Vzniká Nečasova daň na solární proud: Může být až 30%

Pavel Baroch
18. 10. 2010 20:00
Zdaněny by měly být jen elektrárny nad 30 kilowatt a zdroje postavené loni a letos
Foto: Jan Langer

Praha - V expertní komisi několika ministerstev se rýsuje podoba nové srážkové daně na fotovoltaickou elektřinu, která má být hlavní zbraní proti skokovému zvýšení proudu kvůli nekontrolovatelnému rozvoji fotovoltaických panelů.

Podle informací Aktuálně.cz, které potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů obeznámených s prací pracovního týmu, už víceméně panuje shoda na dvou parametrech:

Daň se bude vztahovat na sluneční elektrány o výkonu větším než 30 kilowattů, malé zdroje budou ze zdanění vyňaty. Zároveň by měly být zdaněny jenom zdroje uvedené do provozu v letošním a loňském roce.

O přesné výši daně by se mělo rozhodnout v úterý. V komisi podle informací Aktuálně.cz se zatím nejčastěji hovořilo o rozmezí mezi dvaceti až třiceti procenty. Pravděpodobné je i to, že´jedna daň bude na solární panely zprovozněné loni a druhá na panely z letoška.

Nečasův kabinet by o srážkové dani pro fotovoltaiku měl jednat ve středu. O zavedení daně rozhodla vláda minulý týden po několikahodinovém bouřlivém jednání. Kromě daně má zastavit nárůst cen proudu ještě vyšší poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdného fondu a v dalších letech i výnosy z emisních povolenek.

Premiér Petr Nečas slíbil, že elektřina nezdraží v příštím roce o více než pět procent pro domácnosti a sedm procent pro podniky.

Staneme se nedůvěryhodnými, varuje asociace

Česká průmyslová fotovoltaická asociace ještě před rozhodnutím o konkrétní podobě srážkové daně vydala prohlášení, v němž před ní varuje.

"Z Česka se stane nedůvěryhodná země, které se budou investoři a banky vyhýbat. Ani občané nemohou vládě důvěřovat - co když se obdobně změní pravidla v rámci důchodové reformy? Hrozí rovněž vlna arbitráží, protože vlastníci elektráren si zdanění nenechají líbit. Pro řadu z nich totiž může být daň likvidační, zejména pro malé investory z řad domácností," uvedla asociace.

Prezident asociace František Smolka upozornil, že investoři budou pykat za něco, co sami nezpůsobili.

"Vláda nejdříve podporovala obnovitelné zdroje a motivovala investory k výstavbě fotovoltaických a dalších elektráren. Následný nekontrolovaný boom je důsledkem nezvládnuté regulace ze strany státních úředníků. Rozhodně to není chyba investorů a není nejmenší důvod, aby je za chyby regulátora někdo trestal," tvrdí Smolka.

Premiér Nečas ovšem trvá na tom, že na opatřeních proti skokovému zdražení proudu se musí podílet i solární byznys.

Zbytečná solární hysterie?

Pokud by se nic nepodniklo, narostla by podle Energetického regulačního úřadu cena elektřiny pro domácnosti takřka o 13 procent a pro podniky o zhruba 18 procemt.

Podle fotovoltaické asociace jde o všem o nesmyslně vysoké číslo, které vzbudilo veřejnou paniku. "Bohužel vláda před volbami neodolala tlaku přestřelených odhadů zdražení elektrické energie," tvrdí prezident asociace Smolka.

Navrhovaná opatření jsou tedy podle něho víceméně zbytečná. "Pokud zohledníme pokles ceny elektřiny na burzách, tak zdražení může být pouze 3,1 procent pro domácnosti a 5,2 procent pro firmy," řekl Smolka. Pesimistický odhad zdražení je 8,6 procent pro domácnosti a 12,6 procent pro firmy, vyplývá z kalkulace asociace.

Podle asociace by na případné zamezení skokového zdražení proudu postačily výnosy z emisních povolenek, jak to původně prosazoval ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy