Školáci budou mít méně prázdnin. Omezí to ministr

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 11. 2010 13:15
Ředitelé škol přijdou o výsadu prodlužovat prázdniny o dny ředitelského volna
Přijdou o pět dní volna v roce?
Přijdou o pět dní volna v roce? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo školství se rozhodlo omezit zavedenou praxi, díky níž ředitelé škol mohli žákům své školy přidávat mimo vyhlášených prázdnin další volné dny.

Pravomoc zvaná "ředitelské volno" dosud v praxi znamenala například to, že k úternímu státníku svátku vyhlásí ředitel volno na pondělí a žáci pak mají i s víkendem čtyřdenní neplánované "prázdniny".

Ředitelé dosud mohli vyhlásit pět takových dní v jednom školním roce, nyní přichází ministerstvo podle informací Aktuálně.cz s tím, že napříště budou mít mít "k dispozici" dny jen tři.

Navíc nebude možné využívat ředitelského volna na prodlužování prázdnin, ale jen pro výjimečné situace. Třeba když ve škole nebude fungovat elektřina nebo topení.

"Ředitelská volna se nyní zneužívají, to chceme zarazit," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra školství Josefa Dobeše Ladislav Němec.

Rychlá novela

Ministerstvo chce uvedenou změnu zavést takzvanou rychlou novelou školského zákona.

"Ta ale teprve vzniká, takže detaily se ještě mohou změnit," upozornil náměstek Němec.

Text takzvané "rychlé novely" by měl být hotov do patnáctého listopadu. Kromě omezení dnů ředitelského volna, má Dobešův úřad v plánu umožnit snazší odvolávání ředitelů škol a omezení jejich funkčního období na šest let.

Ředitelé základních škol, které redakce Aktuálně.cz oslovila, tvrdí, že se s omezením vypořádají. Dávají ale najevo, že jim další oklešťování pravomocí není po chuti.

"Nejsem zastáncem toho, že ředitelé dávají volno v pondělí, když je v úterý třeba svátek s tím, že škola na jeden den nemá cenu. Na to by se děti neměly zvykat. Já to tak nedělám," říká ředitelka Základní školy Na Krétě v Terezíně Hana Bažantová.

"Je to ale další omezení našich pravomocí, které by šlo vyřešit i jinak - metodickým pokynem nebo doporučením," dodává.  

Internátním školám 3 dny vadí

Větší problémy s ministerským omezením budou mít střední školy s internáty.

"Navrhoval bych alespoň středním školám pět dnů ponechat. My máme například 140 dětí v domě mládeže, které dojíždějí z daleka, a tam je někdy vhodné volno prodloužit," myslí si ředitel stavební a strojírenské střední odborné školy u učiliště v Jeseníku Štěpán Roch.

Naposledy dal svým žákům dva dny volna koncem října, kdy státní svátek a podzimní prázdniny připadly na středu, čtvrtek a pátek.

I prezidentka Asociace základního školství a ředitelka základní školy v Plzni - Borech Hana Stýblová by ředitelům pět dnů volna ponechala. "Také nesouhlasím se zneužíváním, ale šlo by to vyřešit jen zpřísněním podmínek, kdy se ředitelské volno může dávat."

Pět dnů je podle Stýblové často potřeba, i když se na škole žádné prodlužování prázdnin nekoná. Provoz školy může kromě výpadků energií zkomplikovat třeba chřipka, povodně nebo povinné školení učitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy