Klaus: Za drahou elektřinu může stát sám

ČTK ČTK
20. 10. 2010 19:40
Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkém rozvoji fotovoltaických elektráren
Foto: Nakladatelství Fragment

Praha - Problém se zdražováním elektřiny způsobil stát. Na dnešním semináři Centra pro ekonomiku o fotovoltaice to řekl prezident Václav Klaus. Připomněl, že zvyšování příspěvku na obnovitelné zdroje, kvůli němuž zdražení hrozí, souvisí nařízeními EU. Zdražení elektřiny zasáhne spotřebitele v plné výši a je na vládě, aby pro omezení růstu cen hledala řešení, dodal prezident.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka se na řešení budou podílet spotřebitelé, stát, majitelé fotovoltaik i energetické firmy.

Vláda dnes schválila opatření, která mají omezit zdražení elektřiny pro podniky a domácnosti v příštím roce do 5,5 procenta. Energetický regulační úřad (ERÚ) původně odhadoval zdražení na 12 procent pro domácnosti a 17 procent pro podniky.

Vláda hodlá zdražení elektřiny omezit pomocí zavedení daně ve výši 26 procent za výrobu elektřiny ze slunečního záření a uvalením darovací daně na emisní povolenky. Vzroste také poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu.

Náklady na podporu obnovitelných zdrojů měly podle ministra Kocourka v příštím roce dosáhnout 28 miliard korun. Vláda zafixovala přípěvek na podporu pro fotovoltaické zdroje na 370 korun na megawatthodinu. Ze státního rozpočtu tak na omezení růstu cen půjde 11,7 miliardy korun a asi 16 miliard se promítne do zdražení energie.

Daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření by státu příští rok měla přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z darovací daně za povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 vydělají 4,8 miliardy Kč. Zvýšení poplatku za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba miliardu korun by mělo vynést vyšší DPH, které způsobí zdražení elektřiny.

"Pro domácnosti a podniky tato opatření znamenají úspory ve výši 11,7 miliardy korun," řekl Kocourek.

Předseda ERÚ Josef Fiřt na semináři upozornil, že pro včasnou kompenzaci růstu cen elektřiny z různých prostředků musí vláda co nejrychleji změnit zákon, který uvádí, že podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se promítne do konečné ceny elektřiny.

Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkém rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Do konce roku by se podle ERÚ mělo připojit kolem 1600 megawattů instalovaného výkonu solárních elektráren.

Česko se v předchozích letech v rámci EU zavázalo, že v roce 2020 bude z obnovitelných zdrojů vyrábět kolem 13 spotřebované energie. "Evropská unie bude tato procenta jen zvyšovat, bylo by naivní si myslet, že se budou snižovat," řekl prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy