Státní maturita se změní: Pití na zemi a žádný záchod

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 11. 2010 20:30
Ministerstvo po generálce připravuje změny ve zkoušce dospělosti
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po generálce státních maturit vzniká na ministerstvu školství seznam třiceti kroků, které mají zkoušku dospělosti pro studenty i školy "zlidštit a zjednodušit".

Studenti by v květnu při první ostré zkoušce mohli mít u sebe lahev s pitím, pokud nebude stát na lavici. Totožnost se už zřejmě nebude muset prokazovat výhradně občanským průkazem a zkrátí se i složité zadávání jednotlivých zkoušek.

"Prvního prosince školy dostanou seznam administrativních změn. Legislativní proces je tady poměrně rychlý, Do dvou měsíců bychom to měli stihnout," řekl ministr školství Josef Dobeš.

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání je při plánování změn opatrný. "S pitím nemám problém, pokud nebude stát na lavici, protože pak by lahev mohla sloužit jako tahák. Ale odcházení na záchod během zkoušky určitě nepovolíme, to by pak vysoké školy výsledky nebraly vůbec vážně. Při přijímačkách se také zkušební místnost nesmí opouštět," řekl Aktuálně.cz Zelený.

Školy pozor, studenti se mohou odvolávat

I při zadávání testů se podle Zeleného školy jisté formálnosti nevyhnou. "Tam je potřeba, aby se školy chránily před odvoláváním studentů. Vysvětlujeme jim, že když přesně nepřečtou zadání, student se může odvolat, že nebyl dostatečně seznámen s pravidly jednotné maturitní zkoušky," vysvětluje Zelený odlišnosti státem garantované maturitní zkoušky.

Dobeš přesto trvá, aby zkouška byla "o něco jednodušší a lidštější pro studenty a ne tolik náročné pro učitele a ředitele".

"Když učitel popáté zadává test podle stejného scénáře, stejnými slovy, na tváři studenta to vyvolá úsměv. Měli bychom maturitu zlidštit," řekl Dobeš s tím, že ho potěšilo, jak odpovědně školy ke generálce přistoupily.

"Děkuji všem pedagogům a ředitelům, brali to vážně přes lehkou bizarnost některých úkolů," vzkázal ministr učitelům, kterých se na opravování testů podílelo 16 a půl tisíce.

Spolu s květnovou první ostrou státní maturitou čeká pilotní test i žáky pátých a devátých tříd základních škol. Podle Dobeše se totiž školství příliš rozvolnilo na všech úrovních a je třeba mu nasadit "obruče" v podobě státních maturit a srovnávacích zkoušek.

"Musíme nastavit požadavky i na základní školství, odkud se táhnou nedostatky. Jasná pravdila, co žáci musí z klíčových předmětů v klíčových momentech znát," uvedl náměstek ministra pro regionální školství Ladislav Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy