Nové ceny proudu ze slunce zastaví stavbu elektráren

Pavel Baroch
29. 10. 2010 18:00
Aktuálně.cz má k dipozici návrh cenové vyhlášky Energetického regulačního úřadu
Foto: SOLEG

Praha - Energetický regulační úřad už má připraven nové výkupní ceny pro elektřinu ze slunce. Z návrhu, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, vyplývá, že se příští rok nové fotovoltaické panely pro většinu zájemců nevyplatí.

Ceny oproti letošnímu roku klesnou až o více než polovinu. Majitel, který zprovoznil elektrárnu letos, dostane za jednu kilowatthodinu zhruba 12 korun.

Pro elektrárny instalované od ledna do prosince 2011, by mělo platit rozdělení do tří kategorií. Malé elektrárny o výkonu do 30 kilowatt dostanou za kilowatthodinu 7,50 korun. Elektrárny nad 30 kilowatt 5,90 a velké solární parky nad 100 kilowatt jen 5,50 korun.

Ceny pro elektrárny nad 30 kilowatt budou navíc platit jen do konce února, pak jejich jakákoli podpora skončí. Poslanci v pátek schválili ve zrychleném řízení novelu zákona o obnovitelných zdrojích, podle níž od března získají zvýhodněnou výkupní cenu jen fotovoltaické elektrárny do 30 kilowatt.

Ceny jsou ještě nižší než v Německu

"Ceny, které navrhuje regulační úřad, ovšem notně omezí i malé instalace," řekl Aktuálně.cz Eduard Sequens s ekologického sdružení Calla a někdejší člen Pačesovy energetické komise.

Podle Sequense je cena 7,50 korun za kilowatthodinu hraniční a bude záležet na tom, jestli i příští rok bude pokračovat zlevňování solárních technologií.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace považuje cenu 7,50 korun pro malé střešní instalace za zcela nedostačující. 

Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

"Podpora by se měla držet zhruba 10 procent nad úrovní podpory v Německu, kde jsou všeobecně výhodnější podmínky. Jenže s cenou 7,50 budeme naopak 10 procent pod německým výměrem," upozornil mluvčí asociace Jan Hlaváč.

Zůstanou jen solární nadšenci

Nové ceny pro proud ze slunce poměrně přesně vypočetla už v polovině září Česká agentura pro obnovitelné zdroje.

Vycházela z příslušné vyhlášky Energetického regulačního úřadu. I podle agentury jsou nové výkupní ceny hodně nízko.

"Myslím, že solární nadšenci do toho půjdou, ale velcí investoři už ne," řekl Aktuálně.cz Bronislav Bechník z České agentury pro obnovitelné zdroje.

 

Právě se děje

Další zprávy