Nový odhad státu: Solární elektrárny zdraží proud o 8 %

Pavel Baroch
23. 9. 2010 13:30
Tři scénáře zdražení proudu z dílny ministerstev průmyslu a životního prostředí
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Sluneční elektrárny by podle aktuálního expertního odhadu měly příští rok zdražit domácnostem proud o 8 procent.

Vyplývá to z dokumentu ministerstev průmyslu a životního prostředí, který ve středu projednala vláda. Ministerstva předložila vládě tři scénáře možného zdražení elektřiny. Optimistická počítá se zdražením o 6 procent, základní o 8 procent a pesimističtější o 13 procent.

Pavel Gebauer, vedoucí oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie na ministerstvu průmyslu pro Aktuálně.cz uvedl, že nejpravděpodobnější je právě střední, osmiprocentní varianta.

Pokud by se tento scénář naplnil, proud by pro domácnosti zdražil o polovinu méně, než odhaduje například společnost ČEZ, podle níž fotovoltaika zvedne cenu o 15 až 18 procent.

Graf ukazuje, co se letos podílí na konečné ceně elektřiny pro domácnosti. Vysvětlivky: OZE = obnovitelné zdroje; KVET = kombinovaná výroba elektřiny a tepla; DZ = druhotný energetický zdroj:

Foto: MPO, MŽP

Osmiprocentní zdražení je naopak blíže k číslům, které zveřejnily Česká průmyslová fotovoltaická asociace a ekologické organizace, podle nichž proud zdraží kvůli solárním panelům o 5 procent.

Kolik solárních elektráren se dokončí?

Ministerstvo průmyslu při svém expertním odhadu, o kolik se zvedne příští rok cena proudu, vycházelo z výkonu slunečních elektráren, které by ještě letos mohly začít vyrábět elektřinu za mimořádně výhodné výkupní ceny.

Čím méně panelů se nakonec "stihne" připojit, tím méně se zdraží elektřina. V současnosti fungují fotovoltaické elektrárny o výkonu asi 700 megawatt, do konce roku by se však měl připojený výkon výrazně zvýšit.

"Uvedené varianty byly zvoleny na základě expertních odhadů, které se pohybují v rozmezí 1400 až 2000 megawattů připojeného výkonu fotovoltaických elektráren do konce roku 2010," uvádí se v dokumentu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

První varianta "optimistická" počítá s tím, že na konci roku budou do sítě připojeny panely o celkovém výkonu 1400 megawattů, proud pro domácnosti by tak zdražil o 6 procent. Vysvětlivky: OZE = obnovitelné zdroje; KVET = kombinovaná výroba elektřiny a tepla; DZ = druhotný energetický zdroj:

Foto: MPO, MŽP

Druhá varianta "základní" počítá s tím, že na konci roku budou do sítě připojeny panely o celkovém výkonu 1600 megawattů, proud pro domácnosti by tak zdražil o 8 procent. Vysvětlivky: OZE = obnovitelné zdroje; KVET = kombinovaná výroba elektřiny a tepla; DZ = druhotný energetický zdroj:

Foto: MPO, MŽP

Třetí varianta "pesimističtější" počítá s tím, že na konci roku budou do sítě připojeny panely o celkovém výkonu 2000 megawattů, proud pro domácnosti by tak zdražil o 13 procent. Vysvětlivky: OZE = obnovitelné zdroje; KVET = kombinovaná výroba elektřiny a tepla; DZ = druhotný energetický zdroj:

Foto: MPO, MŽP

Podle Pavla Gebaurea z ministerstva průmyslu je nejpravděpodobnější právě základní varianta. Tvrdí, že letos budou fungovat solární elektrárny o celkovém výkonu zhruba 1650 megawattů.

Pro firmy zdraží proud o 11 až 24 procent

Tři scénáře má i zdražení elektřiny pro podniky. Optimistický předpokládá zdražení o 11 procent, základní o 14 a pesimističtější o 24 procent.

Pokud se uskutečnila střední varianta, opět by to znamenalo, že proud pro firmy zdraží zhruba o polovinu, než předpokládal například ČEZ.

Cenu má na starosti Koordinační výbor

Vládní kabinet ve středu zároveň souhlasil se složením Koordinačního výboru, který má do konce října předložit kabinetu analýzu dopadů podpory obnovitelných zdrojů energie do cen elektřiny a zároveň navrhnout různé varianty řešení.

Výbor má šestnáct stálých členů. Patří mezi ne například premiérův poradce a bývalý ministr průmyslu Martin Říman, předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková nebo náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

 

Právě se děje

Další zprávy