Poslanci kývli na antisolární plán: Daň na povolenky

Pavel Baroch
2. 11. 2010 11:31
Darovací daň na emisní povolenky navrhla vláda ve výši 32%

Praha  - Ve sněmovně se začalo rýsovat další opatření, které sěřuje k tomu, aby zabránilo skokovému zdražení elektřiny v příštím roce kvůli nezvládnutému rozvoji solárních elektráren.

Klíčový hospodářský výbor podle očekávání podpořil návrh vlády, podle něhož budou nově zdaněny emisní povolenky pro elektrárenské firmy - sazba je zatím stanovena na 32 procent. Daň by se každý rok vypočetla z tržní ceny k 28. únoru.

Darovací daň na emisní povolenky má dopnit už dvě známá opatření - 26procentní daň na proud z fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 a také poplatek za vyjmutí parcel ze zemědělského půdního fondu, které je pro stavbu fotovoltaických parků nutný.

Poslanci naopak neschválili plán, který za klub ČSSD přednesl předseda hospodářského výboru Milan Urban. Ten navrhl, aby se daň na proud z fotovoltaiky zvýšila na 50 procent a naopak byla zrušena daň z povolenek i poplatek za vyjmutí půdy ze zemědělského fondu.

Pro Urbanův návrh zvedlo nakonec ruku jen osm členů hospodářského výboru, což bylo na přijetí málo. Stejní poslanci pak ovšem souhlasili s vládní předlohou, o níž se hlasovalo až po Urbanově návrhu.

Opatření proti zdražení elektřiny bude ještě tento týden schvalovat plénum sněmovny. Pokud se všemi opatřeními parlament vyjádří souhlas, získá vláda příští rok 11,7 miliard korun, které použije na omezení růstu ceny elektřiny, aby nepřesáhlo 5,5 procenta pro domácnosti i podniky.

Rozhodnuto už předem

Přestože hospodářský výbor jednal o vládním návrhu několik hodin a na otázky poslanců odpovídali ministři průmyslu a životního prostředí Martin Kocourek a Pavel Drobil i předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, od počátku bylo zřejmé, že zákonodárci předloze nebudou bránit.

Snahu vlády zamezit skokovému zdražení proudu ocenil i Milan Urban z opoziční ČSSD. "Vládní kroky lze považovat za dobrou snahu toto riziko vymazat ze světa," řekl Urban.

Poslanec Jaroslav Plachý sice vyjádřil obavu, že především 26procentní daň na solární proud může přivést některé podnikatele k bankrotu, ale nakonec pro předlohu také zvedl ruku.

"Domnívám se, že je to hledání menšího zla," řekl Plachý, který sám sebe označil jako za člověka, který není stoupencem obnovitelných zdrojů energie.

Poslanci formálně vyslechli podnikatele

Členové hospodářského výboru na konci svého zasedání vyslechli i dva zástupce fovotovoltaického průmyslu, kteří varovali především před zavedením 26procentní srážkové daně, protože kvůli ní mohou podnikatelé zkrachovat.

Šlo ovšem spíše o formalitu, poslanci se jejich argumenty víceméně nezabývali a v zápětí přistoupili k hlasování, které vyznělo jednoznačně pro vládní předlohu.

 

Právě se děje

Další zprávy