I čeští věřící dostali od papeže svolení užívat kondomy

Pavel Baroch
21. 11. 2010 14:43
Hlava katolické církve poprvé připustila použití prezervativů - kvůli viru HIV
Zatím je nejúčinější ochranou proti AIDS kondom. Brzy však všechno může být jinak.
Zatím je nejúčinější ochranou proti AIDS kondom. Brzy však všechno může být jinak. | Foto: Reuters

Praha - Čeští katolíci nemusí čekat na to, až jim pražský arcibiskup Dominik Duka "schválí" historické prohlášení papeže Benedikta XVI., který jako první hlava církve připustil možnost použití kondomů.

"Katolické učení je univerzální," řekla Aktuálně.cz mluvčí České biskupské konference Irena Sargánková. Dodala, že není možné, aby si církve v jednotlivých zemích v takových otázkách vydávaly vlastní rozhodnutí a papežův výrok se tedy vztahuje i na české věřící.

Papež v knize rozhovorů, z níž v sobotu citovaly italské deníky první výroky, uvedl, že ve výjimečných případech je používání prezervativů možné. Tuto mužskou antikoncepci označil Benedikt XVI. za "krajní krok" při zastavení šíření viru HIV.

Český arcibiskup Duka se podle mluvčí konference Sargánkové případně vyjádří až poté, co si knihu přečte.

KDU-ČSL kondomy neřeší

Shodou okolností si lidovci, politická strana, která má v Česku nejblíže k církvi, v týž den, kdy vešel ve známost papežův výrok, zvolila nového šéfa. Čerstvě zvolený předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sice mluví o potřebě reformovat lidovce, ale téma použivání kondomu podle něj mezi ně nepatří.

"KDU-ČSL kondomy neřeší. Je to soukromá záležitost člověka, to není věc politické strany," řekl Aktuálně.cz Bělobrádek.

Prevence, jediná cesta proti šíření pandemie
Prevence, jediná cesta proti šíření pandemie | Foto: Ludvík Hradilek

Na otázku, jestli on sám antikoncepci používá, odmítl odpovědět. "Do toho vám nic není," řekl třiatřicetiletý politik.

Nemocných s virem HIV přibývá

Papež se k historickému výroku uchýlil kvůli situaci s nemocnými HIV. Nemocných s tímto smrtícím virem, ale i nemocí AIDS, ve světě i v Česku neustále přibývá.

Podle České společnosti AIDS pomoc bylo na konci letošního září v Česku celkem 1426 HIV pozitivních osob a 316 s AIDS.

"Jen v září se AIDS rozvinul u šesti lidí a šest tomuto onemocnění podlehlo," uvedla společnost na svých internetových stránkách. V roce 2010 přitom mělo HIV celkem 501 lidí a AIDS 149 osob.

Ve světě jsou desítky milionů nakažených

Ve světě jsou HIV nakaženy desítky milionů lidí, každý rok na AIDS zemřou miliony osob. V Evropě jsou stovky tisíc HIV pozitivních. Bojovníci s virem HIV proto papežův výrok uvítali.

"Tímto krokem církev dává najevo, že si uvědomuje, jak dnes může vypadat odpovědné sexuální chování a že používání kondomů hraje významnou roli v prevenci HIV," reagoval na Benediktův výrok  Michel Sidibe, výkonný ředitel organizace patřící pod OSN, která bojuje s AIDS.

 

Právě se děje

Další zprávy