VV: Urychlíme důchodovou reformu a postrčíme koalici

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 11. 2010 13:25
Věci veřejné se prezentují jako "motor důchodové reformy"
Jsme motor!
Jsme motor! | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

Praha - Věci veřejné tlačí své současné velké téma - důchodovou reformu.

Na poradu ekonomických ministrů ve čtvrtek půjdou s vlastními nápady a koaliční partnery chtějí dotlačit k jedinému: stanovit jasný "jízdní řád" reformy, tedy kdy, s kým a dokdy se bude vyjednávat a kdy se "velká reforma" penzí předloží parlamentu.

V tuto chvíli je jasné jediné datum, které nezpochybňuje žádná z koaličních stran: důchodová reforma se má spustit k 1. lednu 2012.

Věci veřejné koaličním partnerům navrhnou, aby se nesnižoval objem peněz, které na důchody půjdou, což ovšem prakticky znamená, že se musí do systému peníze přilít.

"Už teď chybí 40 miliard," připomíná ministr dopravy Vít Bárta za vedení VV.

Spása Generačního fondu

Věci veřejné proto přicházejí s nápadem vytvořit Generační fond.

Přispívali by do něj všichni, ale čerpali z něj jen lidé, kteří pracují a mají děti - při porodu a formou jakéhosi "příspěvku na dítě". VV tak chtějí systém doplnit z peněz těch, "kteří se dostatečně nezreprodukovali", tedy nemají děti

V případě slabších ročníků by pak byl Generační fond jakousi pokladničkou pro populačně silné ročníky důchodců. "Pokud se nebudeme množit, budou tam peníze jako polštář pro další generace," upřesnil představy VV Vít Bárta.

Generační fond by tak řešil schodky důchodového systému. Zároveň budou VV prosazovat povinné komerční připojištění.

"Ale jsme skeptičtí k tomu, že by měl 3. pilíř (tedy připojištění - pozn. A.cz) zachránit celý důchodový systém," dodává Bárta.

Přechod na nový systém penzí - ať už jakýkoliv - bude něco stát. Věci veřejné odhadují, že jejich představa reformy - i s vědomím, že v systému už teď chybí oněch 40 miliard - mohl stát zhruba 90 miliard korun, které by byly nutné pro rozjezd reformy.

VV: Nebudeme "malým bratříčkem"

VV nezpochybňují, že důchodová reforma patří do ranku spíše ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Zároveň se ale chtějí prezentovat jako strana, která přejímá iniciativu a "nebýt tím malým bbratříčkem, který něco pasivně přijímá", jak prohlásilo jejich vedení.

"My tu diskusi otevíráme a stimulujeme," prohlásil Vít Bárta.

Věci veřejné si teď vzali důchodovou reformu za svou, protože se chtějí "opticky vrátit z pravé části spektra do středu", jak to nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl i ministr Vít Bárta za vedení VV.

A směrem k veřejnosti vyslat po neúspěšných podzimních volbách vyslat signál, že se strana stará o sociálně citlivou otázku penzí.

Koaliční partnery zatím aktivity Věcí veřejných nechávají kjlidnými.

"Pokud chtějí VV přicházet s podnětnými návrhy, pak mne to samozřejmě může jenom těšit," řekl pro Aktuálně.cz nedávno ministr práce.

 

Právě se děje

Další zprávy