Scénář stávky je na světě, ochromí centra 12 měst

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 11. 2010 14:07
8. prosinec zavře školy i úřady, nemocnice přejdou na víkendový provoz
Takto demonstrovali zdravotníci a policisté v září
Takto demonstrovali zdravotníci a policisté v září | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zavřené školy a úřady, naopak otevřené knihovny, kde se však nebudou půjčovat knihy, ale vysvětlovat důvody stávky.

V nemocnicích zase "víkendový" režim, v němž se lékaři o akutní pacienty postarají. A ve 12 velkých městech včetně Prahy po poledni protestní shromáždění.

Tak bude vypadat odborářský jednodenní protest 8. prosince, jak se na něm dohodly odborové svazy na sněmu, který ve středu skončil.

Odboráři zatím nemají jasno, kolik lidí bude stávkovat - bude záležet na tom, kolik lidí se v tom kterém úřadu nebo škole rozhodne. Podle toho se pak úřady zavře, nebo budou fungovat v omezeném režimu.

Infobox

Jak kdo bude stávkovat:

školy: zavřené

úřady: zavřené

zdravotnictví: "víkendový" omezený režim

knihovny: otevřené, nebudou půjčovat

policie, hasiči: jen symbolická podpora; 15.12. demonstrace v Praze

Zároveň odbory pohrozily vládě mnohem mohutnějšími protesty, než jaké chystají na 8. prosince. "Pokud se přístup vlády nezmění, pak se začnou dít velmi neblahé věci," prohlásil předseda odborů KOVO Josef Středula s tím, že i tuto stávku odbory podnikatelské sféry podporují.

Snížení platů nezabráníme!

Teď odbory protestují proti snižování platů státních zaměstnanců i proti tomu, že řada pracovníků veřejné sféry má dostávat platy mimo obvyklé a pevně dané tarifní tabulky.

Odborům je přitom jasné, že snižování peněz na platy o 10 procent už nezarazí.

"Jsme si vědomi, že se asi už nic nezmění," prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "Ale není možné si to nechat líbit. I vzhledem k tomu, co se chystá dál."

"Úplně uzavřený není ještě systém odměňování," řekl k tomu Václav Picl, místopředseda ČMKOS, který se na sněmu stal hlavním "stávkařem" - má na starosti koordinaci. Vláda totiž podle něj bude teprve rozhodovat, zda skutečně zavede ve státní sféře pásmové platy, které nemusí být podle dosud platných tabulek, nebo smluvní mzdy.

V knihovnách si nic nepůjčíte

"Školy budou zavírány," zopakoval Zavadil. "Diskutovalo se o tom a rozhodli se jsme se pro to."

"Rozhodli jsme se, že nezavřeme," oznámila předsedkyně knihovnických odborů Dana Menšíková. "Využijeme toho, že do knihoven proudí davy lidí. Poskytovat běžné služby ale nebudeme." Návštěvníkům, kteří si přijdou pro knihy, se tak dostane jen o poučení o důvodech, proč si nemohou nic vypůjčit.

Stávku podporují všechny svazy ČMKOS. "Podpora sněmu byla jednoznačná," oznámil Zavadil.

Hasiči sólově

Policisté a hasiči stávkovat nemohou, ale mohou si připnout symbol na podporu stávky. Navíc - 15. prosince vyrazí do Prahy "ptát se poslanců, jak dopadá schvalování rozpočtu", jak řekl předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

Předseda ČMKOS upřesnil i to, v čem čekají odbory další střety s vládou: v otázce zdravotnictví si už na tento pátek vynutily mimořádné jednání tripartity a vadí jim tzv. "malá důchodová reforma", kterou chystá ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) a o které Aktuálně.cz už psalo.

 

Právě se děje

Další zprávy