Poznamenejte si datum 8. 12. Česko zasáhne obří stávka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 11. 2010 17:25
Od snižování platů neustoupíme, reaguje premiér Nečas
Demonstrace policistů a zdravotníků 21. 9.
Demonstrace policistů a zdravotníků 21. 9. | Foto: Ludvík Hradilek

* Nově jsme do textu doplnili vyjádření premiéra Petra Nečase

Praha - Odbory státních zaměstnanců vyhlásily na celý 8. prosinec stávku. Dohodl se na tom odborový krizový štáb v pondělí ráno a její postoj posvětila rada Českomoravské konfederace odborových svazů.

Ozbrojené složky - tedy policisté a hasiči - podle zákona stávkovat nesmějí. Protestovat tedy budou na demonstraci týden poté - 15. prosince. Podpoří ale i stávku 8. prosince.

"Máme spoustu občanských pracovníků," upozornil předseda hasičských odborů Milan Štěpánek. "Ti mohou využít svého práva a stávkovat."

O tom, kolik lidí se nakonec ke stávce připojí, nechtěli odboráři spekulovat. "Je na nich, jak se zapojí," prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Zaměstnanců státní správy je zhruba 600 tisíc.

Kvůli platům i zdravotním zákonům

Odbory se rozhodly sáhnout po stávce poté, co sněmovna ve zrychleném projednání schválila mj. úpravy platů státních zaměstnanců. Návrh jde teď do Senátu, který o něm bude rozhodovat tento pátek - tedy ještě ve "starém" složení, tedy s převahou pravice.

Odborům vadí, že napříště by mohl zaměstnavatel více využívat o vybraných profesí státních zaměstnanců smluvní platy, namísto dosavadních tarifních tabulek, u kterých má zaměstnanec státu jistou výši příjmu. Alena Vondrová, předsedkyně odborářů zastupujících státní zaměstnance několikrát zopakovala, že podle ní hrozí rozval státní správy.

Odbory nesouhlasí ani s celkovým snížením objemu peněz na platy o 10 procent. A bojí se, že platy půjdou v jednotlivých případech dolů víc, než říká vláda. Křičí zjm. zdravotnické odbory.

Jejich místopředsedkyně Dagmar Žitníková prohlásila, že zvláště pracovníci v oblasti sociálních služeb mají jedny z nejnižších mezd v Česku. "Pro nás je nepřijatelné, aby šli tito lidé se životní úrovní dolů," dodala Žitníková.

Zdravotnickým odborům také vadí připravované změny ve zdravotnictví. "Je to obdoba Julínkovských reforem," prohlásil Jaroslav Zavadil.

Premiér Nečas: Neustoupíme!

Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na prohlášení odborů řekl, že chce sociální dialog zachovat. Zároveň ale na 10tiprocentním snížení objemu peněz na platy ve státní správě trvá.

"Je to opatření, které je nutné, vláda neustoupí," dodal premiér s tím, že podobné opatření provádějí všechny středoevropské země. "Přes to nejede vlak!"

Na výtky odborů, že vláda provádí diktát, prohlásil, že odbory nebyly ochotné k žádným kompromisům: "Vláda i já osobně jsme strávili jednáním s odbory mnoho a mnoho hodin. Ale odbory smetly všechny kompromisy ohledně platů."

Odbory: Po jednání sněmovny skončil dialog!

Poté, co sněmovna prosadila úsporné zákony - včetně úpravy platů státních zaměstnanců - schválila minulý týden ve zkráceném řízení v tzv. stavu legislativní nouze, skončilo vyjednávání.

"To je tečka za sociálním dialogem," prohlásily dnes odbory.

Nebyl důvod k legislativní nouzi, říká předseda ČMKOS: "Dostali nařezáno v senátních volbách. To je možná důvod legislativní nouze."

Hrozbu stávky neodvrátilo ani několikeré jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), ani jednání v tripartitě. "Považujeme jednání vlády za víceméně formální," tvrdí Zavadil.

Středula: Podpoříme je!

Stávku podpoří i odbory zaměstnanců v podnikatelské sféře, i když oni sami tentokrát stávkovat nebudou. Své kolegy ve státní správě ale podpoří.

"Minimalistická podpora bude v tom, že budeme jejich důvody vysvětlovat svým členům," prohlásil předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Zároveň ale varoval vládu, pokud ani po stávce nedojde k dohodě: "Zahajujeme přípravu na daleko hromadnější akce!"

 

Právě se děje

Další zprávy