Zastupitel přišel o práci a stát mu odmítl dát podporu

Pavel Baroch
21. 11. 2010 16:00
Nezaměstnaný doplatil na to, že bral měsíčně 5 tisíc jako předseda školského výboru
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přišel o práci a žádnou novou nemá. I tak podle pracovního úřadu nepatří do kolonky "nezaměstnaný".

Když Karel Jech ztratil od září místo ve Státním fondu životního prostředí, doplatil na to, že byl zároveň pražským zastupitelem za Stranu zelených. Nebyl sice uvolněným zastupitelem, který bere plat, ale jako předseda školského výboru dostával měsíčně odměnu něco přes 5 tisíc korun.

A to je podle státních úřadů dostatečný důvod k tomu, aby ho úřad práce odmítl zaevidovat jako nezaměstnaného, vyplácel mu podporu a platil za něj zdravotní a sociální pojištění.

Místo 13 tisíc dostává nula korun

Jech nepochodil u pražského úřadu práce ani následně u ministerstva práce a sociálních věcí, kam se odvolal. Z obou institucí mu přišlo shodné rozhodnutí: Berete odměnu, nemáte nárok na žádnou podporu.

Za normálních okolností by přitom Jechovi náležela podpora okolo 13 tisíc. A pokud by úřad odečetl Jechův přivýdělek 5 tisíc, bylo by to okolo 7 tisíc korun měsíčně. Místo toho nedostal Jech ani korunu a nemohl se třeba ani zúčastnit rekvalifikačních kursů, které úřady práce organizují a platí.

Varování pro ostatní zastupitele

Jech pokládá svůj případ jako varování všem nově zvoleným zastupitelům, kteří pokračují ve svém původním zaměstnání a za práci pro obec neberou plat, pouze odměnu.

"Může se to týkat tisíců neuvolněných zastupitelů, kteří přijdou o práci. Stačí, aby dostávali za nějakou práci pro obec třeba jen tisícovku měsíčně, a nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti," řekl Aktuálně.cz Jech.

Jeho slova dokládá oficiální stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí, kde se Jech domáhal uznání statutu nezaměstnaného. Podle Jechova výkladu totiž na evidenci na úřadu práce nemá nárok jen takzvaný uvolněný zastupitel, pro něhož je to práce na celý úvazek.

Karel Jech (uprostřed)
Karel Jech (uprostřed) | Foto: zeleni.cz

"Pokud fyzická osoba pobírá odměnu za výkon funkce člena zastupitelstva územního samosprávného celku, není již rozhodující, zda jde o uvolněného či neuvolněného člena zastupitelstva, ani to, jaká je konkrétní výše odměny," napsalo ovšem Jechovi ministerstvo.

Nezaměstnaný na druhý pokus

Jechův případ se táhne už více než dva a půl měsíce, na pražský úřad práce přišel poprvé 3. září.

Teď má konečně reálnou šanci, že by z něho přece jen mohl být nezaměstnaný i úředně. Jech sice v říjnu znovu kandidoval do pražského zastupitelstva, a přestože zelení dostali skoro šest procent hlasů, nakonec nikdo z nich v zastupitelské lavici nezasedne  kvůli odlišnému volebnímu systému v Praze.

To znamená, že už ani není předsedou výboru pro výchovu a vzdělání, takže nepobírá pětitisícovou odměnu. Jech si proto znovu požádal o zařazení do seznamu nezaměstnaných. V pondělí 22. listopadu má na úřadu práce další schůzku. Doufá, že teď už bude opravdovým nezaměstnaným.

 

Právě se děje

Další zprávy