S novou daní proděláme miliony, řekl podnikatel online

Pavel Baroch, bar
9. 11. 2010 12:20
Na vaše otázky odpovídá Jiří Fast z firmy Jufa, která vlastní tři solární elektrárny
Jiří Fast
Jiří Fast | Foto: Jufa s r.o.

Praha - Plzeňská společnost Jufa se - stejně jako mnoho dalších majitelů solárních elektráren - cítí poškozena rozhodnutím vládní koalice nasadit zpětně na proud z fotovoltaických panelů 26procentní srážkovou daň.

Tvrdí, že za nezvládnutý rozvoj slunečních elektráren, který zvýšuje cenu elektřiny, nenesou odpovědnost oni, ale státní úřady a politici. Ale pykat za to teď mají majitelé solárních panelů.

"My jsme si za podmínek daných státem postavili dvě elektrárny a stavíme třetí a teď nám najednou chce stát hodit nůž do zad," tvrdí Jiří Fast, jednatel firmy Jufa, který odpovídal v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz

"Při dnešních cenách jsou náklady 10 korun za kilowatthodinu a za 12,15 korun ji prodám, tudíž velmi slušný zisk. Poked stát zavede srážkovou daň 26 procent, zůstanou náklady na deseti korunách, ale výnosy budou devět korun. Takže jsem mínus korunu z každé kilowatthodiny. Ale neběduju, bohužel musím pro své lidi sehnat jinou práci. Podnikatel na bědování nemá čas," odpověděl na jednu z otázek Jiří

Fast tvrdí, že srážková daň pošle jeho firmu, která si na solární podnikání půjčila u bank, do několikamilionové ztráty. "Zavedení srážkové daně nás existenčně ohrožuje," napsal Fast v dopise poslancům, kteří by o srážkové dnai ve výši 26 procent měli rozhodnout právě dnes.

Všechny odpovědi si můžete přečíst ZDE:

 

Právě se děje

Další zprávy