Česká odkaliště bez závad. Slovensku hrozí katastrofa

Michal Štůsek Michal Štůsek
20. 10. 2010 20:45
Kontroly odkališť nenašly žádná nebezpečí
Skládka popílku z elektrárny Počerady
Skládka popílku z elektrárny Počerady | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kontrola pětačtyřiceti odkališť v České republice nezjistila žádná pochybení. Vyplývá tak z předběžného průzkumu, který provedlo Aktuálně.cz.

Informaci později redakci potvrdila i tisková mluvčí Generálního ředitelství hasičů ČR Ivana Svitáková. "Všech 45 kontrol proběhlo bez závad," uvedla mluvčí.

Prověrku se rozhodlo provést Ministerstvo vnitra na základě nedávné tragédie v západomaďarské Ajce. Počátkem října zde toxické bahno z hliníkárny společnosti MAL zaplavilo tři obce. Devět lidí při ekologické katastrofě zemřelo, 150 bylo zraněno a stovky přišly o střechu nad hlavou.

Krajské hasičské sbory prováděly kontroly od minulého týdne. Termín pro odevzdání výsledků byl 20. říjen.

Vše je v pořádku

Nejvíce - celkem devět - odkališť kontrolovali členové z úseku prevence na Ústecku. "Všechny kontroly dopadly bez závad," uvedl mluvčí Lukáš Marvan. Podle něj se kontroloři zaměřili především na dodržování technických a bezpečnostních podmínek, přístupnost odkališť a správné značení.

"Odkaliště se nacházejí prakticky u všech elektráren a jsou pod stálou kontrolou jak našich, tak i externích specialistů na ochranu životního prostředí. Postupně jsou rekultivována a vracena zpět přírodě," sdělila Aktuálně.cz Eva Nováková z energetické společnosti ČEZ, která má na Ústecku pět kontrolovaných míst.

K obdobnému výsledku došly i kontroly třech odkališť v jižních Čechách. "V rámci fyzické kontroly odkališť nebylo zjištěno viditelné porušení celistvosti a stability hrází a kontrolovaná odkaliště nevykazovala jiné znaky poškození," shrnula výsledek mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Prohlédněte si fotografie některých odkališť 

Na většině kontrolovaných míst se v současné době používá metoda suchého ukládání. Společnosti, které za lokality zodpovídají, jsou navíc pravidelně kontrolovány, jak ze strany státní správy, tak i zaměstnanci přilehlých elektráren, či jiných firem, které vzniklý odpad ukládají.

Podle výsledků by nemělo hrozit ani protržení hrází, jako se tomu stalo v Maďarsku.

Riziko ekologické katastrofy na Slovensku

Kontrola odkališť na Slovensku naopak možné nebezpečí odhalila. "Na odkališti Slovinky je stav neuspokojivý a při abnormálních deštích může být zvýšené riziko havárie," uvedl pro ČTK Attila Lovász ze slovenského ministerstva zemědělství.

Pokud by došlo k protržení hráze, do okolí by se vylily statisíce tun kalu s vysokým obsahem arzenu, který by zaplavil některé okolní domy až do třímetrové výšky. Podle získaných výsledků skládka ohrožuje i nedaleké město Krompachy.

Stát chce situaci ve Slovinkách řešit s pomocí evropských fondů. Majitel odkaliště je totiž v konkurzu a nemá na sanaci hráze peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy