Mladí přejdou k lehké maturitě, těžká je zbytečný risk

Veronika Lehovcová Suchá Jan Němec (redaktor) Veronika Lehovcová Suchá, Jan Němec (redaktor)
6. 11. 2010 13:00
Ředitelé škol uklidňují politiky: Třetina dětí u ostré zkoušky nepropadne
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nemůžeme nechat propadnout třetinu studentů, reagoval na výsledky generální zkoušky státních maturit premiér Petr Nečas.

Byl to skutečně jen test, který studenti také tak brali a nijak se na něj nepřipravovali, uklidňují ho ředitelé škol.

Podle jejich odhadů i Centra pro zjišťování výsledky vzdělávání si navíc studenti budou v ostré verzi státní maturity v květnu volit častěji lehčí verzi, což je možné na všech školách, včetně gymnázií.

Složitější varianta je totiž zbytečné riziko, které v současnosti nemá žádný význam, jako vstupenka na vysokou školu neslouží.

Největší odliv k lehčí verzi se očekává u matematiky, kde pohořela téměř polovina studentů.

"Očekáváme, že dvacet procent studentů, kteří v generálce zkoušeli těžší maturitu z matematiky, pro květnovou zkoušku zvolí lehčí variantu. Možnost rozhodnout se mají do 15. listopadu," řekl Aktuálně.cz ředitel Cermatu Pavel Zelený.

Řekli o státní maturitě

Premiér Petr Nečas

  • "Kdyby reakce na to byla snížení náročnosti, respektive když takhle spontánně  zareagují studenti, že si všichni začnou brát tu lehčí úroveň, tak to nesplní svůj účel, protože začnou standardně ve státní maturitě maturovat i gymnazisté v té lehčí formě, tak jakou informační hodnotu to pro nás bude mít? Pak by státní maturity nesplnily svůj účel."

Stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová

  • "Sociální demokracie považuje spory mezi ministrem školství Josefem Dobešem a premiérem Petrem Nečasem ohledně interpretace neúspěchu třetiny studentů u státních maturit za politicky nezodpovědné a poškozující celou oblast školství. Vláda těmito spory odhaluje pro školství velmi smutnou pravdu - že odpovědná koncepční řešení v této oblasti nemá vůbec připravena."

Ředitel SOŠ a SOU Jaroslav Ponec

  • "V mé škole je na třináct set studentů, prostě šli a zkusili to. Právě na matematiku, která dopadla nejhůře, je potřeba se před maturitou opravdu připravit a na zkoušku se soustředit."

Ředitel gymnázia Alfréd Dytrt

  • "Teď je to tak, že některé školy nabízejí maturitu vlastně každému jako takový bonus, že dítě do školy vůbec nastoupí."

 

Ani z toho ale nemá premiér Nečas zrovna radost a po ministru školství Josefu Dobešovi chce analýzu detailních výsledků generálky státních maturit.

"Kdyby reakce na to byla snížení náročnosti, respektive když takhle spontánně zareagují studenti, že si všichni začnou brát tu lehčí úroveň, tak to nesplní svůj účel, protože začnou standardně ve státní maturitě maturovat i gymnazisté v té lehčí formě, tak jakou informační hodnotu to pro nás bude mít? Pak by státní maturity nesplnily svůj účel. Vyčkáme na analýzu pana ministra školství a jeho návrh postupu," uvedl pro Aktuálně.cz premiér.

Ze škol samotných zaznívají hlasy, že panika je zbytečná.

"V mé škole je na třináct set studentů, prostě šli a zkusili to. Právě na matematiku, která dopadla nejhůře, je potřeba se před maturitou opravdu připravit a na zkoušku se soustředit," popisuje svou zkušenost ředitel odborné školy a učiliště v Kopřivnici Jaroslav Ponec.

Vysoké školy obtížnou verzi nevyžadují

Ponec očekává odliv dětí k lehčí variantě zkoušky.

"Těžkou si zkusily, ale nemají důvod brát si ji na ostro, protože vysoké školy na výsledek nehledí. Konkurence moc velká není, když skoro 70 procent všech maturantů pokračuje dál na vysokou školu."

Stejně mluví ředitel ústeckého Gymnázia Jateční Alfréd Dytrt: "Vzpomeňme si na vlastní maturitu, kdo se jí v listopadu nějak vážně zabýval. Z toho začínají být studenti nervózní tak v únoru."

Podle něj se tak jedna třetina propadlých u generálky nedá brát vážně. "V ostré verzi to bude dvacet procent, možná i méně," říká s tím, že maturita navíc nemusí být úplně každého.

"Teď je to tak, že některé školy nabízejí maturitu vlastně každému jako takový bonus, že dítě do školy vůbec nastoupí."

 

Právě se děje

Další zprávy