Herec Martin Štěpánek spáchal sebevraždu. Zastřelil se

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 9. 2010 7:08
Exministrovi kultury bylo 63 let. Našla ho manželka
Martin Štěpánek. (Snímek z roku 2006, kdy byl ministrem kultury v Topolánkově vládě)
Martin Štěpánek. (Snímek z roku 2006, kdy byl ministrem kultury v Topolánkově vládě) | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Třiašedesátiletý herec, novinář a bývalý ministr kultury Martin Štěpánek spáchal ve čtvrtek v podvečer sebevraždu. Tělo herce našla manželka Jaroslava Tvrzníková v pracovně v bytě v Praze na Vinohradech.

Informovaly o tom servery Blesk.cz a iDnes.cz, podle nichž se Štěpánek zastřelil. Hercovu smrt Blesku.cz potvrdila mluvčí pražské policie. Dopis na rozloučenou údajně nezanechal.

Herecké geny

Martin Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze v herecké rodině. Byl synem herce Zdeňka Štěpánka, bratr herců Jany a Petra Štěpánkových a Kristiny Taberyové.

Absolvoval Divadelní akademii múzických umění. Členem činohry Národního divadla v Praze byl v letech 1969-1973, ale musel odejít z politických důvodů, stejně jako z Činoherního klubu, kde působil mezi roky 1973 a 1976.

V emigraci

Když v roce 1981 dostal ultimátum - buď kandidatura na členství v KSČ, nebo výpověď - emigroval s rodinou během dovolené v Rakousku a požádal o politický azyl. V zahraničí působil jako herec v Theater der Komödianten ve Vídni a později v mnichovském Theater ensemble V.M.

S manželkou Jaroslavou Tvrzníkovou ve Strakonickém dudákovi, rok 1968
S manželkou Jaroslavou Tvrzníkovou ve Strakonickém dudákovi, rok 1968 | Foto: ČTK

Působil jako spolupracovník Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, a to v letech 1983-1994. Od roku 1994, kdy Svobodná Evropa přesídlila do Prahy, pak byl komentátorem.

V září 2006 se stal v první vládě premiéra Mirka Topolánka ministrem kultury. Od ledna 2007 byl Topolánkovým externím poradcem.

" Martin byl skvělý herec, velký bojovník za svobodu a profesionální novinář. Byl to ministr v mé vládě a můj přítel," řekl Topolánek ČTK s tím, že ho Štěpánkova smrt velmi zasáhla.

Osudná zbraň

Martin Štěpánek patřil mezi svobodné zednáře. Jako jeden z mála se k tomu hlásil, byl členem Lóže U tří Hvězd, jedné ze dvou exilových lóží, která působila v Mnichově a po roce 1990 se přestěhovala do Česka.

Byl také známý svou zálibou ve střelných zbraních, kterou zdědil po otci. Chodil na střelnici a dobře střílel, bylo to pro něj cvičení koncentrace, druh jógy. Zbraň se mu nakonec stala osudnou.

 

Právě se děje

Další zprávy