Jak mizí peníze na léčbu: Ústav leukemie tratil miliony

Petr Holub
14. 11. 2010 18:20
Ústav hematologie a krevní transfúze se zařadil mezi nemocnice s předraženými přístroji

Praha - Do seznamu nemocnic, jež nakupují předražené přístroje, se zařadila také elitní zdravotnická instituce - Ústav hematologie a krevní transfuze, který léčí pacienty s leukémií.

Podle zjištění Aktuálně.cz zaplatil zbytečně nejméně pět milionů za cytometr od americké firmy BD Biosciences.

Nákup je netransparentní - zprostředkovaly jej tři firmy a každá z nich tají, jakou cenu účtovala.

Jak nemocnice rozhazují
Autor fotografie: Wikimedia Commons

Jak nemocnice rozhazují

Způsob, jakým elitní ÚKHT koupil nový cytometr, je pro utrácení peněz v českém zdravotnictví příznačný. Aktuálně.cz už od začátku roku popsalo několik takových případů, kdy se veřejné peníze utráceji přinejmenším podezřele.

1. Gama nůž

Nový Leksellův gama nůž, model Perfexion, který letos v Nemocnici na Homolce požehnal osobně arcibiskup pražský Dominik Duka, byl teprve druhý ve střední Evropě, ale zároveň podle dostupných informací také nejdražší na světě. Nemocnice za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako DPH. ZDE

2. Robot da Vinci

Největší tuzemské centrum robotické chirurgie bylo zřízeno v lesích nedaleko Velkého Meziříčí. Zdejší americký robot da Vinci provede ve zdejší Nemocnici svaté Zdislavy 250 zákroků. Za každý zákrok zaplatí pojišťovny 140 tisíc korun. To je o 110 tisíc víc, než stojí operace prostaty bez robota. Jde o mimořádně výhodnou investici. ZDE

3. Cyberknife

České zdravotnictví drží od počátku srpna nový rekord. Ostravská fakultní nemocnice začala léčit nádory kybernetickým nožem CyberKnife, za který zaplatila dvě stě milionů korun. To odpovídá po odečtení DPH deseti milionům dolarů.Kybernetické nože se však ve světě nakupují za 3-5 milionů dolarů. ZDE

Ani detektor navíc

Aktuálně.cz získalo informaci, že Ústav hematologie a krevní transfúze přístroj získal za 21,6 milionu korun včetně daně z přidané hodnoty. Na přímý dotaz tuto částku potvrdil ředitel ústavu Marek Trněný.

Cena je o osm milionů korun vyšší, než podle databáze ministerstva financí za cytometr zaplatila Všeobecná fakultní nemocnice nebo Ústav experimentální botaniky Akademie věd.

Další nakoupené cytometry, tedy přístroje na průtokovou analýzu buněk, nedosahovaly dokonce ani této částky.

Expert jedné z českých nemocnic pak Aktuálně.cz řekl, jak vysoká bývá obvyklá cena cytometru značky BD FACSaria III.

"Obecně mohu odpovědět, že uvedený přístroj by měl stát mezi dvanácti a šestnácti miliony korun, podle vybavení a obchodní zdatnosti kupujícího," řekl tento lékař, který si nepřál být jmenován při hodnocení nákupů jiného pracoviště.

Cenu 16 milionů by neměl přístroj překročit, pokud má tři lasery, deset detektorů, jednotku ACDU a přídavnou ochranu Biohazard. Cytometr v hematologickém ústavu má pouze odpovídající počet laserů a detektorů.

Další dotázaný expert potvrdil, že přístroj v ÚHKT by pořídil do 15 milionů korun.

Hochtief, Braun a Intertact

Ředitel Trněný cenu zdůvodnil tím, že se uskutečnila řádná veřejná soutěž na rekonstrukci jednoho křídla ústavu. Součástí zakázky za 60 milionů byl rovněž nákup cytometru.

Do soutěže se přihlásily čtyři firmy, pro nesplnění kvalifikačních kritérií byly dvě vyřazeny a ze zbylých dvou vyhrála nabídka společnosti Hochtief CZ. "Ve srovnání s konkurenční nabídkou byla o šest milionů nižší," upozorňuje Trněný.

Česká pobočka německé stavební firmy Hochtief odmítá odpověď na otázku, za kolik koupila cytometr, který dodávala do ÚHKT za 21,6 milionu.

"Zakázku na rekonstrukci jsme získali v konsorciu se společností B.Braun Medical. Stavební část provádí Hochtief a B.Braun Medical dodává technologickou část," upřesnil veřejně dostupné informace tajemník českého Hochtiefu Michal Talián.

Pražská pobočka rakouské společnosti B.Braun Medical pak potvrzuje, že cytometr hematologickému ústavu skutečně prodala.

Odmítá však uvést cenu, za kterou přístroj získala od amerického výrobce.

"Smluvní cena podléhá obchodnímu tajemství, které je definováno Obchodním zákoníkem," upozorňuje mluvčí Lucie Kocourková s tím, že B.Braun i výrobce BD Biosciencies jsou soukromé společnosti a na rozdíl od hematologického ústavu nemusí své transakce zveřejňovat.

Povinnost obchodníka

Americký výrobce BD Biosciences prodává Čechům cytometry prostřednictvím dceřiné firmy ITA-Intertact.

"Pokud se týká dotazu na skutečnou cenu, za kterou naše společnost prodala přístroj BD FACSAria III společnosti B.Braun Medical, doufám, že mne pochopíte, ale vzhledem k našim smluvních závazkům a z nich vyplývajících povinností tuto Vám sdělit bohužel nemůžeme," odmítl bližší informace zástupce Intertactu Lubomír Němec.

Jeho firma dodala všechny v Česku užívané cytometry.

Němec na přímý dotaz neuvedl žádnou zakázku, při které by Intertact od státní firmy inkasoval víc než 14 milionů. "Cenové rozpětí je velmi široké a v zásadě ho lze kvantifikovat mezi 12 a 24 miliony," uvedl pouze.

 

Právě se děje

Další zprávy