Tyto děti zmizely beze stop. Čekání na zprávu trvá roky

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
24. 10. 2010 18:41
Pátrání po devítileté Anně Janatkové oživuje staré příběhy zmizelých dětí

Praha - Uprchlíci z dětských domovů a ústavů, děti unesené vlastními rodiči, oběti zločinců či jen nešťastné náhody.

Celé Česko teď sleduje případ pohřešované devítileté Aničky z Prahy a policie připomíná, že počty pohřešovaných dětí v posledních letech výrazně narostly.

Policisté loni pátrali celkem po 8559 dětech, které zmizely, utekly od rodičů nebo z výchovného zařízení. Pro srovnání v roce 2000 bylo hledáno "jen" 5581 dětí. Za uplynulých 9 let se počet pohřešovaných dětí navýšil o 53 %.

Většinu případů se policejním pátračům podaří objasnit, jsou ale i fotografie dětí, které už v databázích pohřešovaných visí víc než deset let. Po dvaceti letech budou vymazány.

Karolína Planá - pohřešovaná 14 let

Foto: Aktuálně.cz

V červnu 1996 se na Bruntálsku ztratila tehdy čtyřletá Karolína Planá. Ačkoli policie její tělo nikdy nenašla, za vraždu dcery byl v roce 2000 odsouzen Jaroslav Planý. Dostal třináct let vězení. U soudu prohlásil, že je nevinný a jeho dcera byla unesena.

Policie před časem prověřovala možnost, jestli se Karolína neobjevila v brněnském Klokánku jako dívka Anička, později se ale ukázalo, že se za dívku vydává dospělá Barbora Škrlová.

Ivana Košková - pohřešovaná 13 let

Foto: Aktuálně.cz

Absolutně beze stopy zmizela v létě roku 1997 čtrnáctiletá školačka z Příšovic Ivana Košková.

Jela na kole z Příšovic k tetě do Svijanského Újezdu. Ztratila se na cestě dlouhé tři a půl kilometru, navíc v den, kdy se cestou ze Svijanských slavností vracelo mnoho lidí. Nikdo si ale ničeho nevšiml.

Policie starý případ několikrát otevřela, ovšem bez úspěchu.

Jan Nejedlý - pohřešovaný 12 let

Foto: Aktuálně.cz

Z Jana Nejedlého z pražského Podolí se stal symbol zmizelých dětí u nás. Za posledních 20 let je to v Praze jediné pohřešované dítě, u kterého se policii nepodařilo vypátrat jeho osud. Ztratil se v lednu 1998, když mu bylo devět let. Policie ví, že si inkriminovaný den odešel hrát za kamarádem, domů už se ale nikdy nevrátil.

"Tehdy po chlapci pátraly stovky lidí, psi a vrtulník s termovizí. Potápěči prohledávali Vltavu. Rodiče sice dostali řadu tipů, ale nic se nepotvrdilo," připomněl pro časopis Týden pátrání jeden z policistů, který je nyní již ve výslužbě.

Všechny stopy po Honzíkovi končily v Podolské ulici, policie tak dospěla k závěru, že byl unesen v autě.

Jan Štefuca - pohřešovaný 5 let

Foto: Aktuálně.cz

Jana Štefucu hledá policie už od března 2005. Zatím bez úspěchu.

Před zmizením žil chlapec na Chomutovsku. Policie má k dispozici jeho starou fotografii. V době, kdy Honzík zmizel, byl hubený. Oči má hnědé, stejná je i barva vlasů.

Policie má podezření, že chlapec spadl do vody a utopil se.

Tereza Chrápavá - pohřešovaná 1,5 roku

Foto: Aktuálně.cz

Případ Terezky je jedním z těch, které policii v poslední době sužují - únos dítěte jedním z rodičů. Únos Terezky nahlásil její otec, podle jeho výpovědi mu ji v březnu 2009 vytrhli dva neznámí muži, matka měla vše z povzdálí pozorovat. Policie dál po dítěti pátrá. Celou věc už ale nevyšetřuje jako únos s odůvodněním, že matka nemůže unést vlastní dítě.

"Jsou to děti, které si odveze jeden z rodičů do zahraničí bez udání místa jejich pobytu. Nekomunikuje s druhým rodičem. V podstatě si vyřizují nevyřešené problémy mezi sebou přes své děti a vůbec neuvažují o tom, že to na psychice dítěte může zanechat nevyléčitelné stopy," říká Pavla Kopecká, mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Podobný je i případ Viktorie Kulhánkové, která zmizela společně s matkou a jejím druhem. Otec po ní pátrá už od února 2008.

Policie žádá občany, aby veškeré informace o pohřešovaných dětech sdělili na linku 158, případně nejbližší služebně Policie ČR, nebo poslali e-mail na adresu operačního oddělení Policejního prezidia: [email protected].

 

Právě se děje

Další zprávy