Plán na záchranu Pražského okruhu: Nechat lidi v hluku

Pavel Baroch
16. 11. 2010 8:45
Úředníci oprášili starý nápad na zmírnění hlukových limitů
Foto: Radek Pecák

Praha - Na ministerstvu zdravotnictví ožívá plán na zmírnění hlukových limitů z automobilové dopravy, který v konečném důsledku pomohl některým novým silnicím včetně některých nedokončených úseků Pražského okruhu.

Zástupci ministerstva zdravotnictví to sdělili na dvou odborných konferencích o hluku, které se minulý týden konaly v Praze. A pak to následně potvrdili redakci Aktuálně.cz.

"Navrhuje se, aby se některé limity upravily," řekla Anežka Sixtová, ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví. Jakékoli podrobnosti ovšem odmítla sdělit. "Zatím to ani neschválila porada vedení," dodala Sixtová.

V úterý večer, asi tři hodiny poté, co o tomto plánu informovalo Aktuálně.cz, pak ministerstvo zdravotnictví vydalo oficiální zprávu, že "po dohodě s ministerstvem dopravy navrhuje zvýšení hygienických limitů zvuku z provozu na pozemních komunikacích o pět decibelů v denní i noční době. V noci pak výjimečně o deset decibelů".

Současný limit je 60 decibelů ve dne a 50 v noci.

Úředníci oprášili starý plán

S obdobným plánem přišla už na jaře tehdejší "přechodná" ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

"Úplně nám z toho zmrznul úsměv," řekla Petra Šubrtová ze sdružení Zdravé životní prostředí v pražských Běchovicích. Právě toto sdružení má velkou zásluhu na tom, že ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo územní řízení na část Pražského okruhu v těsné blízkosti Běchovic, a to právě kvůli překročeným hlukovým limitům.

Návrh exministryně Jurákové ovšem posunoval povolené hlukové hranice výš, takže s autostrádou u Běchovic by už nebyl problém.

Ministerské plány se nezamlouvají ani starostovi pražského Suchdola Petru Hejlovi, kterému nadlimitní hluk také "pomohl" ke zrušení územního povolení na suchdolský úsek Pražského okruhu.

Foto: Ludvík Hradilek

Jurásková neuspěla

Juráskové plán počítal s tím, že by se hygienický limit nezvyšoval plošně, ale pouze na vybraných místech, a to jen před domy a nikoli uvnitř objektů.

Jurásková ovšem nakonec svůj návrh stáhla, protože vyvolal ohromnou kritiku. Nová směrnice Světové zdravotnické organizace přitom jako prahovou hranici pro onemocnění infarktem myokardu uvádí denní hranici 60 decibelů. Při vyšším hluku se riziko výrazně zvyšuje.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ovšem uvedl, že zdravotní rizika hrozí až od 70 decibelů.

Odvolejte hlavního českého hygienika Víta!

Jarní plán ministerstva zdravotnictví zmírnit hygienické limity hluku spustilo i petice za odvolání hlavního hygienika Michaela Víta, který tehdy změnu prosazoval.

"MUDr. Michael Vít prosazuje zvýšení hlukových limitů a tím se výrazně odchýlil od svého poslání chránit zdraví občanů. Jeho činnost by měla naopak směřovat ke zpřísnění hlukových limitů, neboť hluk v prostředí významným způsobem ovlivňuje zdraví obyvatel," zdůvodňují iniciátoři petice z občanského sdružení Kolínsko.

I nyní se Vít ke úpravě hlukových limitů hlásí a na jedné z odborných konferencí dokonce veřejně uvedl, že nové vládní nařízení dokonce inicioval.

Řešení? Ucpat si okna slamníky

Proti plánu na zvýšení hlukových limitů se ohradilo i pražské občanské sdružení Motolský ordovik, které se zabývá především hlukem z ruzyňského letiště.

"Navýšení hluku ničí naše občanská a lidská práva na klidné životní prostředí," uvedl jednatel sdružení Petr Kučera, podle něhož je smyslem nového vládního nařízení především naplnit zájem developerů.

"Ano, uvnitř kriminálu bude ticho, když si trojitá okna vycpeme slamníky. A co venku ? Na zahrádkách či balkonech?," ptá se sdružení v dopise, který poslalo ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi.

 

Právě se děje

Další zprávy