili zejména ti, kteří se tam dostali přes různé bratříčkování, lidi, kteří by tam vůbec být neměli. Proto také narůstá nervozita ve státní správě - každá vláda si tam přivede co nejvíc svých nohsledů.

A.cz: Ale není logické, že se obklopíte lidmi, kterým věříte?

To by ale nemělo být v takové míře. Diskutoval jsem o tom s bývalým premiérem Fischerem, že by se měla stabilizovat státní správa. On to říkal na příkladu britské exekutivy. Pokud by docházelo k politickým změnám, tak na úrovni ministra a státního tajemníka, ale náměstci by už měli být podle odbornosti. A už vůbec nebořit ten systém odměňování.

A.cz: Neměla by ale být ta mzda skutečně víc zásluhová?

Ona je otázka, co to znamená z"zásluhová".  Viděl jsem napsáno, že to má být i podle talentu. Talentu k čemu? Neměl by být tak velký prostor pro to subjektivní hodnocení. Třeba teď nápad dávat smluvní mzdy: to znamená, že můžete dát svému známému plat, který tam za normálních okolností není možný. A už se nebude ani posuzovat, zda je odborník.

A.cz: Řekl jste, že teď odbory tlumí radikální projevy. Není to jenom strašení a mediální kampaň, nebo máte skutečně hmatatelné signály, že hrozí radikální akce?

Pane redaktore, byl bych rád, kdyby to bylo strašení. To by znamenalo, že je to jen nějaká bublina. Já nejsem znám jako radikál...

A.cz: Navenek tak působíte...

To je dobře, jako odborový předák jsem rád. Ale tady jde o to, že jsem za těch 20 let nezažil tolik signálů. Nebyl tak velký nástup radikalizmu, o kterém lidé i napíší - od Facebooku počínaje...

A.cz: Něco napsat mi nepřipadá až tak radikální...

Ale už se podepisujete. A potkáváte lidi, kteří používají výrazy, které bych od některých lidí nikdy nečekal. Mluvíte s policistou a slyšíte, že někde hrozí až rozklad. A další řekne: proč děláte jen jeden den stávky, to chce generální stávku a několikadenní. Tak to se už nad tím zarážím. A není dne, kdy by vám někdo něco takového neřekl.

A.cz: Nevyloučil jste do budoucna ani generální stávku. V jakém případě?

Momentálně to bohužel k ní směřuje. Je to nerespektováním toho, v jakém stavu je většina obyvatelstva. Zdražují se takřka všechny vstupy pro běžný život - liberalizace bydlení, zdražení doplatků za léky.

A.cz: Co konkrétně by ale vyvolalo tu generální stávku? To, že rostou ceny...

To všechno spolu souvisí. Ale třeba diskuse o důchodové reformě může být velmi silným startovacím momentem. Když jsem ve Škodě Auto řekl, že se chystá další prodloužení odchodu do důchodu, tak to mezi těmi 300 delegáty zahučelo pěkně.

A.cz: Není to ale třeba nutnost? Populace stárne a ani ve Francii demonstrace kvůli té nutnosti nezvrátily přijetí reformy penzí...

Srovnávat situaci Čechů a Francouzů to je taková „Praha-Paříž-Dobříš".  Česká zaměstnanec odpracuje ročně 1900 hodin. Jeho kolega, třeba ze stejné firmy, ale v Německu, odpracuje asi 1350 hodin. A teď někdo přijde a řekne: budete mít nižší důchod a vyšší věk pro odchod do důchodu. Mezitím se snížilo penzijní pojištění, takže se odebraly peníze ze systému, a teď  se řekne: vyvedeme možná 3, možná 5 procentních bodů do soukroma, kde nebudou ochráněné.

A.cz: Není ale důležitější, kolik penzistů živí jeden aktivně pracující? Populace stárne...

Máme několik desítek tisíc agenturních pracovníků, jejichž zaměstnavatelé úmyslně krátí odvody do sociálního pojištění. Máme osoby samostatně výdělečně činné, které mají úplně nesmyslně paušály a prakticky neplatí nic do toho systému nebo méně než třetinu toho, co běžný zaměstnanec.

Ten průběžný systém není špatný, ale musí se doplnit třeba připojištěním na bázi zaměstnavatelsko-zaměstnanecké - u extrémně namáhavé profese třeba zaměstnavatel platí do osobního penzijního účtu svého zaměstnance. Ale důchodová reforma je velký problém.

A.cz: Co ale výrok premiéra, že je otázkou, zda by se neměla zpřísnit možnost vyhlásit stávku tak, aby se o tom muselo hlasovat, protože „takhle stačí pár odborářských funkcionářů", aby stávku vyvolali...

Líbí se mi, že má pan premiér strach z odborů, to je velmi milé. Ale u nás to nefunguje tak, že by jeden člověk něco prohlásil a ostatní šli za tím jedním. Vždycky je to po diskusi s těmi lidmi. Ale před zpřísněním stávkového zákona - ano, toto by mohl být jeden ze startovacích mechanismů pro větší akci.

Druhou část rozhovoru čtěte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy