Státní maturity budou hlídané jako Klaus. A 12x dražší

Kateřina Mahdalová
21. 11. 2010 11:00
Na zabezpečení připravované státní zkoušky se v Česku nešetří. Skončit to má až za čtyři roky.
Maturitní test - utajeno za 120 miliónů.
Maturitní test - utajeno za 120 miliónů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Testy ke státním maturitám budou v Česku hlídané stejně intenzivně jako třeba prezident nebo předseda vlády - a jejich ochrana bude i podobně drahá.

Už tisk a balení zajišťuje osm lidí pod dohledem kamer ve speciálních oblecích bez kapes a záhybů. To aby neschovali a nepronesli ven ani jediné lejstro. Rozvoz maturit má na starosti firma, která jindy přepravuje nejvyšší politiky.

Vše za cenu 120 milionů korun.

Právě tolik stát vydá jen na zabezpečení státních maturit a tuto částku bude platit ještě čtyři následující roky.

Po vypršení smluv, které s firmou Logika uzavřela bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová, chce nynější ministr Josef Dobeš z mimořádně přísného zabezpečení maturit slevit a přejít na jejich elektronické zadávání.

Zkuste si maturitu
Autor fotografie: Domácí

Zkuste si maturitu

Maturita z češtiny

Maturita z matematiky

Namísto kurýra VIP-doprava

Dosavadní vysoké zabezpečení státních maturit vychází dvanáctkrát dráž než na Slovensku, které na něj ročně vydává v přepočtu deset milionů korun.

Na rozdíl od české "VIP-dopravy", kde se testy vozí přímo ředitelům škol, rozváží slovenské testy běžná kurýrní služba na krajské úřady, kde si je ředitelé vyzvedávají sami.

Pavel Zelený, ředitel společnosti CERMAT, která jako příspěvková organizace ministerstva školství maturity kompletně organizuje, zabezpečení maturit hájí.

Pokud by se zadání tisklo až na školách, neměl by nad nimi stát kontrolu. Ředitel Zelený předpokládá, že zhruba do deseti minut od chvíle, kdy by byl zadán jejich tisk na škole, by už studenti mohli znát správné výsledky.

Musíme školám věřit

"Dosavadní náklady jsou neúnosné a v době vládních škrtů neobhajitelné," sdělil Aktuálně.cz. ministr Dobeš. "Musíme začít důvěřovat školám, že si testy ohlídají samy."

Na kolik by vyšla změna zabezpečení, zatím není jasné.

Například někdejší ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených), předchůdce ministryně Kopicové, na hrubo odhaduje, že by počáteční investice do elektronického systému mohla vyjít na desítky milionů korun, možná i o řád výš. Udržovací provoz by už pak "nestál skoro nic".

Využijeme Internet do škol

"Je otázka, jestli by tahle investice byla nutná, když už se tolik investovalo do projektu Internet do škol," říká ministr Dobeš.

Připomíná nechvalně proslulý záměr svého někdejšího předchůdce Eduarda Zemana (ČSSD), kdy měl být do základních a středních škol zaveden internet.

Projekt skončil fiaskem. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu však bylo nejméně 884 milionů korun bylo použito "neoprávněně nebo nehospodárně, popřípadě nebyla použita na krytí nezbytných potřeb" a celý projekt byl v roce 2005 zastaven.

Jak přesně by chtěl ministr Dobeš Internet do škol využít, není jasné. "Musí to nějak jít, když už se do toho tolik investovalo," říká bez dalších podrobností. "Začneme na tom pracovat a uvidíme."

 

Právě se děje

Další zprávy